ВИСТАВКА

Після тривалої перерви вінничани знову побачили оригінали коштовностей своїх предків. Річ у тім, що унікальна колекція Вінницького обласного краєзнавчого музею затребувана в світі. Нещодавно вона демонструвалася у Німеччині, торік була виставлена в Австрії, перед цим в Італії, Англії, Японії... А коли повернулася додому, працівники музею організували змістовне і вишукане мистецьке свято. Простір великого виставкового залу вони наповнили красивими речами з епохи, коли сонце було богом. 

«У виставці «Коштовні сторінки історії Поділля» представлені предмети з сивої давнини і дотепер. Ми намагалися зробити ретроспективу, показати її величність Жінку, яка є берегинею і творить прекрасне в житті», — звернулася до присутніх директор музею Катерина Висоцька.

Ще перед початком заходу я зайшов до малого залу, щоб зробити знімки. І став як вкопаний. Що тут найцінніше: трипільські керамічні обереги, золота гривня дружини сарматського царя чи, може, парадна срібна булава?.. Та, звісно, все! Втім, за виміром унікальності особливою для України та Європи є знахідки з курганного могильника біля села Гордіївки Тростянецького району. Кургани пограбували ще в давні часи, проте у кожному археологи знайшли  вироби з золота, бронзи і бурштину. Вони представляють центральноєвропейську формальну культуру. Датування — 3,5 тисячі років тому!

Гордіївські дослідження стали сюрпризом і для Вінниччини. « Із знахідок вдалося зробити реконструкцію жіночого костюма — першого відомого на Поділлі. Це білоткана сорочка, фартух і прикраси. Головний убір прикрашався золотими підвісками, які символізували сонце,що було головним в їхньому житті», — завважила завідувачка сектору археології музею Марина Потупчик.