«Московські домовленості двох президентів — Віктора Януковича та Володимира Путіна дали змогу нашій країні отримати перспективи на 2014 рік, а всім нашим людям — впевненість у тому, що в новому році зростуть і зарплати, і пенсії, і ніхто не втратить роботу, економіка країни вийде на траєкторію зростання», — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

Критика, позбавлена логіки

Глава уряду зазначив, що з приводу цих угод нині у ЗМІ звучить критика, яка вражає браком логіки. «Пункт 1: за логікою опонентів, Україні краще купувати газ по 500 доларів за тисячу кубометрів, а не за 268. Дивна логіка, погодьтеся. Нібито дешевший газ не буде створювати стимулів для модернізації економіки. Так і хочеться запитати: а дорожчий газ сприяє накопиченню ресурсів, необхідних для модернізації або, навпаки, відволікає ресурси від модернізації?» — зауважив Микола Азаров.

Він також висловився щодо тези про необхідність узяти кредит у МВФ, а не в Росії. Прем’єр наголосив, що відсоткова ставка і в МВФ, і в РФ однакова, проте Міжнародний валютний фонд ставив вимоги підвищити тарифи для населення удвічі, припинити державну підтримку села тощо. Натомість Росія не ставила жодних додаткових умов. «Звичайно, критики так прямо не говорять, і в цьому їхній цинізм і лицемірство, але я називаю все своїми іменами», — сказав Прем’єр, висловивши переконання, що з часом дедалі більше людей переконуватимуться у правильності рішення влади України в ситуації, яка склалася.

Говорячи детальніше про російську позику, Микола Азаров підкреслив, що ці кошти створюють «валютну подушку» і відкривають можливість для кредитування підприємств у гривнях для їхньої модернізації або будівництва нових підприємств під прийнятні відсотки. Водночас, за словами Прем’єра, уряд не планує безпосередньо з державного бюджету виділяти гроші на будівництво підприємств — цим повинен займатися приватний бізнес та інвестори. Уряд може взяти на себе всю необхідну підтримку: максимальне здешевлення процесу інвестування, будівництво підвідних мереж, доріг до будівельних майданчиків тощо.

Крім того, Микола Азаров нагадав, що нині діє Програма активізації економіки, яка передбачає кредитування понад сотні різних виробничих проектів: «Важливо, щоб усі ці проекти були такими, що окупаються, тобто продукція цих підприємств знаходила б збут, і тоді ресурси, виділені на будівництво, повернулися».

Із соцвиплатами проблем не буде

Торкаючись питання фінансового забезпечення соціальної сфери, глава уряду заявив, що до 30 грудня 2013 року всі соціальні виплати буде профінансовано. «Наприкінці цього тижня нам вдалося сконцентрувати і направити в регіони великі суми з виплати заробітних плат, пенсій, стипендій, соціальних виплат. Ставиться завдання: до 30 числа закрити всі проблеми, які існують в цьому напрямку», — підкреслив Микола Азаров. Разом з тим він закликав повідомляти уряд про факти невиконання соціальних зобов’язань на місцях. Крім того, за словами Прем’єра, необхідно сконцентрувати великий обсяг грошей для того, щоб з 1 січня, з перших днів нового року, виплачувати пенсії, в той час як фактично більша частина країни буде на новорічних канікулах. «Тож я сподіваюся, що наші пенсіонери також не матимуть проблем у новому році», — сказав глава уряду.

Насамкінець він висловився щодо такого ганебного й небезпечного явища, як пияцтва за кермом. Зокрема Микола Азаров заявив про підтримку досвіду Білорусі щодо посилення відповідальності за керування авто у нетверезому стані, оскільки українські водії хоч і платять високі штрафи за водіння напідпитку, але проблема все одно залишається гострою. «Хороший досвід в Білорусі. Напевно, треба порадити нашим народним депутатам ухвалити таке рішення. Для мене неприйнятне водіння автомобіля у нетверезому стані, насамперед тому, що це небезпечно для життя людей. Тому покарання за це має бути дуже суворим», — зазначив Прем’єр. Як нагадує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, в Білорусі у водіїв, які сідають за кермо нетверезими, конфіскують автомобілі й продають їх на торгах, а водіям загрожує 1,5 року виправних робіт. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»