Ще на минулому засіданні уряду фактичне керівництво податкової та митної служб отримало завдання протягом двох тижнів стабілізувати надходження до державного бюджету і розпочати робити дієві кроки у напрямку боротьби з корупцією, викорінення тіньових схем та злочинності в митній і податковій системах.

Передусім, заявив на черговому засіданні Кабінету Міністрів глава уряду Арсеній Яценюк,  йдеться про зміну адміністрування податків, боротьбу з податковими ямами, з ухиленням від сплати податків, з контрафактом, з організованими злочинними угрупованнями, які раніше контролювали митницю, податкову адміністрацію, органи стягнення податків і де був збудований системний бізнес з викачування коштів з кишень українців.

Про нинішню ситуацію в цій сфері членам Кабміну доповіли перший заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус (фактичний керівник податкової служби), заступник міністра Віталій Науменко (фактичний керівник митної служби), заступник міністра Володимир Хоменко (фактичний керівник податкової міліції).

За минулого керівництва Міндоходів мільярди гривень пішли у невідомому напрямку.  Прем’єр вимагає знайти і корупціонерів, і гроші. Фото з сайту gazgolder.com

Повна дискредитація

Зі слів керівників Міндоходів випливає, що за останні роки це відомство погрузло у тотальній корупції, а попереднє керівництво застосовувало зухвалі схеми з відмивання грошей, тиску на бізнес і підприємців з метою власного збагачення. Вже виявлено багато випадків, коли через так звані податкові ями, конвертаційні центри, махінації з відшкодуванням податку на додану вартість державі завдано збитків на мільярди гривень. Проте наголошено, що всі випадки будуть відомі, і кожен брудний на руку чиновник понесе відповідальність, у тому числі кримінальну.

При цьому констатовано, що органи податкової міліції фактично повністю дискредитовані, адже їхні попередні керівники та деякі співробітники неправомірними діями, безпідставними  перевірками та надуманими справами відбирали чи знищували бізнес. Наразі відбувається інвентаризація всіх справ, порушених податковою міліцією, і близько 500 з них вже закрито.

Крім того, наживалися екс-чиновники й на підакцизних товарах. Зазначено, що акцизна марка втратила контролюючі функції і стала предметом бізнесу. Наприклад, нинішня реальна ціна виробництва акцизних марок у 3-4 рази нижча за ті, якими оперували колишні чиновники Міндоходів. Та й підробити такі акцизні марки не дуже важко. Відповідно і збитки державного бюджету від реалізації контрафакту — колосальні.

А митну систему майже повністю було зруйновано: ліквідовано інформаційно-аналітичну, адміністративну служби, службу постаудиторського контролю та деякі інші підрозділи. У підсумку ефективність діяльності митниці, зокрема з наповнення бюджету, на деяких напрямках знизилася у 30 разів. Цьому сприяли й деякі тіньові схеми із декларування. Наприклад викрито систему подвійних стандартів, коли для обраного кола підприємств-експортерів ціна на товари занижена, а для звичайних експортерів ціна на аналогічні товари значно завищена.

Потрібна спеціальна служба

Новопризначене керівництво податкової та митниці наголосило, що багато з корумпованих чиновників та фірм-посередників, через які проходили багатомільярдні оборудки, перебувають в режимі очікування. Мовляв, контркорупційні  заходи тимчасові.

На це глава уряду Арсеній Яценюк заявив: «Вони в системі очікування, а мають бути в пенітенціарній системі. Звертаюся до першого заступника Генерального прокурора Миколи Голомші з тим, аби органи прокуратури задіяли весь свій ресурс, щоб були притягнуті до відповідальності в тому числі й високопосадовці, які — сьогодні чи вчора — мали стосунок до розкрадання коштів і до організованих злочинних угруповань».

Прем’єр також застеріг політичні сили від втручання в діяльність митної та податкової служб: «Партії, громадські організації і об’єднання мають право здійснювати загальний контроль, як це передбачено законом, але я не допущу формування акціонерних товариств у податкових, митних чи в будь-яких інших органах. Позиції політичних сил повинні висловлюватися в парламенті і на виборах».

Крім того, Арсеній Яценюк висловився за необхідність створення Служби фінансових розслідувань та ліквідацію податкової міліції. Разом з тим функції боротьби з економічними злочинами, що не притаманні Міністерству внутрішніх справ і Службі безпеки, повинні бути передані в Службу фінансових розслідувань. Члени уряду мають підготувати концепцію формування такої служби і відповідні проекти законів для їх невідкладного розгляду в парламенті.

Прем’єр-міністр окремо повідомив, що згідно з інформацією спеціальних служб, протягом лютого колишнім керівництвом Міністерства доходів і зборів було відшкодовано 5 мільярдів гривень ПДВ, які пішли в невідомому напрямку: «Їх треба знайти». Глава уряду наголосив на необхідності поповнення обігових коштів підприємств, яким не відшкодовують ПДВ: «Іншого шляху, ніж емісія облігацій внутрішньої державної позики, під які можна отримати стовідсоткові кошти Національного банку, немає».

За його словами, бізнес повинен отримати інструмент,  завдяки якому матиме  можливість поповнити обігові кошти. «Казначейські векселі та інші витівки, які були зроблені попередньою владою, неприпустимі. Всім рівні умови, державні цінні папери, зрозумілі підстави їхнього випуску, щоб наповнити економіку живими коштами», — заявив Прем’єр. Він також виступив за переведення обліку підакцизних товарів виключно в електронну форму. «Якщо зв’язати цей облік з обліком з ПДВ, тоді буде реальна картина, яка не дасть можливості уникати сплати податків», — додав Арсеній Яценюк. 

Окремо він повідомив, що уряду необхідно внести зміни до фінансового та бюджетного законодавства, які потребують невідкладного ухвалення українським парламентом. «Мета цього пакета — це стабілізація державних фінансів, недопущення фактичного банкрутства, отримання програми з МВФ і отримання мільярдних кредитних ресурсів від країн-членів G-7, від ЄБРР, Світового банку, Європейського інвестиційного банку. Рішення непрості, але ці рішення треба було прийняти 20 років тому», — сказав глава уряду.