Хоч би як склалися життєві обставини, найкраще для дитини, коли її виховують у родині. Саме тому держава всіляко підтримує зусилля батьків або осіб, які їх замінюють, спрямовані на забезпечення належних умов для виховання, освіти та оздоровлення хлопчиків та дівчаток. На тому, що діти мають право на щасливе життя,  і ми, дорослі, повинні їм це забезпечити, нещодавно наголосив віце-прем’єр-міністр  Олександр Вілкул на церемонії нагородження переможців дитячого конкурсу «Намалюй свої права». Жоден дорослий не повинен проходити повз чи залишатися осторонь, коли бачить, що права дитини порушують.

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, протягом 2013 року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 535 звернень щодо захисту прав дітей, зокрема тих, які перебувають під опікою чи у спеціалізованих соціально-виховних закладах.

Найбільше люди потребували допомоги з усиновленням чи встановленням опіки. А ще — детальних пояснень, хто саме має право всиновити дитину, до яких організацій для цього необхідно звертатися та які документи підготувати. Батьки чи родичі також просили не забирати дітей з їхніх сімей, а надати можливість покращити умови життя родинам, які потрапили в складну життєву ситуацію.

Обов’язок батьків, як рідних, так і прийомних,  зробити так, аби дитинство в синів і дочок було щасливим. Фото Володимира ЗAЇКИ

Небайдужі громадяни повідомляли про те, що деякі тати й мами неналежно виконують свої батьківські обов’язки. Є сигнали про фізичне або психологічне насильство в родинах та прохання захистити дітей.

Також просили сприяння щодо влаштування дітей-інвалідів до спеціалізованих інтернатів, де допомогу їм надаватимуть фахівці.

Так, з Одеської області на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося подружжя із проханням допомогти оформити опіку над племінницями чоловіка. Їхній опікун померла, а працівники відділу опіки хотіли забрати дітей до дитбудинку. За повідомленням служби у справах дітей Одеської облдержадміністрації, подружжю надали детальну консультацію щодо оформлення опіки над дівчатками. Також в інтересах дітей служба у справах дітей видала наказ про тимчасове влаштування дітей до сім’ї заявників.

А жителька Кіровоградської області просила допомогти повернути їй дитину, яку певний час тому через хворобу була змушена залишити у дитячому будинку. За інформацією Добровеличківської райдержадміністрації, на засіданні комісії з питань захисту прав дитини це питання розглянули. Вирішили, що в родині дитині насправді буде краще, і повернули її матері.

Із  Кривого Рогу звернулася жінка з проханням дозволити їй забирати  сина з навчально-реабілітаційного центру на вихідні. Його забрали із сім’ї через те, що свого часу мати зловживала алкоголем. Та нині вона пройшла курс реабілітації й створила належні умови проживання в будинку. За результатами розгляду звернення виконавчий комітет Криворізької міської ради повідомив, що після обстеження умов проживання заявниці служба у справах дітей Дзержинської районної у місті ради дозвіл надала. Жінка отримала право забирати сина на вихідні й на канікули.

Загалом за період з  23 по 30  грудня року, що минув,  на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 14 771 заявник. 

0800-507-309 Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua