ВАКАЦІЇ

 Вчора зрадiли вiдпочинку бiльшiсть школярiв, а декому канiкули «свiтять» лише у квiтнi

 

У понеділок спорожніли класи в багатьох українських школах - після довгих зимових холодів діти нарешті дочекалися запланованого відпочинку. Триватимуть весняні канікули всього тиждень. Проте омріяні вихідні стартували не для всіх: у деяких регіонах, щоб зекономити електроенергію і тепло, учні відпочиватимуть лише з 1 квітня, а інколи довше - аж два тижні. Таким чином закінчення канікул співпаде з кінцем опалювального сезону - тож на цей період шкільні приміщення відключать від опалення, щоб потім його вже не вмикати.

КИЇВ. Столичні школярі вже святкують весняні канікули, повідомляють у Київському головному управлінні освіти і науки. Відпочиватимуть учні впродовж тижня - з 21 до 27 березня. Як і зазвичай, усі загальноосвітні й позашкільні заклади міста будуть відкриті для дітей - тут щодня працюватимуть різноманітні гуртки, спортивні секції, відбуватимуться змагання, вікторини, конкурси, творчі вечори, концерти.

"Під час канікул класні приміщення опалюватимуться, оскільки учні відвідуватимуть додаткові заняття - 9-11 класи готуватимуться до здачі екзаменів, - розповідають кореспонденту "УК" в Русанівському фізико-математичному ліцеї Дніпровського району. - Окрім того, діти відвідуватимуть фізкультурні секції з настільного тенісу, волейболу, а також екскурсії до театрів та кінотеатрів, музеїв тощо".

У школі N 101 Шевченківського району теж не відключатимуть опалення. "У нас працюють гуртки, діти постійно ходять до бібліотеки, збираються на екскурсії", - запевняють педагоги. Також школярам під час березневого відпочинку організують поїздки до регіонів, щоб оздоровитись та ознайомитися з пам'ятками нашої історії та культури. У Міжнародному центрі дитячо-юнацького туризму дітям пропонують піти в туристичні походи й експедиції, взяти участь у навчально-тренувальних зборах тощо.

ЖИТОМИРЩИНА. Тут під час канікул особливою популярністю серед школярів користуються туристичні поїздки до Музею Лесі Українки в Новограді-Волинському, Музею космонавтики в Житомирі, Музею самоцвітів у Володарськ-Волинському, а також туристичні об'єкти в Києві, Львові, Кам'янці-Подільському.

Не менш гаряча пора у шанувальників науково-технічної творчості, адже саме у дні весняних канікул відбудеться близько десятка фіналів різноманітних обласних конкурсів - від змагань шкільних екологічних агітколективів до визначення кращих авіамоделістів, фотографів, майстрів трасових перегонів автомоделей.

РІВНЕНЩИНА. У перший день канікул в Рівному стартувала Всеукраїнська олімпіада з правознавства, тож вундеркінди, в тому числі й рівненські, мають гарну нагоду вкотре потренувати мізки. Понад 30 юних рівнян представлятимуть область у всеукраїнських турнірах з різних предметів у багатьох містах України. Інші школярі можуть разом із батьками провести час у центрах дозвілля, створених в 21 навчальному закладі (тут безкоштовно можна потренувати м'язи), хтось у підліткових клубах за інтересами, мережа яких, попри нелегкі для бюджету часи, теж збережена.

ХАРКІВЩИНА. У Харкові школярі відпочиватимуть на тиждень пізніше - з 28 березня по 4 квітня. Про це повідомила директор департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко. "Узимку цього року міській владі з труднощами вдалося утриматись від карантину по місту, - говорить чиновниця. - І хоч діти проходили медичні огляди, все одно хворіли і пропустили багато матеріалу. Крім того, близько трьох тижнів трималася температура -20 градусів, і ми не заперечували, щоб діти 1-6 класів не ходили до школи". Відтак учні не повністю вкладаються у програму третьої чверті.

МИКОЛАЇВЩИНА. У Миколаєві вирішили дещо зекономити на канікулах. Як повідомили в обласному управлінні освіти та науки, у навчальних закладах області діти відпочивають з 21 березня. Лише в школах Миколаєва та Врадіївського району вирішено продовжити навчання ще на тиждень - через завершення опалювального сезону. Місцева влада вирішила, що було б нерозумним цілий тиждень тримати опалювальні приміщення без дітей (до речі, на опаленні шкільних приміщень збираються економити й у Сумах).

Натомість під час канікул дітям пропонують відвідати заходи, присвячені визволенню міста і області від німецько-фашистських загарбників, а також музеї та будинки творчості. Працівники Центральної бібліотеки запрошують дітей на численні акції, сподіваючись зацікавити учнів і відволікти їх від просиджування в інтернет-клубах.

***

До речі, щорічно під час весняних канікул у бібліотеках діти мають нагоду взяти участь у Всеукраїнському тижні дитячого читання. В його рамках відбудеться багато цікавих заходів по всій Україні.

І наостанок, у регіонах, де місцева влада збирається зекономити на теплі, переносячи чи продовжуючи канікули, батьки учнів турбуються про здоров'я своїх дітей - щоб їм потім не довелося щодня відсиджувати по 7-8 уроків та навчатися по суботах, наздоганяючи шкільну програму. Та й потрапити з теплих домівок у шкільні приміщення, які встигнуть охолонути, - теж випробування для дитячих організмів. І це ще не все. Прикро, що економія інколи переходить межі: як повідомляє УНІАН, учителів Брусилівського району Житомирської області примушують брати відпустки за свій рахунок терміном на 10 днів.

Над матеріалом працювали
Інна КОВАЛІВ, Віктор ШПАК, Інна ОМЕЛЯНЧУК,
Світлана ГАЛАУР, Ольга ПОНОМАРЬОВА