СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА. Згідно зі ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства» всіх дітей 1–4-х класів забезпечують безплатним харчуванням. Та наприкінці минулого року і в січні батькам молодших школярів довелось похвилюватися, чи будуть дітлахи їсти гарячі страви у шкільних їдальнях безкоштовно. Раніше ці витрати фінансували статтею з державного бюджету, яку направляли до місцевого бюджету.

На 2015 рік законодавці визначили, що відповідальність за харчування у навчальних закладах державної та комунальної форми власності покладається на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади, на керівників навчальних закладів, які прийматимуть рішення, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообовʼязкового державного соціального страхування.

Тож рідні та близькі школярів, які протягом останніх двох місяців зателефонували на урядову «гарячу лінію», були стурбовані перебігом подій із забезпеченням молодших школярів безплатною їжею, якістю продуктів харчування, здорожчанням шкільних обідів тощо. Фахівці Урядового контактного центру зареєстрували понад 170 таких звернень, які надіслано відповідним органам виконавчої влади для розгляду і реагування.

Так, мати-одиначка з Харкова повідомляла, що в одній зі шкіл Комінтернівського району, де навчається її дитина, без попередження скасували безкоштовне харчування, а компенсацію не надали. Дитина проводить у школі більше часу, ніж удома, бідкалася заявниця. Нестача гарячої їжі шкодить здоров’ю дитини. Департамент освіти Харківської міської ради поінформував, що з 13 січня міська влада прийняла рішення харчувати учнів 1-4 класів та пільгових категорій за рахунок коштів міського бюджету.

Жителька Кривого Рогу Дніпропетровської області турбувалася, чи будуть безкоштовно годувати її дитину, яка навчається в загальноосвітній школі, оскільки батько проходить військову службу в зоні проведення АТО. Жінка надала до навчального закладу всі необхідні документи, у тому числі довідку, видану військовою частиною. Заявниця просила посприяти їй у вирішенні цього питання. Зворотним зв’язком встановлено, що, відповідно до наказу по цій криворізькій школі «Про надання безкоштовного харчування дітям, батьки яких задіяні в ході антитерористичної операції на сході України», дитині надали безкоштовне харчування.

А житель селища Вапнярка Вінницької області інформував, що його дитині-школяру, яка має статус потерпілої від аварії на ЧАЕС, компенсацію за гаряче харчування за жовтень не виплатили. Тож заявник просив прискорити компенсаційні виплати. З райдержадміністрації відповіли, що така ситуація склалася у зв’язку з тим, що певний час тривала процедура проведення тендерів на закупівлю послуги з харчування дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи. Цим займалося Міністерство соціальної політики. Тому безкоштовне харчування таких учнів у навчальних закладах району не проводилося. Натомість батьки отримували щомісячну грошову компенсацію згідно з законодавством. Гроші на харчування дитини заявника нарахували у жовтні на підставі довідок зі школи та виплатили. Це підтвердилося зворотним зв’язком. Тендерного переможця, як поінформували з райдержадміністрації,  вже визначили та відновили безкоштовні обіди потерпілим дітям в усіх школах району, розташованих у населених пунктах посиленого радіоекологічного контролю.

Цього року організацію харчування дітей-чорнобильців Мінсоцполітики передало на регіональний рівень – обласним структурним підрозділам з питань соціального захисту населення. Для налагодження цієї роботи потрібен час (орієнтовно процедура закупівель триватиме 2,5 місяця).

Тому, як інформують чиновники, у разі вимушеного призупинення безоплатного дитячого харчування виплачуватимуть щомісячну грошову компенсацію пропорційно навчальним дням у розмірах, передбачених законодавством.

Загалом за період із 2 по 8 лютого на урядову «гарячу лінію» надійшло 28 053 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 265 звернень.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва.
+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.
Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА
для «Урядового кур’єра»