Порядок денний уряду зазнав змін. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запросив до зали засідань представників Київської міської державної адміністрації з огляду на наявні в столиці проблеми з бюджетом міста (Віталій Кличко заявив про те, що дефіцит бюджету становить 1,7 мільярда гривень, з яких 700 мільйонів слід спрямувати на заробітні плати працівникам бюджетної сфери, 101 мільйон гривень — на сферу охорони здоров’я, 166 мільйонів гривень — на харчування в дитячих садках та школах). Надалі уряд регулярно заслуховуватиме доповіді щодо діяльності кожної ОДА. Однак проблем країні вистачає і не тільки всередині держави. 

Цього дня Кабінет Міністрів схвалив проект указу Президента щодо початку проведення одностороннього позначення лінії державного кордону між Україною та Росією. Цей документ передбачає й облаштування кордону, продовження реалізації проекту «Європейський вал», чи то «Стіна».

Арсеній Яценюк доручив кошти, які є на казначейському рахунку столиці, якнайшвидше спрямувати на гемодіаліз.Фото з сайту galnet.org

Арсеній Яценюк вкотре повторив позицію Президента та уряду, що найефективніший формат проведення переговорів із Росією — женевський. «Росія всіма силами і засобами намагається відштовхнутися від цього формату і пропонує нам Абхазію № 2 на території України. — Означив позицію північного сусіди Прем’єр. — Ми прямих перемовин з російськими терористами не вестимемо. Хочете миру — виконуйте всі пункти Мінської угоди. Для гарантій досягнень цього миру треба формат, прийнятний для всього світу і, передовсім, для України. Нам гарантії потрібні!»

Для стабільності Ощадбанку

Він також заявив, що саме Росія і Кремль перетворили людей у Донецькій та Луганській областях на заручників, а складну ситуацію повертають до гуманітарної катастрофи. Попри все, уряд пробуватиме доставити в ці регіони гуманітарну допомогу, однак це не стосується соціальних виплат, пільг та коштів.

Наступним рішенням уряду стала додаткова капіталізація державного Ощадного банку. Разом із Національним банком та МВФ уряд збільшить капітал цієї фінансової структури на 11 мільярдів гривень. Кошти слід направити на кредитування і підтримку вітчизняної економіки. «З одного боку, це додаткова стабільність державного банку, оскільки це збільшення його капіталу, з іншого — можливість для нього кредитувати економіку та підтримувати ключові сектори української економіки», — сказав Прем’єр. Саме через Ощадбанк започаткована програма кредитування енергоефективності. Її реалізацію Ощадбанку та органам держвлади слід пришвидшити. Підтримав уряд і рішення Мінфіну щодо зменшення вартості акцизної марки на алкогольні напої.

Коаліційний марш завершується

Процес створення коаліції та формування нового уряду не можна перетворити на тривалий серіал, переконаний Арсеній Яценюк. Він заявив, що детально ознайомився з проектом коаліційної угоди, викладеним на офіційному сайті Блоку Петра Порошенка та готовий поставити підпис під цим текстом в остаточній редакції. «Всі речі доопрацьовуватимемо на марші. Країні необхідно чітко знати, що слід робити коаліції та в які терміни. Часу немає», — так глава уряду звернувся до всіх політичних сил з проханням завершити переговори щодо тексту коаліційної угоди.

Він нагадав і про похідну документа — програму дій Кабінету Міністрів на 2015 рік. Цей документ Прем’єр назвав п’ятипунктовим планом відновлення України з конкретною ціллю та кінцевою датою виконання та доручив представити його на розгляд громадськості. Головним у цьому контексті є блок, пов’язаний з Держбюджетом і податковою реформою. Глава уряду попередив: «Не буде бюджету, не буде співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими інституціями, які зараз допомагають Україні». Його ключова вимога до коаліції та нового складу уряду полягала в невідкладному погодженні всіх параметрів Державного бюджету на 2015 рік. Систему державного управління чинний уряд вже почав реформувати, хоча низку законів ще слід проголосувати. З огляду на це Прем’єр висловив сподівання, що коаліція підтримає «баланс, а не концентрацію влади в одних руках» і дерегуляцію та зменшення повноважень всіх гілок української влади. Закони щодо боротьби з корупцією вимагають імплементації, однак деякі органи державної влади навіть не почали виконувати закон «Про очищення влади».

Посадовців потрібно скоротити

Закон про Кабінет Міністрів чітко визначає відповідальність місцевих держадміністрацій перед урядом. Арсеній Яценюк дав слово голові КМДА Віталію Кличку, який попросив допомогти вирішити нагальні питання соціально-економічного розвитку Києва, знайти додаткові ресурси. Розбиралися в усіх питаннях з Володимиром Кличком міністр фінансів Олександр Шлапак та в.о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець.

Володимир Кличко обурений тим, що Київ — єдине місто, з бюджету котрого 50% надходжень від податків на доходи фізичних осіб забирає центр. Минулого року цей показник становив 9 мільярдів гривень. У цьому році, станом на 1 листопада, прибуткова частина столичного бюджету виконана на 68,7% — це 11,8 мільярда гривень. «До кінця року розрахунковий дефіцит для нормального утримання бюджетної сфери становить 1,7 мільярда гривень. Ці гроші нам конче потрібні», — сказав керівник КМДА.

Керівник Міністерства  охорони здоров’я заявив, що Києву потрібні «вже зараз» 22 мільйони 398 тисяч 500 гривень на медпрепарати для хворих на гемодіаліз та цукровий діабет.

На прохання Прем’єра, Олександр Шлапак розповів, що треба зробити уряду та Києву в економічному аспекті. Зокрема гіршу ситуацію із падінням рівня заробітних плат, аніж у столиці, він зафіксував лише в Донецькій та Луганській областях.

Питання дня для столиці Арсеній Яценюк закрив низкою доручень-резюме. Якщо уряд передасть частину повноважень на місця, Київ отримає додаткові 40 мільйонів гривень. Підтримавши урядовий бюджет, КМДА збалансує й свій. Києву центр вже виділив додаткових 1,8 мільярда гривень. 200 мільйонів слід розпланувати на кінець бюджетного року. В КМДА потрібно скоротити й кількість посадовців на 10%. Податковий борг столиці — 600 мільйонів гривень — Державна фіскальна служба має з КМДА погасити. Оплата на землю — тут слід підвищувати ставки на земельні ділянки. «Картку киянина», як ключовий інструмент впорядкування соціальних пільг, Прем’єр підтримав. За умови успіху запровадять проект по всій країні. На казначейському рахунку Київ має півмільярда гривень. Ці кошти глава уряду доручив витратити на проблеми тих, кому потрібен гемодіаліз — протягом дня. «Якщо у вас не виходить перерозподілити власні кошти, уряд прийме розпорядження додатково вас профінансувати. Якщо у нас вже в Києві не вистачає грошей, то скажіть, в якому місті їх вистачає? Основні промислові компанії, розташовані на Донбасі, перереєструвалися у Києві. Платять податок на прибуток тут, ПДВ, податок на доходи фізичних осіб», — сказав Арсеній Яценюк та попросив Мінрегіон активно працювати з територіальними громадами й не затягувати питання до моменту, коли проблемні питання складно вирішити.