Про те, що 16 липня в Лондоні відбудуться зустрічі донорів чорнобильського фонду «Укриття», Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив у ході робочої поїздки до зони відчуження Чорнобильської АЕС. Він констатував, що профільне міністерство взагалі не працює над питанням підготовки до цього заходу, хоча мало на це достатньо часу. У цьому контексті він резюмував: на наступній конференції урядову делегацію очолить віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський.

На сховище відведено два роки

Однак перед донорською зустріччю Верховна Рада має ухвалити закон про дофінансування потреб ЧАЕС та зони відчуження. Йдеться про 135 мільйонів гривень, які й «забезпечать кошти на фінансування» Чорнобильської АЕС включно з об’єктом «Укриття». Його Арсеній Яценюк оглянув окремо — найбільше уваги приділяли ходу будівництва нового безпечного конфайнмента (його планують звести до IV кварталу 2017 року).

«Це безпрецедентний об’єкт у світовій історії. Його будують фахівці з 23 країн, третину всіх робіт виконує Україна. Україна завершить перший етап щодо об’єкта, а далі нам уже доведеться самостійно думати, яким чином експлуатувати цей об’єкт», — наголосив Прем’єр.

Він попросив віце-прем’єр-міністра в ході донорської конференції у Лондоні порушити питання, як після 2017 року фінансувати експлуатацію цього об’єкта.

Потім глава уряду перевірив, як зводиться сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2). Цей об’єкт прийматиме, готуватиме до зберігання та зберігатиме протягом 100 років відпрацьовані тепловидільні збірки, накопичені на ЧАЕС. Проектні роботи щодо будівництва СВЯП-2 завершено. Ввести сховище в експлуатацію і розпочати етап «гарячих випробувань» планують в листопаді 2016 року, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Щодо цього питання Арсеній Яценюк резюмував: «До 2017-го повинне бути повністю введене в експлуатацію сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу».

Одним заповідником стане більше

Представникам ЗМІ Прем’єр заявив, що Державне агентство з управління зоною відчуження мають ліквідувати до 30-річчя Чорнобильської трагедії, а його місце посяде Державний концерн по роботі з ядерними матеріалами. До нього мають увійти всі державні підприємства й компанії зони відчуження, які працюватимуть з ядерними матеріалами, зокрема й з відпрацьованими. У цьому контексті глава уряду пояснив, що на місці самої зони слід створити радіологічний заповідник. Для проведення радіологічної оцінки території Кабінет Міністрів хоче залучити провідні західні компанії.

«За 30 років занадто багато всього змінилося. Нам потрібно зрозуміти, який стан екологічної ситуації, і підтвердити його кращими міжнародними компаніями, щоб експертиза й аналіз екологічної ситуації мали юридичний характер», — цитує УНІАН слова Прем’єра.

А ще уряд ухвалив рішення в 2016 році провести велику міжнародну донорську конференцію, присвячену проблемам Чорнобиля.

Також Арсеній Яценюк виступив за підвищення інвестиційної привабливості зони відчуження та розвиток на цій території альтернативної енергетики. «Сюди приїжджали інвестори. Хоч як це дивно звучить, але виявляється, тут можна побудувати об’єкт з генерації сонячної енергії. Два роки поїздили, їм всі казали про те, що потрібно віддати частку в новій компанії. Німці поїхали.

Так само було і з американцями, і з іншими інвесторами, які хочуть вкладати в зону, — наголосив він. — Ми можемо у зоні відчуження генерувати електроенергію від сонячної енергії. Ми можемо тут робити дуже багато інвестиційних проектів».

Глава уряду наголосив, що для підвищення інвестиційної привабливості зони відчуження буде повністю переформатовано структуру управління цієї території. Він виступив за максимальну легалізацію будь-яких операцій з вивезення із зони відчуження дерева й металобрухту. Окремим питанням у цьому розрізі названо зловживання і корупцію, особливо на середньому й місцевому рівнях.