Цього разу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відкривав зібрання із заклопотаним виглядом. Він дав зрозуміти урядовцям, що йому насамперед слід заслухати доповіді міністрів, точніше, з’ясувати, як вони працюють на благо нашої країни.

Першим узяв слово керівник оборонного відомства Степан Полторак. Міністр заявив, що в умовах нарощування присутності терористичних угруповань на Донбасі силам АТО слід готуватися до ведення бойових дій. З його повідомлення стало зрозуміло, що всі кошти, виділені на ремонт військової техніки, Міноборони використовує своєчасно та за призначенням. Лише протягом останнього тижня відомство уклало контракти на постачання озброєння та військової техніки на понад мільярд гривень. Однак проблему підготовки до зими сил АТО ще до кінця не розв’язано.

Як вплинути на перебіг подій, допоміг відповісти Степанові Полтораку Арсеній Яценюк. Він похвалив міністра оборони за грунтовну та вмотивовану роботу, а інших членів уряду попросив дати змогу Міністерству оборони ухваленням відповідного рішення здійснювати попередню оплату на термін до 90 днів за будь-якими військовими контрактами.

«Звертаюся до Міністерства фінансів. За останні кілька днів укладено контрактів на мільярд гривень. Маємо повністю все проплатити, щоб до кінця поточного року в Збройні сили надійшов максимальний обсяг військової техніки, озброєння та майна», — сказав Прем’єр.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував посилення режиму охорони державних об’єктів особливого значення. Передовсім пильну увагу правоохоронців буде прикуто до газопроводів, водоводів та об’єктів енергетики. «Починаючи від атомної станції та закінчуючи гідроелектростанцією», — додав Арсен Аваков.

Він запевнив главу уряду, що Національна гвардія вже вжила відповідних заходів. Кабміну лише слід ухвалити постанову щодо особливого списку об’єктів, які підлягають обов’язковій охороні підрозділами Нацгвардії.

Ринок вугілля викликає у держави дедалі більше запитань. Фото з сайту mintrans.gov.ua

Перспектива проходження сезону

Кабінет Міністрів ухвалив рішення запровадити квотування і ліцензування експорту вугілля українськими підприємствами, аж до заборони експорту вугілля дефіцитних марок, передусім «А» і «Т», які представляють так зване енергетичне вугілля (такого ресурсу нашій країні потрібно щонайменше 1,1 мільйона тонн). Та перед тим, як перейти до ухвалення рішень, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан відповів Арсенієві Яценюку на запитання «Що відбувається у країні з вугіллям?» не зовсім втішним прогнозом про ймовірність непроходження країною осінньо-зимового періоду. Керівник Мінпаливенерго розповів Прем’єрові, що на складах вітчизняних електростанцій нині 1 мільйон 700 тисяч тонн вугілля. Однак цих запасів недостатньо.

З початку місяця ситуація стабілізувалася завдяки надходженню в країну трьох суден ресурсу з Південно-Африканської Республіки. Однак тамтешня компанія-постачальник Steel Mont Trading Ltd призупинила співпрацю з Україною через претензії Генпрокуратури до умов укладення контракту на поставку мільйона тонн вугілля.

Юрій Продан не знає напевне, як поповнити запаси вугілля. Купувати його в Австралії, США чи В’єтнамі Україні буде дорожче майже на 15—20%. Та й на технічні моменти, на кшталт підготовки та укладення контрактів, слід витратити понад півтора місяця.

«Україна змушена купувати вугілля чи то в Росії, чи то в терористів. Є загроза, що ми не зможемо пройти осінньо-зимовий період. Усі інші компанії дуже насторожено ставляться до наших спроб знайти альтернативні джерела постачання вугілля, так реагують і на всі наші пропозиції, — сказав міністр. — Провідні європейські трейдери відмовляються постачати вугілля, бо у будь-який момент у нашому порту може припинитися відвантаження вугілля чи оплата за нього.

Саме тому в нас нема іншого виходу, крім звертатися до російських виробників і пробувати закупити вугілля в них. Ми ставимо під серйозний удар енергетичну безпеку України».

На це емоційно відреагував міністр внутрішніх справ. Він заявив, звертаючись до Прем’єра, що урядом маніпулюють. «Вважаю, що кампанія, яка розгорнулася проти постачання вугілля з ПАР, має на меті поставити нас у залежність від РФ і лжеорганізацій «ДНР» і «ЛНР». Ми не повинні реагувати в такий спосіб», — означив позицію Арсен Аваков.

Червона лінія міжнародної політики

Тож згідно з дорученням Арсенія Яценюка СБУ проведе відповідну перевірку і знайде винних у ситуації, що склалася у сфері поставок вугілля.

Щоб узгодити політику на валютному ринку, Міністерство фінансів разом із Національним банком та іншими органами виконавчої влади має в найкоротші терміни провести переговори з місією Міжнародного валютного фонду  (ці експерти розпочали роботу в Україні 11 листопада). «Сподіваюся, що експерти МВФ допоможуть Нацбанку України здійснювати виважену валютно-курсову політику», — сказав Арсеній Яценюк.

В опосередкованій формі він наче звернувся й до членів майбутніх засідань Ради безпеки ООН, Ради міністрів ЄС та саміту «Великої двадцятки»: «Українська влада робить усе необхідне для деескалації ситуації згідно з мінськими домовленостями. Усе, що в наших силах, ми робимо, тільки наші сили не безмежні. У міжнародній політиці є визначення «червона лінія».

Якщо її перетнути, приймаються додаткові рішення, розглядаються додаткові санкції, посилюється тиск. Просто хотів би звернутися із проханням, щоб світ не страждав геополітичним дальтонізмом. А то вже пройдено не десятки, а сотні червоних ліній: тисячі людей загинули через російську воєнну агресію.

Світ має виступити як єдиний цивілізований демократичний інститут, що бореться за мир в Україні та цілому світі. Ми очікуємо і сподіваємося на єдину позицію і реальну допомогу. Зокрема в питаннях фінансових та в питаннях макроекономічної політики».

Того самого дня Кабінет Міністрів виділив 300 мільйонів гривень на проекти відновлення районів Донецької та Луганської областей, підконтрольних українській владі.