У Клубі Кабінету Міністрів із Миколою Азаровим поділилися досягненнями учасники дитячого молодіжного саміту ОБСЄ та 12-го Міжнародного дитячого фестивалю «Змінимо світ на краще».

Глава уряду звернувся до дітей, не приховуючи інтересу: «Цікаво, коли на вашому рівні порушуються та вирішуються питання заходів безпеки через взаємодію представників з усіх країн. Заходи безпеки — найголовніше, що потрібно для країни. Ми підтримуємо вашу ініціативу, цей дитячий та юнацький вимір».

А 25 юних із різних куточків країни розповіли Миколі Азарову, що у Криму цього літа дитячий саміт ОБСЄ відбувся вперше. Україна на ньому була головуючим першопрохідцем у складі 250 осіб. Діти у формі дискусій обговорювали питання захисту довкілля, правильного користування Інтернетом і свою роль у запобіганні конфліктам. Усі ці пункти відображено у затвердженій резолюції, яку учасники зібрання домовилися передати главам урядів своїх країн.

Крім декларації, Микола Азаров отримав і символічний подарунок. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Ініціативу діти окреслюють фразою: «Ми хочемо, щоб нас підтримували, а нашу думку вислуховували».

«Ви — наше майбутнє, — запевнив активістів Прем’єр та висловився щодо «результату роботи» першого дитячого саміту ОБСЄ. — Головне, щоб ви мали свою позицію, зокрема політичну. Цікаво подивитися, як на вашу ініціативу відреагує світ».

На цій зустрічі розставив акценти й міністр закордонних справ Леонід Кожара. Він назвав резолюцію справжнім офіційним документом і подякував українським дітям за гідне представлення своєї країни. 

А Прем’єр, завершуючи захід, нагадав, що наша країна — одна з перших серед держав, які ратифікували Конвенцію про права дитини, тож влада покращує національну законодавчу базу щодо захисту їхніх прав відповідно до міжнародних стандартів. Тож на виконання соціальних ініціатив Президента уряд створює належні умови для поліпшення матеріального становища сімей з дітьми, їхнього розвитку, соціального захисту. Глава уряду підкреслив: «Громадянська активність дітей, зацікавленість проблемами об’єднаної Європи свідчить, що євроінтеграція України грунтується на міцному суспільному фундаменті».

Того дня з вуст дітей він почув слова вдячності за можливість представляти Україну на міжнародному рівні. А з їхніх рук отримав на пам’ять ляльку-мотанку, буклет про життя в Артеці. Окремо для нього заспівали й станцювали юні таланти ансамблю «Намисто» із села Городок на Рівненщині.