Майже із самого початку діяльності нового уряду одним із першочергових питань порядку денного визначено реформування місцевого самоврядування для надання владі на місцях більших повноважень. У нинішніх вкрай складних зовнішньополітичних і внутрішньодержавних  умовах та в системі координат вертикалі державного управління, що застаріла на десятки років, децентралізація — це те, чого очікує вся Україна і мільйони українців в областях. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час чергового засідання уряду. 

«Люди на місцях хочуть контролювати владу. Вони хочуть призначати владу, хочуть мати відповідальну владу. І уряд зобов’язаний дати чітку відповідь: що буде зроблено для її децентралізації? Як людина, яка живе у Львові чи Донецьку, зможе прийти до обласної влади і сказати: «Ми вас призначили і вимагаємо від вас відповідальності й виконання того, що ви нам обіцяли?» — сказав він.

Раціональне використання бюджетних коштів завжди йде на користь громаді. Фото Володимира ЗAЇКИ

Нині обласну владу сконцентровано в облдержадміністраціях, керівників яких призначають у столиці. Тож не дивно, що часто вони представляють інтереси центральної влади, не маючи жодного стосунку до місцевої громади. І таких чиновників нерідко називають губернаторами. Але ж губернії — у сусідній країні, а в нас області, зауважив Арсеній Яценюк. Тому на шляху до створення відповідальної місцевої влади першим рішенням має стати ліквідація обл- і райдержадміністрацій.

«Підтримую рішення, що виконавчі комітети відповідних місцевих рад повинні обирати місцеві ради, і саме там виконавчі комітети повинні взяти на себе всю повноту відповідальності за роботу в області, за її фінансовий розвиток, інфраструктуру, будівництво доріг, шкіл, лікарень. Не з Києва визначати, куди направляти капітальні видатки. Є виконком, його обрали люди — будь ласка, щоб було бажання, а відповідальність, права і повноваження ми передамо», — заявив Прем’єр.

У цьому контексті важливим вирішення питання фіскальної складової і, як результат, — формування місцевих бюджетів. Обласне керівництво слід зацікавити працювати над створенням робочих місць і умов для розвитку бізнесу. Мотивація проста та ефективна: частину податку на прибуток треба залишати на відповідній території. Водночас гнучкішого підходу потребують місцеві податки та збори. «Треба дати змогу областям, обласним виконавчим комітетам самостійно встановлювати місцеві податки й збори, їхні ставки», — зазначив глава уряду, додавши, що не менш важливий гуманітарний аспект децентралізації.  

Загалом Прем’єр підтримав концепцію реформування місцевого самоврядування, формуванням якої займається віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Проте Арсеній Яценюк висловився за невідкладне ухвалення першого етапу цього документа.  «Щоб зреалізувати цю концепцію і щоб здійснити реформу місцевого самоврядування, нам треба змінити Конституцію. Нагадую всім, насамперед звертаюся до парламенту, бо там створено Тимчасову спеціальну комісію з питань внесення змін до Конституції. Проект повинен з’явитися 15 квітня. Уряд України, приймаючи цю концепцію, висловлює свою політичну та економічну позицію: ми за те, щоб передати права і повноваження в регіони. І саме тому в новій українській Конституції повинно бути змінено формування місцевих органів влади — кажу передовсім про обласні та районні державні адміністрації, які слід ліквідувати в тексті Конституції. На їхнє місце повинні стати префекти, які не ділять гроші, а відповідають виключно за законність і правопорядок на відповідних територіях», — заявив Арсеній Яценюк, підкресливши, що відповідно й органи прокуратури на місцях і в центрі слід позбавити функцій загального нагляду.

Крім того, у новій редакції Конституції розділи, що стосуються децентралізації, повинні  відповідати Європейській хартії з місцевого самоврядування. А остаточну редакцію Основного Закону України має бути затверджено у вересні цього року.