ФЕСТИВАЛЬ

Три дні у закарпатському місті Берегове вирували події чергового вшанування виноробів, присвяченого білому вину. Напередодні урочисто відкрили підвали, які мають 300-річну історію і належали відомому лікарю-виноробу Бертолону Ліннеру. В експозиції - реманент людей цієї професії, а в дегустаційній частині - кращі напої від майстрів-приватників.

Відбулася науково-просвітницька конференція "Берегівські виноробні традиції і культура вина". Учасники прослухали лекції про методи захисту виноградних насаджень. Багато нового дізналися з розповіді національного експерта категорії "Вино і коньяк" Наталії Гриценко, яка презентувала свою книгу-дослідження "Виноробство - частина закарпатської душі". Вона ж стала першою жінкою, яку прийнято до складу лицарів Ордену Святого Венцела - покровителя виноробів. Гості - козаки з Львівщини - на знак пошани і дружби з берегівськими угорцями виконали почесний залп на честь нових членів Ордену, вистріливши у повітря з рушниць.

Основні події відбувалися біля наметів, які стали дегустаційними майданчиками. Частували в них за "дякую", а те вино, яке найбільше смакувало, купували. За кількістю сортів усіх випередив відомий майстер духмяних напоїв Карло Шош - у нього їх аж півтора десятка!

Родзинкою фесту став перший в історії турнір із виношахів. Гра ведеться за класичними правилами, але на партію відводиться всього 10 хвилин, а перед її початком партнерам слід випити по келиху вина.