«Завдяки зусиллям Президента і Верховної Ради скасовано ті закони, які спричинили суперечки в суспільстві. Немає протистояння на вулицях. Мирні акції протесту відбуваються без будь-яких обмежень з боку влади. Загалом, градус конфлікту зменшується», — цими словами перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов задав тон урядовому засіданню і попросив виконавчу владу й надалі підтримувати процес стабілізації ситуації в країні.

Однак перед Україною постало кілька нагальних та невідкладних проблем. Перша з них — уряду не вдається повністю уникнути негативного впливу політичної ситуації на економічні процеси. Через те, що деякі адміністративні будівлі протестувальники ще не звільнили, виконавча влада на місцях не в змозі виконувати свої прямі функції, насамперед — ухвалити місцеві бюджети.

«Загалом по країні затверджено понад 40% місцевих бюджетів, але в багатьох областях рівень їх затвердження коливається в межах 2—10%. Відстають регіони, охоплені протестними настроями: Львівщина, Тернопільщина, Івано-Франківщина і Хмельниччина», — резюмував Сергій Арбузов. Висновок — роботу всіх адмінбудівель слід розблокувати. А забезпечити нормальний бюджетний процес на всіх рівнях має згідно з дорученням міністр фінансів Юрій Колобов.

Тільки виробництво кінцевого продукту здатне посилити реальний сектор. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Готівкова валюта під тиском

Друга проблема полягає в тому, що міжнародні рейтингові агентства через політичну нестабільність знизили кредитні рейтинги України. «На початку січня вони планували змінити прогноз на «позитивний». А це підвищена плата за ризик, яку несуть наші позичальники, — пояснив високопосадовець. — Політична нестабільність тисне на ринок готівкової валюти. Є напруженість попри те, що економічних підстав до цього немає. Національний банк оприлюднив платіжний баланс за минулий рік. Його сальдо позитивне і становить два мільярди доларів. У 2012 році цей показник становив мінус чотири мільярди доларів».

Попри те, що «фундаментальних економічних причин для занепокоєння» немає, Сергій Арбузов закликав усіх до якнайшвидшого залагодження конфлікту і нагадав, що врешті-решт нинішні події впливають на бюджет кожної родини.

Того дня на засіданні йшлося й про втішніші моменти. Органам виконавчої влади, дорожнім та комунальним службам вдалося минулого тижня «вберегти» країну і її громадян від згубного впливу циклону завдяки оперативному реагуванню на цей виклик природи.

«Влада і комунальні служби спрацювали злагоджено. Медики, зі свого боку, вчасно відреагували і не допустили епідемії сезонних захворювань», — переконаний перший віце-прем’єр. Та він звернув увагу керівників областей на те, що кожен особисто відповідатиме за прорахунки і бездіяльність у питаннях, які стосуються безпеки й життя людей.

На виклики техногенного і природного характеру отримали доручення оперативно реагувати Держслужба з надзвичайних ситуацій і Укравтодор. У такий спосіб Сергій Арбузов перейшов до трагічної теми, що сколихнула суспільство, — двох аварій на залізниці. Від імені уряду і від себе особисто він висловив співчуття родинам загиблих у Сумській області, а постраждалим побажав одужання. Процес ліквідації наслідків аварії на залізниці, через яку сталися вибухи цистерн із газом, проконтролює віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Він також з’ясовуватиме обставини трагедії в цьому регіоні й координуватиме допомогу потерпілим та сім’ям загиблих. Окрім цього, він має вжити заходів для унеможливлення в подальшому подібних надзвичайних подій на залізничному транспорті.

Готуємося до весняно-польових робіт

У найближчій перспективі владі слід підготуватися й до весняно-польових робіт. «Це запорука продовольчої безпеки в нашій країні, — означив позицію уряду Сергій Арбузов. — Погодні умови цієї зими, сподіваюся, сприятимуть хорошій врожайності. Тож актуальним є питання забезпеченості аграріїв технікою, пально-мастильними матеріалами і добривами». Висловив він і сподівання, що зниження ціни на газ позитивно вплине на вартість мінеральних добрив, доручивши міністрові аграрної політики та продовольства Миколі Присяжнюку на наступне засідання Кабміну підготувати звіт про підготовку до весняно-польових робіт.

Завершив офіційну частину перший віце-прем’єр словами про відкриття зимових Олімпійських ігор у Сочі, яке відбудеться 7 січня. «Ми зробили все необхідне, щоб наші спортсмени якісно підготувалися і гідно представили Україну на світовій спортивній арені». До слова, призерів чекають урядові винагороди: за золоту медаль — понад мільйон гривень, за срібну — майже 680 тисяч гривень і, відповідно, за бронзову — близько 470 тисяч гривень.

Високопосадовець побажав вітчизняній збірній більше медалей і вивів формулу успіху: «Доводити, що ми велика нація, слід спортивними досягненнями, а не гарячими новинами у світових ЗМІ».

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо задоволення грошових вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця (проект закону);

♦ Про внесення зміни до статті 21 Закону «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України» (проект закону);

♦ Про внесення змін до деяких законів у сфері використання ядерної енергії (проект закону);

♦ Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів та Урядом Об’єднаних Арабських Еміратів про повітряне сполучення та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів (проект закону);

♦ Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів № 992 (щодо створення умов для функціонування системи захисту авторських і суміжних прав в Україні) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення зміни до Переліку об’єктів права державної власності, які можуть надаватися в концесію (постанова Кабінету Міністрів).