Голова Державної служби
з питань інвалідів та ветеранів
Володимир МАСЛАКОВ

 

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів займається реалізацією державної політики у сфері соціального і правового захисту інвалідів і ветеранів, військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, жертв нацистських переслідувань, координує роботу органів виконавчої влади, громадських організацій інвалідів і ветеранів. Про те, як держава допомагає цій категорії людей долати життєві негаразди, розповідає її голова Володимир МАСЛАКОВ.

 Володимире Олексійовичу, у ці знаменні дні, коли відзначаємо 68-ту річницю визволення України від фашистських загарбників,  увага до людей поважного віку особлива, і вам, як нікому, відомо, що бракує цим людям, що потрібно зробити, аби хоч трішки полегшити їхнє буття.

— Зустрічаючись із ветеранами, людьми старшого покоління, не раз чув від них сумну фразу: часто ми йдемо з життя не від віку і хвороб, а від самотності. Мабуть, це гірка правда. І тому суспільство має повернутися обличчям до цих людей. Адже ветерани зі своїм багатим досвідом, оптимізмом, активною життєвою позицією — гідний приклад для нашої молоді.

Тому хотілося б сказати і про підготовку фахівців соціальної сфери. Хотілося б, щоб їх «підковували» не лише в різних науках, теорії, а  й у життєвій практиці. Маю на увазі людські якості, здатність любити ближнього, відчувати чужий біль як власний і співпереживати. На жаль, такі  почуття багато  хто сьогодні забув…

Нові технології — ніщо без уваги. Фото Володимира ЗAЇКИ

 Як усе-таки відбувається забезпечення ветеранів війни автомобілями, адже цей засіб потрібен їм не для розкошів, а для щоденних потреб?

— Це питання завжди було і залишається надзвичайно актуальним. На жаль, кошти держбюджету не забезпечують повною мірою потреб цієї категорії в автомобілях. Нині понад 81 тисяча інвалідів потребують спецавтотранспорту, серед яких 8 тисяч 269 інвалідів війни — учасники бойових дій Великої Вітчизняної. Для забезпечення всіх нужденних необхідно понад 5,3 млрд грн, а в держбюджеті на 2012 рік виділено лише 88 млн грн. Це становить 1,76% потреби.

У цьому році планували закупити 1456 автомобілів, з яких 858 одиниць уже профінансовано, доставлено в регіони і видано. У 2013 році планується фінансування на рівні цього року.

 А що скажете щодо забезпечення інвалідів України технічними засобами реабілітації?

— За останні два роки уряд істотно збільшив фінансування державної програми забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Якщо в 2010 році було виділено приблизно 316 мільйонів гривень, то в 2011-му — 361 мільйон гривень. Для реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича до кінця 2012 року планується забезпечити всіх інвалідів, які  цього потребують, протезами й інвалідними  візками. Для реалізації цих ініціатив у Держбюджеті-2012 фінансування відповідної програми збільшено на 70% порівняно з минулим роком і становить 614 млн гривень (75,9% потреби).

На обліку для забезпечення інвалідними візками налічувалося понад 32 тис. осіб. На цей час більше 23 тис. з них вже забезпечені цими засобами пересування.

Ще одним позитивним моментом у цьому стало введення нового механізму забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації. В його основу покладено можливість інваліда самостійно обирати підприємство, на якому буде виготовлено технічний засіб реабілітації відповідно до його індивідуальної потреби та медичного висновку. Це дало змогу «відійти» від тендерів, протидіяти корупції і здійснювати адресну закупівлю.

 Як ветерани війни забезпечуються санаторними путівками?

— Звісно ж, згідно з чинним законодавством України. Інваліди війни — позачергово щороку (із січня по грудень). Учасники бойових дій — щороку (із січня по грудень). Учасники війни, особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», — раз на два роки. Оздоровлення цих категорій громадян здебільшого здійснюється в санаторіях Мінсоцполітики (у сфері управління відомства 6 санаторіїв: «Перемога», м. Київ; «Салют», м. Одеса; «Батьківщина», м. Трускавець; «Ветеран», м. Алушта; «Слава», м. Миргород; ім. Семашка, смт Симеїз).

Якщо інвалід війни не має медичних показань на санаторне лікування або протягом двох років, перебуваючи на черзі, не був забезпечений путівкою, він має право отримати замість неї грошову компенсацію (заява, посвідчення, дані про одержання путівок). Середню вартість санаторної путівки щорічно встановлює Міністерство соціальної політики на основі розрахунків Фонду соціального захисту інвалідів, погоджених з Мінфіном. Розмір грошової компенсації на 2012 рік становить 320 гривень.

 А що ваше відомство робить для забезпечення житлом ветеранів війни?

— Для забезпечення житлом інвалідів війни кошти надає Мінрегіон. У 2011 році для інвалідів Великої Вітчизняної війни 1 групи було придбано 110 квартир в 51 населеному пункті. Всього за час роботи програми (2010—2011 роки) Мінрегіон поліпшив житлові умови 600 інвалідів Великої Вітчизняної війни.

Для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів (учасників бойових дій, зокрема інвалідів війни) кошти виділяють Державній службі з питань інвалідів та ветеранів. На це в 2012 році передбачено 91 млн гривень і планується придбання 300 квартир воїнам-інтернаціоналістам в усіх регіонах України (у 2011 році куплено 39 квартир). І хоч кошти надають центральним органам виконавчої влади, квартири придбавають ті органи місцевого самоврядування, де пільговик перебуває на обліку. Багато труднощів і проблем виникає вже на цьому рівні.

Михайло КАМІНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Володимир МАСЛАКОВ. Народився 1952 року в с. Битош Дятьківського району Брянської обл. У 1976 році закінчив Київське вище військово-морське політичне училище.

28 грудня 2010 року указом Президента України призначений головою Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України. Заслужений працівник сфери послуг України.