Український уряд очікує 29 серпня рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду про надання Україні наступного траншу розміром 1,4 мільярда доларів США: «Це означатиме, що загалом разом із коштами Світового банку Україна отримає майже 2 мільярди доларів», — повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи вчора чергове урядове засідання. 

За  сучасних умов мати працюючу економіку і здоровий фінансовий сектор вкрай складно. Коли в країні триває війна, яка підтримується терористами з Російської Федерації, ми щодня втрачаємо наш економічний потенціал.

Глава уряду наголосив: щохвилини Україні умисно завдаються мільйонні збитки: «За нашими даними, терористи, вогонь яких корегується з боку Росії, точково б’ють по найважливіших об’єктах української інфраструктури: шахтах, електростанціях, теплових станціях, електромережах, залізниці, мостах, комунікаціях».

«Абсолютно зрозуміло, що це сплановані акції, щоб задушити нас економічно. Росія усвідомлює, що на відновлення Донбасу вже будуть потрібні не мільярди гривень, а мільярди доларів, які десь треба брати», — завважив він.

А кредити надають тільки тоді, коли бачать, що в країні відбуваються реформи і зміни. Тож, якщо 29 серпня Міжнародний валютний фонд ухвалить рішення про виділення наступного траншу в розмірі 1,4 мільярда доларів США, то це означатиме, що ми рухаємося в правильному напрямку, переконаний Прем’єр.

Арсеній Яценюк наголосив, що його не задовольняє швидкість і глибина проведення економічних реформ, проте певний поступ, який на сьогодні у нас є, дає змогу сподіватися на економічну стабілізацію після того, як в країні настане мир. Щоправда, за  мир у сучасних умовах треба боротися.

Віра у відновлення є

Щодо роботи уряду з іншими іноземними кредиторами Прем’єр-міністр зазначив, що Міністерство фінансів разом із Національним банком фактично вперше за останні шість місяців здійснили розміщення державних цінних паперів, які були напряму придбані одним із провідних західних фінансових агентів: «Мінфін розмістив на 2,2 мільярда гривень державних цінних паперів з тривалістю погашення 2,5 року під ставку 18,95%».

 «Якщо один із найбільших світових іноземних банків прийняв рішення купити державні цінні папери України, які видані в гривні, на 2,5 року — це означає, що у них є віра в стабільність на валютному ринку і в економічне відновлення України», — зазначив Арсеній Яценюк.         

Глава уряду вкотре наголосив, що економічний розвиток країни безпосередньо залежить від подій на сході України. Це знає країна-агресор — Російська Федерація. Тому для нас вкрай важлива стабілізація ситуації на сході.

Інфраструктуру Донбасу відновлюють фахівці з усієї країни. Фото з сайту inforesist.org-vozle Slav

Бюрократів поменшає

Кабінет Міністрів ухвалить рішення про демонополізацію ринку оцінювання та створення Державної регуляторної служби України. Про це на вчорашньому урядовому засіданні повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що за президентства Віктора Януковича була розроблена схема, де кілька фірм мали право на оцінку, і всі гроші йшли виключно їм: «Довго в коридорах влади виконувалося моє доручення — майже п’ять місяців. Так не хотіли скасовувати постанову. Сьогодні нарешті буде ліквідовано цей корупційний інститут оцінювання».

Крім того, за словами Арсенія Яценюка, на засіданні уряду буде затверджено положення про створення Державної регуляторної служби України: «Мета — зменшення бюрократії в країні, скорочення кількості регулюючих і контролюючих функцій, скорочення кількості чиновників».

При цьому має бути збережена ефективність роботи державної машини, яка повинна спрямовуватись тільки на одне — захист людини і громадянина, наголосив Прем’єр.

Арсеній Яценюк також доручив на наступному засіданні винести на розгляд уряду проект постанови про істотне скорочення кількості інспекцій і регулюючих органів: «У зв’язку з прийняттям рішення про створення Державної регуляторної служби, яка повинна займатися питаннями дерегуляції та отримує право на скасування актів міністерств, які не відповідають законам України, та й здоровому глузду, — прошу, щоби на наступному засіданні Кабінету Міністрів було прийнято епохальне рішення про скорочення фактично вдвоє інспекцій, контролюючих і регулюючих органів».

Арсеній Яценюк повідомив також про запровадження інституту торговельного представника України. За його словами, з цього питання взято на озброєння міжнародний досвід. Зокрема  США, де  офіс торговельного представника є одним із ключових елементів зовнішньоекономічної  політики.

Тож торговельний представник  має стати  адвокатом вітчизняного бізнесу за кордоном і прокурором  для гнобителів наших виробників і експортерів.

Біометричне диво не буде дефіцитом

У вітчизняних міністерствах нарешті з’являться заступники з питань євроінтеграції. А до кінця серпня український уряд має розробити план імплементації Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Про це також повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи урядове засідання.

Водночас Україна розпочинає виконання  другого етапу Плану дій з візової лібералізації між Україною та Європейським Союзом. Прем’єр повідомив, що уряд, затверджуючи план заходів для реалізації другого етапу безвізового режиму, передовсім подбає про необхідність забезпечення громадян біометричними паспортами. Найперше, за його словами, необхідно прискорити виробництво та друк таких біометричних документів.

«Мені повідомили, що на першому етапі можливе друкування 20 тисяч  у місяць. Це не задовольняє мене, а головне — українців. Адже це спричинить величезні черги. Як мінімум, черги будуть із 200 тисяч чоловік у місяць», — зазначив Прем’єр.

Серед учорашніх доручень Прем’єра були й такі: Міністерству внутрішніх справ  бути пильним і виявляти диверсантів, особливо у зв’язку з Днем Незалежності, а гуманітаріям — провести окрему нараду щодо підготовки до початку навчального року.