В умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для споживачів на одне з перших місць за актуальністю виходить енергозбереження. Адже державними пільгами і субсидіями, за законами соціальної справедливості, охоплені лише незахищені верстви населення. Однак і для решти українців способів скоригувати суми у своїх платіжках у бік зменшення чимало. Важливо, щоб були охочі ними скористатися.

Найперше, що варто зробити, щоб побачити економію на оплаті за житлово-комунальні послуги, — встановити прилади обліку. Про лічильники електроенергії тут не говоримо — за їх показниками платимо давно, і це вже справа звична. А ось лічильники на воду та газ нині як ніколи на часі. Вони дають змогу економити гроші істотно: за воду платитимете приблизно вдвічі менше, ніж за нормами, а за газ — майже втричі!

І це вам скажуть не лише фахівці у галузі ЖКГ. Своєрідними експертами можуть стати й сусіди, які вже користуються лічильниками, тож можете спитати й у них. Звичайно, встановлення цих приладів обліку у ваших помешканнях коштує грошей, але за нинішніх тарифів вони окупляться швидко.

Щодо лічильників тепла, то їх встановити у квартирах більшості багатоповерхівок не вийде, бо мережі запроектовані так, що можна встановити тільки загальнобудинковий. Однак тут теж є на чому зекономити: в теплу пору року, коли опалення відімкнене, мешканці квартир, природно, за нього не платять або ж сплачують зовсім невеличку суму за обслуговування мереж. Платять тільки під час опалювального сезону, і то не за нормами використання тепла за квадратний метр, а за гігакалорії тепла, що подається у квартиру.

Розрахунки спожитої теплової енергії за показами лічильників у середньому на 30—40 % нижчі за встановлені норми.

Але лічильники — не єдина можливість платити менше за комунальний комфорт. Для цього варто лише дотримуватися простих і правил і бути самодисциплінованим.

Як економити електроенергію

Лампочки. Ідучи з кімнати, кухні, ванної тощо, вимикайте світло. А ще стежте, щоб на лампочках не було пилюки — чиста світить на 10—15% яскравіше, ніж запилена. Замініть звичайні лампи розжарювання на енергоефективні. Вони дорожчі, однак окупляться за півроку завдяки тому, що споживають до 80% менше електроенергії, ніж традиційні, а тривалість їх роботи вища в 10 разів.

Розетки. Не залишайте у них вилки електроприладів, коли ними не користуєтесь, наприклад телевізор у режимі очікування. Бо навіть вимкнуті прилади «тягнуть» з мережі електро?енергію, хоч і мізерну її кількість.

Електроплити. Під час готування накривайте посуд на плиті кришкою. Правильно підбирайте посуд для приготування їжі — він повинен мати дно з діаметром не меншим, ніж діаметр конфорки. Посуд з нерівним дном може призвести до перевитрати електроенергії до 40—60%. Плита з трубчастими нагрівальними елементами на корисну роботу витрачає 70% енергії, а плита зі штампованою сталевою конфоркою — усього 55%, інша енергія йде на нагрівання.

Холодильник. Не ставте його біля батареї або плити. Холодильник витрачатиме менше енергії, якщо стоятиме біля зовнішньої стіни, але не впритул до неї. Не ставте в холодильник гарячу їжу і не залишайте дверцята відчиненими. Розморожуйте холодильник два-три рази на рік, не допускаючи утворення крижаної «шуби».

Електрочайник. Якщо у вас газова плита, дешевше буде користуватися звичайним чайником. Однак в електричному вода закипає швидше. Адже це дуже енергозатратні прилади, багато електричних чайників споживають стільки електроенергії, як дві-три праски одночасно. Наливайте в електрочайник скільки води, скільки вам потрібно для використання. І регулярно відчищайте від накипу, бо товстий шар накипу на нагрівальному елементі проводить тепло майже в 30 разів гірше, ніж метал, тож енергозатрати ще більше зростуть. Це стосується будь-якого посуду, в якому готуєте їжу.

Пральна машина. Під час завантаження бака лише наполовину 50% її потужності витрачається марно. Прання за температури 30°С замість звичних 40°С дає змогу заощадити 40% енергії.

ДО РЕЧІ. Купуючи нові побутові електроприлади, намагайтеся придбати класу А чи Б — вони споживають менше електроенергії, ніж прилади нижчих класів.

