ДОМОВЛЕНОСТІ

Їх відклали до з’ясування ціни на російський газ

Під час чергового оцінювання виконання програми співпраці з Україною Місія МВФ відзначила, що показники функціонування економіки України демонструють позитивну динаміку. Її відновлення в 2011 році продовжилося, і на кінець року очікується зростання ВВП більш ніж на 4,7%. Динамічно підвищується й внутрішній попит, а загальна інфляція знизилася за рахунок падіння цін на продукти харчування.

Окрім цього, сторони обговорили прогнози на 2012 рік. У цьому розрізі йшлося, що задля мінімізації наслідків очікуваної кризи уряд веде системну роботу із запровадження програм імпортозаміщення, закріплення українських товарів на нових ринках, входження України до зон вільної торгівлі, обмеження запозичень. Водночас середньострокова перспектива залишається сприятливою для реалізації реформ, дерегуляції економіки, створення конкурентного середовища та покращення інвестиційного клімату.

Отже, наша сторона запевнила: держбюджет на наступний рік буде реалістичним, а його дефіцит — обмеженим до мінімуму. Крім того, надалі вдосконалюватиметься податкова система, скорочуватимуться витрати на держапарат, а виважену кредитно-грошову політику провадитиме Національний банк, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

На цей час уряд та  МВФ продовжують консультації щодо можливих сценаріїв розвитку економічної ситуації в середньостроковій перспективі з огляду передусім на ситуацію, що складається в Європейському Союзі, а також на можливі результати переговорів з Російською Федерацією щодо зниження ціни на газ.