Георгій  ВАСИЛЬКОВ 
для «Урядового кур’єра»

«СИГНАЛ». «Чи то зима, чи то сльотава осінь, чи просто не щастить...» — саме так можна перерахувати ті причини, які впливають на здоров’я людини. Не вберігся, промочив або переохолодив ноги, ковтнув не того повітря — і будь ласка: застуда, нежить, кашель. Лікарі хитають головами й ставлять невтішні діагнози — кому застуда, кому ангіна, а кому й грип. А ослаблений хворобою організм уже підстерігають інші підступні недуги, ім’я яких — ускладнення перенесеного захворювання.

Щоправда, Природа заклала в нас величезний запас міцності. Тому найчастіше організм сам справляється з багатьма проблемами. А коли в нього вже не залишається сил для боротьби, він починає сигналізувати нам про це різними способами.

Один із них — добре знайомий усім кашель.

Досвідчені лікарі добре знають давній діагностичний тест, наведений у медичному трактаті «Одкровення Жовтого Імператора». Написаний ще в третьому тисячолітті до Різдва Христового, він не втратив актуальності. Ось про що нам розповідають напади кашлю.

 

Бронхо-легенева система — спостерігаються напади важкого й голосного кашлю із хрипами й виділенням мокротиння. Найчастіше вони починаються ранком після пробудження й початку рухової активності. Цей кашель викликає сильні припливи крові до обличчя, а після нього з’являється позіхання, що іноді може переходити в гикавку.

 

Товстий кишечник — на людину накочуються напади «об’ємного» кашлю, під час якого напружується й трясеться все тіло. Тривалий напад кашлю призводить до виникнення помилкових позивів на дефекацію.

 

Шлунок і стравохід — спостерігається поверхневий кашель, що рветься із грудей. Після цього «горять» щоки. Напади кашлю провокують позиви до блювоти, й у роті з’являється неприємний присмак. Кашель, що триває довго, призводить до набрякання слизової горла й появи лущіння слизової губ.

 

Селезінка й підшлункова залоза — напад кашлю провокується різким рухом і супроводжується тупим болем у правому підребер’ї на тлі відчуття оніміння ніг, загальної слабкості, млявості м’язів і швидкої стомлюваності.

 

Серцево-судинна система — відзначаються нетривалі напади сухого кашлю, що призводять до відчуття сухості в роті, оніміння стінок горла й набряклості обличчя. У процесі кашлю й відразу після нього відчувається мимовільна напруга м’язів тіла, зокрема зціплюються зуби, губи, кулаки.

Тонкий кишечник — дзвінкий резонансний кашель, що віддається напругою або болем у скронях і в області пупка. При тривалих нападах такого кашлю німіє підборіддя. Згодом на слизовій губ і в порожнині рота можуть з’явитися безболісні висипання.

 

Сечовий міхур — важкий глибинний кашель із переважною напругою м’язів живота. Тривалі напади такого кашлю можуть призвести до мимовільного сечовипускання.

Нирки — кашель відлунює в спину й поперек. При тривалих нападах ніс наповнюється слизом, набігають сльози на очі, у вухах наростає шум.

 

Імунна й лімфатична системи — спостерігається глухе покахикування, яке не стомлює й навіть у чомусь приємно-екзотичне. Після нього відчувається легка сверблячка в області ясен. При такому кашлю злегка закладає вуха, а всередині пробігає холодок.

Ендокринна система — зрідка виникає деренчливий кашель, зазвичай два рази на добу — рано вранці і пізно ввечері. Після нападів такого кашлю залишається відчуття спустошеності в грудях і животі. Часто після цього горять долоні.

 

Жовчний міхур — напади кашлю буквально вивертають навиворіт людину й часто закінчуються блювотою жовчю. Після них випадає гарячий піт, відзначаються судоми в області стегон і гомілок, відчувається горіння стоп. Якщо кашель не проходить тривалий час, у людини помітно погіршується зір, виникають різі в очах, немов вони піском засипані.

 

Печінка — напади кашлю настільки загострюють або провокують біль у правому підребер’ї, що людина не може рухатись. При цьому сіріє обличчя, перчить у горлі й починає паморочитися голова. Якщо такий кашель триває довго, то помітними стають порушення місячних циклів у жінок і зниження потенції в чоловіків. Людину опановує депресія й безпричинний страх.