Як економити воду

Ванна. Для наповнення ванни необхідно понад 200 літрів води. Тож економніше користуватися душем, адже протягом 5 хвилин ви витрачаєте максимум 100 літрів води. Якщо встановите економічні розпилювачі для душу — з меншими отворами на змішувачах і душових установках, — витрачатимете удвічі менше води. І різниці в напорі води немає. А ручка душу з переривачем потоку води знижує її витрати на чверть.

Унітаз. Якщо встановите бачок із двома режимами зливу (повним і економічним), зможете зекономити приблизно 15 літрів води на день для сім’ї з 3 осіб. За рік це майже 5500 літрів.

Крани. Переконайтеся, що вони не течуть. Цівка води завтовшки із сірник виливається в 280 літрів на добу, а це більш ніж чверть кубометра. Найкраще встановити сенсорні крани, з яких вода тече, щойно ви підносите руки, і перестає текти, коли ви руки прибрали. Економія води із сенсорними кранами — до 50% порівняно зі звичайними. Якщо у вас звичайні крани, під час чищення зубів краще набирати воду в склянку. Або закривайте кран з водою, коли чистите зуби, голитеся чи миєте голову. Це дасть змогу заощадити до 40 літрів на день.

Пральна машина. Завантажуйте повний барабан речей, які потрібно випрати. Це надасть вам змогу економити до 30% води.

Миття посуду. Миючи посуд вручну, не тримайте кран постійно відкритим. А ще економніше буде помити посуд в окремій ємності, а потім лише прополоскати під проточною водою. Допоможуть заощадити і насадки-розпилювачі на кран. Якщо між ополіскуваннями тарілок закривати кран, витрати води знизяться в десятки разів. Однак ще ощадливішою буде посудомийна машина, яка зазвичай витрачає від третини до половини об’єму води, який використовується під час миття вручну. Однак вмикайте посудомийну машину, тільки коли у вас набереться достатньо посуду, який треба вимити.

Як економити газ

Газова плита. Готуйте на такій потужності пальника, яка потрібна для обраної вами страви, після закипання вогонь треба зменшити удвічі. Правильно підберіть ширину посуду, щоб вогонь не «облизував» каструлі: це шкодить і посуду, і вашому бюджету. Коли готуєте, варто підставляти під каструлі спеціальний металевий розсіювач полум’я, який, до того ж, ще певний час залишатиметься гарячим і підігріватиме дно каструлі, а отже, можна вимикати газ раніше.

Газова колонка. Не тримайте запальник колонки постійно увімкненим — лише це «з’їдає» на добу близько кубометра газу, а в старих радянських колонках — близько двох.

Газовий котел. Найвигідніший варіант економії газу в приватному будинку — утеплення стін, після чого споживання газу зменшується до 30%. Також буде доцільною автоматизація системи опалення. Витрати на її встановлення можуть окупитися протягом першого опалювального сезону. На кімнатному термостаті задайте котлу режим роботи «з датчиком температури», щоб він самостійно регулював температуру води в системі. Так котел вмикатиметься рідше, використовуватиме менше газу, а температуру носія підтримуватиме вищою. Терморегулятор з програматором також умикатиме-вимикатиме котел за заданою програмою, тобто коли нікого немає вдома. Можна задати трохи нижчу температуру, а до оптимальної котел нагріє її за кілька годин до вашого приходу.

Як зберегти тепло у домі

Ззовні. Утепліть стіни та встановіть теплоізоляцію, щоб не обігрівати повітря на вулиці. Адже (33% тепла будинки втрачають саме через неправильно теплоізольовані стіни). У приватному будинку утепліть дах спеціальними ізоляційними матеріалами — 25% тепла будинок втрачає через погано утеплений дах або горище.

У під’їзді. Стежте за тим, щоб двері були герметично зачиненими, а вікна — заскленими. Це дасть змогу зберегти до 20% загальних втрат тепла будинку.

У квартирі. Стіни і стелі. Пофарбуйте стіни в білий колір. Біла стіна відбиває 80% променів. Для порівняння: темно-зелена поверхня відбиває тільки 15% світла, чорна — 9%. Не нехтуйте природним освітленням!

