Цей Кабінет Міністрів працюватиме в умовах, у яких не працював ще жоден попередній. Зовнішня воєнна агресія, економічні виклики і невідворотність реформ, формування реалістичного бюджету в надкороткий термін, євроінтеграція, децентралізація влади і боротьба з корупцією. На дієздатність нового уряду матимуть рівновеликий вплив усі ці чинники.

Так вирішила коаліція

Кабінет Міністрів сформували на вечірньому засіданні парламенту після того, як  Президент України Петро Порошенко запропонував парламенту перепризначити Степана Полторака на посаду міністра оборони України і Павла Клімкіна — міністром закордонних справ України, а Прем’єр Арсеній Яценюк відповідно до Конституції України вніс на розгляд Верховної Ради кандидатури, запропоновані загальними зборами коаліції.

Представники фракцій, що входять до парламентської коаліції, виступаючи з трибуни, зазначали: Верховна Рада у складний для держави час не може зволікати і повинна обов’язково ухвалити кадрові рішення саме у вівторок. Для узгодження  певних позицій  оголошували кілька перерв. Тож спікер Володимир  Гройсман запропонував продовжити вечірнє засідання парламенту до завершення розгляду питання про призначення Кабміну.

Останню перерву в засіданні оголосили на вимогу фракції «Самопоміч». Утім, година на роздуми сюрпризів не принесла. Дискусія розгорнулася згодом навколо того, чи заслуховувати кожного з кандидатів, як голосувати — пакетом чи окремо, та щодо утворення нового міністерства інформаційної політики…

Голосування розпочалося незадовго до 18 години з призначення Павла Клімкіна (за нього проголосував 351 народний депутат)  та Степана Полторака («за» — 347). Представляючи відповідні проекти постанов, Президент України Петро Порошенко  наголосив на високому фахові очільника зовнішньополітичного відомства та висловив сподівання на реформування Збройних сил під керівництвом очільника оборонного відомства.

Також глава держави подякував усім кандидатам на посади міністрів і висловив сподівання, що вони продемонструють нові якості, достойні нового уряду. 

Представляючи кандидатів до свого Кабінету, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив: ідеться про формування політично відповідального уряду. Завдання, які перед ним постають, можна виконати лише коли буде єдність між парламентом, урядом і Президентом.

Глава уряду коротко поінформував народних депутатів про стан справ в економіці. Зауважив, що відчутного полегшення найближчим часом не буде, наступний бюджет буде  ще жорсткішим, однак цей уряд повинен зробити те,  про що писав митрополит Андрей Шептицький у праці «Як будувати рідну хату» — фундамент є, тепер треба будувати. «Місія буде виконана», — резюмував Прем’єр. 

За новий склад уряду проголосували 288 нардепів.

Іноземці не панацея, а надія

Учора вранці Президент України Петро Порошенко підписав указ про надання громадянства України трьом іноземним фахівцям: Наталії Яресько, Олександрові Квіташвілі, Айварасу Абрамовичусу.

У соцмережах глава держави пояснив, чому надав громадянство трьом іноземцям: «Україна невідкладно потребує реформ. Нам як ніколи потрібні міжнародні практики державного управління, боротьби з корупцією, фінансового планування, антикризового менеджменту, які можуть привнести часто тільки спеціалісти з-поза меж України.

Ми знайшли таких людей, і сьогодні вони готові стати громадянами України».

До речі, до Верховної  Ради внесено проект закону «По внесення змін до деяких законів України щодо залучення до роботи у державних органах іноземців відповідно до державних інтересів України».

Згідно із законопроектом, для зайняття зазначених посад іноземці мають відповідати таким вимогам: досягнення повноліття (а для членів Антимонопольного комітету України — досягнення 30-річного віку); наявність визнаного у світі найкращого практичного досвіду впровадження реформ у відповідній сфері; наявність диплома про вищу освіту або кваліфікації; володіння державною мовою або розуміння її в обсязі, достатньому для виконання службових обов’язків; неперебування у громадянстві держави-окупанта.

Передбачається, що іноземців призначатимуть на відповідні посади без конкурсу, якщо інше не передбачено законом. Зокрема законопроектом передбачається проведення конкурсу для призначення на посади директора Національного антикорупційного бюро України, службовців Національного антикорупційного бюро України, члена Національного агентства з питань запобігання корупції.

Згідно із законопроектом, звільнення таких осіб здійснюватиметься на загальних підставах, передбачених для відповідних посад (при цьому не можуть бути підставами звільнення неналежність до громадянства України, постійне проживання за кордоном). Водночас для них запроваджується спеціальна додаткова підстава для звільнення — ненабуття протягом одного року громадянства України, йдеться у пояснювальній записці.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Прем’єр-міністр — Арсеній Яценюк

Віце-прем’єр-міністр (інфраструктура і екологія) — Валерій Вощевський

Віце-прем’єр-міністр — міністр культури — В’ячеслав Кириленко

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ —  Геннадій Зубко

Міністр Кабінету Міністрів — Ганна Онищенко

Міністр закордонних справ — Павло Клімкін

Міністр оборони — Степан Полторак

Міністр аграрної політики та продовольства — Олексій Павленко

Міністр внутрішніх справ — Арсен Аваков

Міністр екології та природних ресурсів — Ігор Шевченко

Міністр економічного розвитку і торгівлі — Айварас Абрамовичус

Міністр енергетики та вугільної промисловості — Володимир Демчишин

Міністр інфраструктури — Андрій Пивоварський

Міністр інформаційної політики — Юрій Стець

Міністр молоді та спорту — Ігор Жданов

Міністр освіти і науки — Сергій Квіт

Міністр охорони здоров’я — Олександр Квіташвілі

Міністр соціальної політики —  Павло Розенко

Міністр юстиції — Павло Петренко

Міністр фінансів — Наталія Яресько