ВІДДАЛЕНА ПЕРСПЕКТИВА

Запровадження нових документів, що посвідчують особу, слід очікувати не раніше 2016 року

Перейти на біометрію — не така вже й проста справа. Оскільки ухвалений торік у листопаді Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» поки що означає своєрідну декларацію про наміри. Для практичної реалізації біометричної, так би мовити, ідеї потрібно зробити ще дуже багато. Про це заявив днями голова Державної міграційної служби України Микола Ковальчук. Відомство з початку року опікується всіма цими питаннями, зокрема, напрацюванням і прийняттям підзаконних актів на кшталт ухваленої на початку лютого постанови Кабінету Міністрів про деякі питання виконання згаданого закону. Вона визначає, якими мають бути бланки персональних документів, порядок їх централізованого оформлення, видачі, обміну та інших операцій.

Питання з питань — створення Єдиного демографічного реєстру. Микола Ковальчук повідомив, що міграційна служба підготувала спеціальний план заходів для реалізації такого масштабного завдання. Він розрахований до 2016 року — саме тоді ДМСУ планує приступити до, сказати б, промислового випуску бланків нових документів, оснащених біометрією, зокрема й паспортів громадян України для виїзду за кордон. Підготовка до цього вимагає часу і значних коштів, зауважив голова. За попередніми підрахунками міграційної служби, на все потрібно 700—800 мільйонів гривень. Щоправда, цього року на потреби Держміграцслужби не виділено жодної копійки, але це не привід говорити про якесь згортання проекту — нові паспорти з’являться у визначений термін.

Керівник відомства продемонстрував представникам ЗМІ зразок такого закордонного паспорта, розповів, чим він відрізняється від чинного на сьогодні документа. Фактично нічим, за винятком вбудованого на останній сторінці звичної всім книжечки мікрочипа, на якому дублюватиметься інформація, наведена на другій і третій сторінках закордонного паспорта. У майбутньому біометричний паспорт зможе містити й додаткову інформацію, скажімо, відбитки пальців та інші параметри, але виключно за бажанням власника. Голова також наголосив, що чип призначений тільки для захисту документа і точної ідентифікації особи.

Біочип дизайну нового паспорта не зіпсує. Фото з сайтуpdp.net.ua

Укотре Микола Ковальчук детально спинився на вартості адміністративних послуг, що їх надає Державна міграційна служба. Він повідомив, що недавно Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд за позовом жителя Запоріжжя визнав неправомірними вимоги про обов’язкову оплату послуг з оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон (87,15 гривні) та вартості бланка паспорта (120 гривень). Мовляв, обов’язок особи платити за це не визначено Законом «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України». Голова розкритикував таке рішення, наголосивши, що судді не взяли до уваги вимоги чинної і обов’язкової для виконання Держміграцслужбою постанови уряду від 27 жовтня 2011 року, якою передбачено сплату зазначених платежів, що свідчить про порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального права. Тож це рішення днями було оскаржено в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України.