Радіатор. Не закривайте батарею одягом або меблями — це знижує ефективність її роботи на 20%. Встановіть термостатичний вентиль на радіатор, щоб регулювати кількість необхідного тепла. Батарея, пофарбована в темний колір, віддає на 5—10% тепла більше, ніж пофарбована світлою фарбою. Шар фарби не повинен бути занадто товстим, що негативно позначиться на її тепловіддачі. Декоративні панелі на батареях забирають до 20% тепла кімнати.

Крім того, тепловіддача батарей, розміщених у нішах, на 10% менша, ніж у тих, які виступають у кімнату. Тож якщо у квартирі холодно, краще обійтися без декору, а якщо ви лише будуєтеся чи робите ремонт, слід подумати про те, щоб не «ховати» батарею в нішу. Також розмістіть фольгу на стіні за батареєю. Такий тепловий екран здатен підвищити тепловіддачу радіатора на 20%. При цьому якщо опалення індивідуальне, витрати на нього зменшуються на 5—10%. Не закривайте шторами батарею, бо якщо у вас довгі штори, то майже 20% тепла йде на обігрів вікна, а не кімнати.

Вікна. Майже 30% всього тепла виходить з вашої оселі через шпарини у дверях та вікнах. Встановіть сучасні енергоощадні вікна або хоч заклейте і утепліть вікна і двері. Лише це дасть змогу підвищити температуру в квартирі на 3–4°. Стежте, щоб вікна були герметично зачиненими. Це допоможе зберегти до 20% загальних втрат тепла в оселі. Бажано, щоб вікна були з подвійним або потрійним заскленням, а балкони та лоджії засклені склопакетами — це зменшить втрати тепла до 50%. Встановіть на вікна тепловідбивну плівку — вона пропускає 80% видимого світла, а всередині квартири відбиває близько 90% теплового випромінювання, що зберігає тепло в приміщенні взимку і прохолоду влітку.

Багатозонний лічильник — знахідка для «сов»

УДЕНЬ І ВНОЧІ. Той, хто хоче ще більше заощадити на оплаті електроенергії, може встановити дво- або тризонний лічильник. Тобто такий, за яким електрика коштує по-різному в різний час доби. Київенерго роз’яснює, що встановлення такого лічильника доцільне, якщо споживач користується електроенергією в години мінімального навантаження в мережі, тобто в нічний час, коли діють інші, зменшені тарифи на електроенергію.

Для двозонного лічильника встановлено такі тарифи: з 7 години до 23 години за ним оплата за електроенергію нараховується за звичайним тарифом, а з 23 до 7 години — з коефіцієнтом 0,7, тобто на 30% менше.

Для тризонного арифметика складніша. Так, з 23 до 7 години плата нараховується за дуже приємним тарифом — з коефіцієнтом 0,4 (тобто всього 40% звичайного), але в «пікові» години — з 8 до 11 та з 20 до 23 — з коефіцієнтом 1,5 (тобто 150% звичайного тарифу). Решта часу нараховується за звичайним тарифом.

Однак перш ніж встановлювати такі прилади обліку, потрібно дуже добре підрахувати, коли і скільки електро?енергії ви витрачаєте. Адже на відміну від звичайного лічильника, багатозонний лічильник встановлюється виключно за ініціативою споживача та за його кошт. І оскільки його ціна набагато вища за ціну звичайного, його вартість окупиться впродовж кількох років (хоч усе залежить від того, як і коли ви використовуєте електроенергію). Вартість лише приладу коливається від 500 гривень до понад тисячі. А ще потрібно запрограмувати його у центрі обліку електроенергії підприємства, яке надає вам послуги з постачання електроенергії, встановити, опломбувати і переоформити договір з постачальником електроенергії. У договорі має бути зазначено про зміну типу обліку спожитої електроенергії. А це теж від однієї до кількох сотень гривень.

До того ж, навряд чи хтось серед ночі вмикає пральну машину або праску. Однак для тих, хто вночі користується електричними приладами з високим рівнем споживання електроенергії — кондиціонером, бойлером, іншою побутовою технікою, а с особливо електроопаленням і теплою підлогою, це дасть змогу істотно заощадити. Своєрідною «знахідкою» можуть бути багатозонні лічильники й для тих, хто працює вдома і влаштовує собі робочі години саме вночі.