ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ

«Урядовий кур’єр» розпочинає акцію, мета якої — проконтролювати підготовку
регіонів України до чергового опалювального сезону

Сімдесятирічна Світлана Юріївна Мішина та її подруга Ганна Миколаївна Бугаєва з будинку № 5 вулиці імені Макерова в Стаханові з тривогою чекають зими. У під’їзді рідної багатоповерхівки буквально кілька квартир не оснащені приладами індивідуального опалення. В інших, більш заможних, ніж ці дві пенсіонерки – діти війни, громадян встановлена «автономка».

— Уже дві зими тому батареї ледь гріли, а всю минулу зиму я просиділа у валянках і закутавшись у ковдру, — розповідає Світлана Юріївна. — І це незважаючи на те, що ми за свої гроші стояки і батареї поміняли на нові. Тепла не було, а рахунки за послугу виставляли – ого-го! Я не стала платити, але нікому нічого не змогла довести, тож в результаті лише боргів накопичила в тисячу гривень. А в мене пенсії всього близько 900 гривень щомісяця. Тоді я зважилася і попросила просто відрізати квартиру від стояка. Тепер ось борг потихеньку виплачую, але як зимувати – просто не знаю. Адже з моїми доходами котел не встановити, як у сусідів.

П'ять котелень міста перевели з газу на вугілля ще минулого року. Фото з сайту vesti-ternovki.at.ua

— Так, це проблема, — визнає міський голова Стаханова Юрій Борисов. – У нас в місті дуже великий відсоток людей, які живуть за межею бідності. У них мінімальні пенсії, тож кредит на встановлення індивідуального опалення в банку їм просто не дадуть. Та й кредити наші банки сьогодні пропонують під просто-таки «божевільні» ставки – до 27-30%. Наша міська рада готова була узяти під гарантії бюджету виплату процентних ставок для малозабезпечених громадян, котрим законом встановлені пільги на послуги опалення. Але для місцевого бюджету кредитна ставка, що перевищує позначку в 21%, – це непідйомні суми. А ситуація ускладнена саме тим, що єдиний варіант для міста гідно зустріти зиму – тільки перехід на індивідуальне опалення

Причина такої впевненості міського голови пояснюється боргами підприємств теплоенергетики за спожитий газ, які спровоковані в основному неплатежами населення. Кінець 2010 року в Стаханові ознаменувався тим, що 21 грудня через багатомільйонні (18 млн грн) борги тут відключили половину комунальних котелень. Тисячі людей мерзли у своїх квартирах. Міська прокуратура порушила за даним фактом кримінальну справу. Довелося створити спеціальний штаб з ліквідації надзвичайної ситуації. Влада Луганської області звернулася до держави за підтримкою. Мова йшла про те, щоб допомогти доопрацювати і виділити додаткові кошти на програму оптимізації системи опалення шляхом її децентралізації.

– Так, наше місто було включено в обласну програму оптимізації системи опалення, – підтверджує Юрій Борисов. За словами міського голови Стаханова, власними зусиллями місцевій владі вдалося вивести з роботи дві з шести комунальних котелень. Знайшла міська влада і спонсорів, аби провести необхідні ремонти та перевести 5 котелень, що працюють в соціальній сфері, з газу на вугілля. Тож відтепер очікується певна економія «блакитного палива». —В цілому, що стосується бюджетної сфери – вона на 100% готова до зими, — заявляє міський голова Стаханова. І його «рапорт» підтверджують в обласному управлінні житлово-комунального господарства.

 — А ось з підготовки житлового сектора ми на межі надзвичайної ситуації, — зізнається Юрій Борисов. — Якщо не надійдуть додаткові кошти на встановлення індивідуального опалення, ситуація буде важкопрогнозованою. В рамках програми з оптимізації системи опалення нам обіцяли виділити 1,389 млн грн. Але на сьогодні ми отримали лише 383 тис. грн з обласного бюджету та зі свого, міського, ми зуміли виділити 153 тис. грн. Але ж залишається буквально кілька тижнів до перших заморозків!

За даними обласного УЖКГ, на виділені кошти Стахановським міськвиконкомом фактично обладнано 23 квартири системами індивідуального опалення, ще на 160 квартир видано дозволи та отримані технічні умови, розроблена проектно-кошторисна документація. А потрібно провести такі роботи стосовно майже 4 тисяч квартир, які, за даними міського голови Стаханова, ще з минулої зими залишаються без опалення.

 Тож стахановці розраховують на швидку допомогу. І готові роботи із закупівлі матеріалів та установки котлів виконати по-стаханівськи.

ТІЛЬКИ В «УК»

Наступний матеріал — про підготовку Харкова до зими — читайте в «УК» у вівторок, 13 вересня