ПОДІЯ

У Державній податковій адміністрації відбулося урочисте відзначення найсумлінніших вітчизняних платників податків

Соціальна відповідальність має ціну — це податки. Поки у нашій державі взаємовідносини державних фіскальних органів та суспільства мають дещо знервований характер. І пов’язано це скоріше не із самою структурою податків, а непрозорістю і несправедливістю їхнього використання. Але і податкові органи, і платники податків таки прагнуть порозумітися, адже всі добре знають, що від них залежить добробут країни. 

На днях за підтримки Державної податкової адміністрації, державних та недержавних організацій було підбито підсумки і складено рейтинг «Кращі платники податків України», до якого ввійшли представники всіх регіонів країни. Результати рейтингу були відображені у презентованому на урочистому заході, який відбувся 23 вересня у ДПА України, спеціальному виданні «Податкова система України. Податківці та платники податків. Діалог влади та суспільства».

До книги ввійшли ті платники податків, на яких без перебільшення тримається Україна. І першою серед них стоїть компанія «Метінвест» — один зі світових гірничо-металургійних лідерів, що за останні роки на теренах України стала взірцем ведення соціально відповідального бізнесу. Це стосується і організації виробництва, і соціального захисту працівників, і захисту навколишнього середовища, і суспільного життя.

— Для нас важливі не лише показники прибутковості бізнесу, а й факти демонстрації соціальної відповідальності — обсяг та якість сплати податків, динаміка зростання заробітної плати, реалізація нових проектів. Для нас є надзвичайно важливим і цінним те, що обрана нами стратегія побудови прозорого і соціально відповідального бізнесу отримує розуміння і визнання, — сказав генеральний директор компанії Ігор Сирий.

Металургійні виробництва   — важливі платники податків у державну скарбницю. Фото з сайту google.com  

Щороку компанія «Метінвест» збільшує податкові відрахування майже в арифметичній прогресії. Якщо у 2009 році компанія заплатила до бюджетів усіх рівнів майже 6,5 млрд грн, то у 2010 ця сума становила 11 млрд грн. А за 8 місяців цього року на потреби держави вже перераховано майже 8 млрд грн.

Нещодавно, виступаючи на заході, присвяченому п’ятирічному ювілею «Метінвесту», почесний президент СКМ Рінат Ахметов зазначив: «У нас — амбітна мета: ми хочемо, щоб на підприємствах «Метінвесту» були найвищі зарплати у світі! Але для цього ми повинні виграти чемпіонат світу із собівартості, чемпіонат світу з якості, чемпіонат світу з продажу. Ми до цього прагнемо і ми в це віримо. Бо ми знаємо, що від успіху «Метінвесту» виграє, насамперед, Україна і кожен українець». Зважаючи на цей месідж, «Метінвест» уже виграв чемпіонат України — з виплати податків.

За сухими цифрами стоять життєво важливі для України реалії. Адже перерахованих «Метінвестом» торік 11 млрд грн цілком вистачило б на фінансування з державного бюджету всієї української медицини та ще й на дотації сільгоспвиробникам!

«Метінвест» — важливий донор і Пенсійного фонду. Минулого року на його рахунки від компанії було спрямовано 1 млрд 600 млн грн.

Отримавши диплом переможця рейтингу кращих платників податків в Україні, начальник управління з оподаткування — заступник фінансового директора з оподаткування «Метінвесту» Наталя Максименкова поділилася основними принципами стратегії своєї компанії щодо сплати податків:

— Ключовим фактором зростання податкових відрахувань є фінансова стратегія Групи, яка спрямована на побудову прозорих і зрозумілих партнерських взаємовідносин, повне і своєчасне виконання податкових зобов’язань і, у підсумку, — розвиток економіки України.