Відтепер Антимонопольним комітетом керуватиме Юрій Терентьєв. Голову цієї структури представляв на майбутньому місці його роботи на вулиці Урицького, 45 Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Хороший настрій глави уряду збадьорив присутніх, а його лаконічні зауваження й пропозиції змусили керівництво АМК замислитися та окреслити чіткий графік роботи.

Арсеній Яценюк розпочав виступ із філософських роздумів. Мовляв, у політиці та економіці існує монополія. В політиці вона завершується втечею президента із країни, «адже той, хто хоче взяти до рук усе, стає диктатором, зупиняє розвиток країни, налаштовує проти себе людей». Маючи на увазі Віктора Януковича, Прем’єр натякнув, що в майбутньому він відповідатиме за свої вчинки в Гаазькому трибуналі.

Економічна монополія натомість не дає права вибору. Прикладів, коли одна компанія диктує правила гри мільйонам, глава уряду не перерахував. А озвучив беззаперечне твердження: політична та економічна монополія призводять до економічного зубожіння й банкрутства. «Нам вдалося зрушити політичну монополію. Хто схоче повернути собі повноваження, приречений на поразку. Демократія — основа розвитку нормального суспільства. Демократія в економіці — це конкуренція. Нам потрібні десятки компаній. Боротьба за те, яку послугу надати, яка це послуга за якістю і яка її ціна. Це право вибору», — сказав він. Тож завдання АМК — забезпечити право вибору для українців.

Новий голова АМКУ Юрій Терентьєв отримав від уряду чіткі й прозорі завдання. Фото з сайту kmu.gov.ua

Картелі та змова

Упродовж незалежності в Україні діяли монопольні картелі, базою для яких була політична та економічна змова. Тепер АМК має знищити таке під∂рунтя — «витягнути всіх на світло й дати змогу вітчизняному бізнесу вільно розвиватися, мати доступ до бюджетних та людських ресурсів».

Звернути увагу слід і на монопольні змови та неконкурентні дії, які відбуваються на ринку енергетики. Ідеться про газові, електроенергетичні компанії, які, користуючись юридичним правом, зловживають монопольним становищем. Демонополізація енергетичного сектору нафтопродуктів нині потрібна.

На фармацевтичну продукцію АМК повинен звернути увагу також. Демонополізація ринку лікарських засобів та медпрепаратів, зменшення ціни товару та поліпшення його якості — це вимоги Арсенія Яценюка.

Окремо він попросив розібратися із клопотанням про початок антимонопольного розслідування проти ВАТ «Газпром». Паралельно відповідне службове розслідування проводить Європейська комісія. Разом із нею українська сторона має докласти зусиль, щоб притягнути до відповідальності монополіста за зловживання на українському ринку газу. За словами Прем’єра, сума штрафу може сягати до 10% загального обсягу виручки, отриманої «Газпромом».

Боротьба за ресурси триває

А ще Кабмін готовий внести до Верховної Ради нову редакцію закону «Про захист економічної конкуренції». В документі буде прописано прозору роботу АМК.

Про державні закупівлі йшлося окремим блоком. Як пояснив Прем’єр, АМК використовують недобросовісні клієнти, щоб зупинити держзакупівлі. З огляду на це уряд готує нову редакцію закону «Про здійснення державних закупівель». «Нам потрібна відкритість і неупередженість у питаннях розгляду скарг. Триває боротьба за великі державні ресурси, і в її рамках є значна корупційна складова. За цим Антимонопольний комітет здійснює контроль», — продовжив тему Прем’єр.

Та перед тим як почати вирішувати глобальні питання, голова АМК має посилити кадровий склад у центральному апараті та в регіонах.

Головний виконавець завдань Юрій Терентьєв свідомий цього. Він розповів, що працював у бізнесі, вважає себе професіоналом. «Бізнес і економіка потребують контролю та підтримки через ефективну діяльність. Пріоритети такі: сприяння розвитку конкуренції. Розробка програми розвитку конкуренції, щоб система змінювалася і змінювалися проблеми, що створюють наслідки, з якими ми вимушені боротися», — сказав він, додавши, що найпроблемніші питання відображено в Угоді про асоціацію з ЄС (це і наближення українського законодавства до європейських стандартів, і прозорість визначення штрафів, і прозорість діяльності АМК загалом).

Культурний елемент для АМК важливий також. «Антимонопольне конкурентне право — складна наука. Ми як спеціалісти в цій галузі маємо рухати вперед юридичні кола, розвивати суспільну культуру й конкуренцію. Від нас очікують оновлення», — резюмував Юрій Терентьєв.

Наприкінці представлення Арсеній Яценюк узагальнив усе сказане одним проханням. Голова АМК отримав лист, у якому прописано «сирі» антимонопольні розслідування. Найрезонансніші справи слід підкреслити червоним кольором і протягом трьох місяців їх завершити. Щодо кожної з них в АМК проведуть технічні консультації з Єврокомісією, представниками Американської торговельної палати та Європейської Бізнес Асоціації та з’ясують на першому етапі роботи, чи відповідають такі розслідування європейським стандартам. Ця тестова робота стане перевіркою, своєрідним випробувальним терміном для нового керівництва Антимонопольного комітету.