Понад 35 мільйонів канадських доларів Україна може отримати вже в найближчій перспективі. Про суть фінансового пакета розповів по завершенні зустрічі із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком міністр закордонних справ Канади Роберт Ніколсон. Ідеться про вкладення коштів для виконання великих проектів в Україні, пов’язаних з розвитком малого та середнього бізнесу, підвищенням безпеки атомних електростанцій, боротьбою зі злочинністю. Так, 30 мільйонів канадських доларів спрямують на підтримку малого і середнього бізнесу, 5 мільйонів — на захист кордону, включно з постачанням обладнання для його захисту, 3,5 мільйона — на електрифікаційні проекти, підвищення безпеки вітчизняних АЕС та на програми участі Канади в будівництві об’єкта «Укриття». Окрім цього, Канада готова брати участь у проектах із розвитку медицини. Особливу увагу там звертають на медичні установи, які надають допомогу військовим і постраждалим від бойових дій на Донбасі.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у ході брифінгу звернувся до Генеральної прокуратури та судової системи, щоб арештовані урядом 1,4 мільярда доларів Віктора Януковича та його оточення перейшли в розряд конфіскованих і повернулися до державного бюджету. За його словами, це дасть змогу підвищити соціальні стандарти для громадян і додатково профінансувати армію.

Також глава уряду очікує, що саміт «Великої сімки» (відбудеться наступного місяця) означить чітку позицію з підтримки України та ухвалить важливі рішення щодо зупинки російської воєнної агресії. У цьому процесі Канада як країна «Великої сімки» відіграє визначальну роль.

Сторони обговорили й питання економічної кооперації. 13 травня до України має прибути «основний переговірник щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою». «Сподіваюся, що переговори просуватимуться в напрямку підписання угоди», — додав Прем’єр.

Від імені уряду він опосередковано подякував Прем’єр-міністрові Канади Стівену Харперу за підтримку України. «Ми фактично відкрили нову якісну сторінку наших двосторонніх відносин», — сказав Арсеній Яценюк.

Підбив підсумок вищесказаного міністр закордонних справ Канади. Роберт Ніколсон резюмував, що його країна ніколи не визнає незаконну анексію Криму та дії російських маріонеток на сході України. «Будапештський меморандум — це наріжний камінь правопорядку. Ядерна зброя в обмін на мир. Альтернатива щодо цього питання неприйнятна. Канада віддає шану українцям за їхню силу, мужність і стійкість. Мінські домовленості заслуговують нашої підтримки, але Росія продемонструвала, що їй не можна довіряти у плані виконання нею забов’язань. Дії Росії незаконні, варті осуду. Ваші поранені хлопці — наші поранені, ваші страждання — наші страждання, ваша боротьба — наша боротьба», — означив позицію високий гість.

Напередодні міністра закордонних справ Канади зустрічав Президент Петро Порошенко. Глава держави відзначив потужну підтримку України з боку Канади та жорстку реакцію на агресію Росії проти України. «Це не лише питання української незалежності, це питання глобальної безпеки», — цитує слова Президента його прес-служба.

Роберт Ніколсон зазначив, що врегулювання ситуації на Донбасі — один із пріоритетів Канади у зовнішній політиці. Продовжуючи тему, Президент наголосив, що Україна чітко виконує мінські домовленості, однак «північна сторона» їх ігнорує, зокрема не звільняє заручників, яких утримують у Росії. За його словами, Україна робить усе можливе, аби звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

Петро Порошенко подякував за військову й технічну допомогу, зокрема за направлення місії у складі 200 інструкторів для тренування українських військових. «Маємо позитивний досвід зі США, Польщею та іншими країнами. Підвищення рівня та професіоналізму української армії — наш пріоритет», — додав він.

Обидві країни прагнуть розвивати відносини в економічній сфері: тут ідеться про залучення канадських інвесторів та збільшення товарообігу. Окремо Петро Порошенко звернув увагу на питання спрощення Канадою візового режиму для українців, зокрема щодо збільшення термінів дії віз. Він говорив про підтримку України з боку Канадського агентства міжнародного розвитку. Проведення реформ назвав питанням виживання країни і додав: «Для нас надзвичайно цікавий ваш досвід у державному управлінні».