Учора міністри винесли на порядок денний три питання: видача посвідчень учасникам АТО, стан справ на автомобільних дорогах та суть проектів законів, які уряд виносить на розгляд парламенту перед 8 і 9 травня. Проект постанови, наданий МВС, Кабінет Міністрів пообіцяв ухвалити на найближчому із засідань, ним, власне, підвищити заробітну плату для 63 працівників головного слідчого управління. Це лише перший етап боротьби з корупцією. 

А ось Міністерство енергетики та вугільної промисловості попросило в Прем’єра додатковий шанс — продовжити надзвичайний стан в електроенергетиці. Арсеній Яценюк украй незадоволений такою роботою відомства. Він хоча й погодився піти ще раз на цей крок, однак в опосередкованій формі попередив профільного міністра, що продовження надзвичайного стану відображає реальний стан справ у електроенергетичній галузі. 

«Уряд продовжить надзвичайний стан ще на місяць. А за міністром виконання чотирьох пунктів: прогнозний баланс в електроенергетиці, погашення заборгованості із зарплат перед шахтарями (на це уряд виділяв 200 мільйонів гривень), ухвалення законів щодо зеленого тарифу, який би відповідав ринковим умовам, та щодо надання повноважень уряду у питанні запровадження правил електроенергетичного ринку на тимчасово окупованих територіях та в зоні проведення АТО», — ось так Прем’єр попросив вжити адекватних заходів.

Наші герої потребують розуміння суспільства. Фото УНIAН

За папірцями — людська доля

Голова Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев’янко доповів, що тисяча бійців мають поранення та потребують психологічної реабілітації, соціальної й професійної адаптації, а ще 22 тисячі 657 справ щодо надання статусу учасника бойових дій відомство розглянуло, 22 тисячам 397 бійцям його надало. 233 справи у стані доопрацювання, а 27 — під грифом «відмова».

Держслужба проводить моніторинг бійців, які дістали поранення чи втратили кінцівки. 224 таких хлопці потребують протезування, 104 — ще в шпиталях на лікуванні, а п’ятеро вже точно потребують протезів підвищеної функціональності. 1 боєць поїде за кордон завдяки спонсорським коштам. До слова, 57 хлопцям, які не є ще за посвідченням учасниками АТО, держава вже здійснила протезування. Документи доопрацюють згодом.

Арсеній Яценюк попросив не керуватися стандартними формалістськими підходами. Наразі країна має 5 центрів психологічної реабілітації. Їх оснастити планується за рахунок трастового фонду НАТО й донорських коштів ООН. «Якщо приймете рішення, щоб ми з агентами в областях зробили волонтерські організації разом з міжнародною допомогою, матимете кращий ефект. У нас не вистачає, передовсім, людяності», — вважає глава уряду.

А ще він доручив за два місяці скликати міжнародну конференцію за участі західних партнерів України та пояснити донорам, яку допомогу Україна хоче отримати для військових та учасників АТО. Не повірив Прем’єр, що протезування за кордоном потрібне п’ятьом бійцям, тому й доручив представникам відповідних відомств навідатися до хворих у шпиталі.

Незабаром до цивільного життя повернуться 35 тисяч військових. Аби виплати дійшли до їхніх родин, глава уряду доручив задіяти обласні та районні адміністрації: «Як держава ставиться до захисників, так і народ ставиться до держави. Ви маєте продемонструвати, що той, хто зі зброєю в руках захищав Україну, отримає допомогу від держави».

Про дороги й пам’ять

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський презентував Програму європейської концепції українських доріг. Укравтодор в урізаній формі відповідатиме виключно за дороги державного значення, — розповів він. — Відбудеться перехід від монополії до здорової конкуренції. Укравтодор буде лише замовником робіт».

Будуватимуть дороги з гарантією на 25 років — вони будуть цементно-бетонними. Ваговий контроль для транспорту здійснюватиметься автоматично. Буде й практика застосування на вибір концесійних та платних доріг.

«Нині 97% доріг у незадовільному стані. До 2020 року ця цифра становитиме 10%», — запевнив Андрій Пивоварський.

Парламент він попросив підтримати зміни до проекту закону щодо деяких питань реформування системи управління автодорогами загального користування. А міністрам запропонував погодити умови будівництва ділянки автодороги Львів — Краковець.

Арсеній Яценюк передав суть своєї розмови з польським колегою. Нам ця країна надала 100 мільйонів доларів. 50 мільйонів слід спрямувати на будівництво доріг, які примикають до пунктів пропуску з Польщею. Світовий банк виділив 800 мільйонів доларів. Половину потрібно витратити на будівництво ділянки дороги Полтава — Харків, решту — на ямковий ремонт.

«1,7 мільярда гривень ми накопичили. Мільярд — на те, щоб швидко провести поточний ремонт доріг, 700 мільйонів підуть на ділянки доріг в Івано-Франківську, Чернівцях, Львові, Закарпатті. Їх по справедливості слід розподілити», — порадив глава уряду.

Міністр культури того дня представив проекти напрацьованих законів його відомством, міністерством юстиції та Інститутом національної пам’яті. Культурною революцією можуть стати: проект закону про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 рр.; про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного режимів та покарання за пропаганду нацистських тоталітарних режимів і їх символіки; про визнання злочинним комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 рр.; про правовий статус учасника бойових дій в боротьбі за незалежність України у 20 столітті (включно з такими організаціями, як ОУН-УПА).