Одним із головних питань порядку денного недільного урядового засідання був законопроект «Про державні закупівлі». Як заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, це найбільш корумпована сфера української державної влади, яка впродовж року, за різними оцінками, вимивала до 300 мільярдів гривень, що дорівнює загальному обороту у сфері державних закупівель.

Глава уряду наголосив на тому, що новий закон повинен відповідати європейським стандартам. «Усі закупівлі повинні бути в Інтернеті, усі компанії прозорі, усі тендери повинні відбуватися виключно за попереднім інформуванням, у всіх має бути право взяти участь у цьому тендері, і вся громадськість, уся країна мусять знати, хто, на яких підставах, чому, на яких умовах виграв чи програв той чи інший тендер. Тому цей законопроект повинен бути у парламенті. І я буду звертатися до парламенту проголосувати його невідкладно», — сказав Арсеній Яценюк.

Під час засідання Кабінету Міністрів України. Фото з урядового порталу

Грошей поки не побільшало

Говорячи про інші економічні закони, він зауважив, що вони є дуже складними, і суспільство сприйме їх не найкращим чином. «Але такі сьогодні економічні умови, і цей 2014 рік має стати роком того, щоб Україна стабілізувала свою ситуацію, і про економічне зростання навіть не може бути мови, адже те, що зробив уряд Азарова і Януковича, довело країну до повного і тотального банкрутства. І зараз ми фактично з нашими західними партнерами вживаємо всіх можливих заходів для того, щоб не допустити протермінувань із наших зовнішніх виплат, не допустити протермінувань із соціальних виплат», — зазначив Прем’єр.

Окремо він звернувся до фактичних керівників митної та податкової служб, яких призначено за поданнями бізнес-асоціації та підприємницького середовища. «Ми покладаємо на них великі сподівання. Але ці великі сподівання означають наступне: якщо я буду читати в Інтернеті про те, що не подолано всі схеми, які існували за попередньої влади, то я прийматиму кадрові рішення. У нас немає часу на розкачку, у нас немає часу на те, щоб проходити курс молодого бійця в органах державної влади. Тому моя чітка вимога — негайно збільшити доходи державного бюджету через детінізацію економіки і закрити всі дірки на митниці. Я по телефону вже з фактичним керівником Державної митної служби розмовляв. Даю два тижні на повне і тотальне виправлення ситуації. Це стосується всіх митниць, це стосується всього перетину митного кордону України. Час іде, а грошей поки що в державному бюджеті немає», — констатував глава уряду. 

Крім того, Арсеній Яценюк поінформував, що він разом із міністром фінансів зустрічався з місією Міжнародного валютного фонду. За його словами, цими днями необхідно провести фінальні переговори та вийти на остаточне рішення про продовження співпраці з МВФ. У зв’язку з цим Прем’єр скасував свою поїздку до Гааги, де нині проходить саміт з питань ядерної безпеки (одне з центральних питань форуму — ситуація в Україні та анексія Росією Кримського півострову).

Стосовно питання євроінтеграції Прем’єр нагадав, що необхідно вводити безвізовий режим з країнами-членами Європейського Союзу: «Є два документи, які необхідно терміново прийняти для переходу до другої стадії безвізового режиму». У цьому контексті він висловився за впровадження біометричних паспортів та подолання у цій сфері всіх проявів корупції. «Там є одна компанія, яка має право власності на ці паспорти, і ми повинні викорінити заробляння грошей на українцях через продаж майже позолочених паспортів», — зауважив Арсеній Яценюк.

Серед іншого глава уряду акцентував увагу на безпековій ситуації в країні. Зокрема він нагадав, що уряд вжив жорстких заходів щодо боротьби із злочинністю, бандитизмом, організованою корупцією. «Міністерство внутрішніх справ і силовий блок спрацювали на захист законності та правопорядку. І певен, що МВС і надалі працюватиме над тим, щоб притягати до відповідальності колишніх чиновників. Окремо зазначу — щоб притягати до відповідальності нинішніх нових чиновників. Жодних політичних кольорів. Документування, арешти і передача матеріалів до суду — чи це чиновники минулої влади, чи це нинішня влада. Чим швидше та ефективніше працюватиме правоохоронна система — тим більше шансів у нас не просто поламати корупцію, а ще й бюджет наповнити і забезпечити відповідні соціальні стандарти. І найголовніше — очистити владу від цієї зарази, яка живе в українській політичній системі останніх 20 років», — заявив Прем’єр.

Це наші люди

З огляду на російську агресію, Арсеній Яценюк поставив вимогу невідкладно виділити кошти, які необхідні для додаткової мобілізації та фінансування Міноборони: «Знаю всі проблеми, які у нас є. Їх багато, але наші військові, які залишилися зараз в оточенні російського військового контингенту, потребують допомоги. Це перше. І друге — армія. Армія, яка невідкладно потребує того, щоб ми завершили заходи з мобілізації».

Глава уряду порушив і питання розміщення людей, які виїжджатимуть із території АР Крим. Він звернувся до віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана, міністра соціальної політики Людмили Денісової, міністра освіти і науки Сергія Квіта та міністра охорони здоров’я Олега Мусія, аби ті виступили з чіткими роз’ясненнями, як діяти і куди звертатися кримчанам, що хочуть переселитися з окупованої території. Це стосується і соціальної допомоги, і працевлаштування, і оформлення дитини в школу чи дитячий садок, і отримання медичної допомоги тощо. До цієї роботи також мають долучитися керівники державних обласних адміністрацій.

«Це наші люди, наші громадяни. Тим паче, якщо буде прийнято рішення стосовно українських військових, то це сім’ї військових. Персональна відповідальність за долю кожної людини», — заявив Арсеній Яценюк.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»