АКТУАЛЬНО

Аграрний фонд переконує: вартість борошна  з його резервів для випікання соціального хліба на 20—30% нижча, ніж на ринку
 

Хлібна тема, яка активно обговорювалася цими днями (і про це писав «УК» від 31 жовтня), має своє продовження. Залишитися осторонь неї не зміг і віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, який днями заявив, що Кабмін готовий підтримати виробництво соціальних сортів хліба, щоб не допустити зростання цін у цьому сегменті. Втім, він зазначив, що в рамках останнього засідання уряду це питання не розглядали. «Однак, коли я здійснював робочі поїздки регіонами, то відвідував пекарські виробництва і зазначав їх керівникам, що уряд і надалі підтримуватиме цю справу», — додав він.

Найімовірніше, ця заява пролунала у відповідь на думку президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, яку він висловив 30 жовтня на одній із прес-конференцій: підприємства повинні підвищувати ціни на соціальні сорти хліба не менш ніж на 20%, інакше вони не виживуть.

Водночас оперативно на всі чутки відреагував начальник головного управління цінової політики Київської міськдержадміністрації Василь Яструбинський, який зазначив: попередні розрахунки показують, що ціни на соціальні сорти хліба можуть не змінюватися і вони повинні залишатися на тому самому рівні, на якому і нещодавно були. Головний столичний «ціноутворювач» нагадує, що виробництво соціального буханця перебуває на нульовій рентабельності, але підприємства завжди покривають свої витрати, випікаючи більш дорогі сорти.

Ціни на хліб, який користується найбільшим попитом, рости не повинні. Фото Володимира ЗАЇКИ

«Наразі виробники хлібобулочних виробів не надали обгрунтованих розрахунків щодо підвищення цін на соціальний хліб. І влада веде переговори з виробниками, щоб ухвалити конструктивне рішення», — додав він.

Своє ставлення до цього болючого питання висловили і в «Українському клубі аграрного бізнесу» (УКАБ). Так, у прес-релізі цієї організації з посиланням на її голову Алекса Ліссітсу зазначено, що у разі зростання цін на хлібобулочні вироби держава має надавати компенсації незабезпеченим верствам населення. «Ціни на зерно і борошно в Україні за останні півтора року практично не змінилися: наприклад, ціни на борошно вищого ∂атунку сьогодні так само становлять приблизно 3000 грн/т. Отже, якщо і є підстави для зростання цін на хліб, то вони лежать не в аграрній площині, а пов’язані із зростанням цін на паливо, електроенергію, газ, поступовим підвищенням мінімальних зарплат», — наголошують у повідомленні УКАБ.

Однак досі мовчить керівництво «Київхлібу». Кореспондент «УК» знову намагався взяти коментарі у керманичів столичних пекарів, але зміг поспілкуватися лише із прес-секретарем компанії Наталею Лук’яновою. Вона зазначила, що керівник «Київхлібу» поки що не коментує ситуацію щодо питань ціноутворення на соціальні сорти основного продукту.

Водночас, за її словами, сказати, чи зростатиме вартість такого буханця, зараз не можна. Отже, це питання, принаймні у столиці, залишається відкритим. І те, що керівництво найбільшого київського підприємства з випічки хлібобулочних виробів, продовжує «мовчазну» паузу, говорить саме за себе.

Коли майже був написаний цей матеріал, на сайті Аграрного фонду з’явилася інформація з приводу того, що у його резерві накопичено достатньо зерна, аби забезпечити потреби хлібопекарських підприємств усіх регіонів України для випічки найбільш уживаних сортів хліба.

«Аграрний фонд реалізує пшеничне й житнє борошно за ціною на 15—20% нижчою за ринкову. Наразі із хлібопекарнями досягнуто домовленості про щомісячні поставки 40 тисяч тонн борошна. Тож обгрунтованих підстав для подорожання соціальних сортів хліба немає. Аграрний фонд пропонує тонну пшеничного борошна вищого ∂атунку за ціною 2896 гривень, тонну пшеничного борошна першого сорту — 2711 гривень, тонну пшеничного борошна другого сорту — 2381 гривня, а також тонну житнього борошна — 2279 гривень», — повідомляють у компанії.

Отже, чи поставлено крапку у цьому питанні?!