Попри протистояння у середмісті столиці, уряд не може залишатися осторонь і не працювати над вирішенням питань життєзабезпечення країни. І виконувач обов’язків Прем’єр-міністра Сергій Арбузов окреслив цілу низку проблем, які постали перед нашим суспільством, а також шляхи їх розв’язання.   

Співчуття і розуміння ситуації

За його словами, у більшості громадян з’явилося відчуття поступового виходу країни з політичної кризи. Зокрема, влада зробила певні кроки до компромісу, скасувавши закони, які викликали широку дискусію у суспільстві та ухваливши закон про амністію, прокуратура та міліція почали закривати справи. «Зі свого боку ми виконали вимоги цього документа достроково. Всіх, кого стосувався закон про амністію, було звільнено», — запевнив в.о. Прем’єра.

Тож, здавалося, і протестувальники зрозуміли необхідність цивілізованого виходу з кризи, почавши звільняти адміністративні будинки. «Але, на жаль, радикально налаштовані демонстранти спровокували безлад у центрі столиці,  — продовжив урядовець. – Це неприпустимо, щоб, заявляючи про європейські цінності та бажання вивести країну на якісно новий рівень розвитку, жертвувати людським життям і нищити майно держави та простих громадян, палити їхні автомобілі та домівки, ганьбити країну в очах світової спільноти, іноземних інвесторів і торговельних партнерів, заганяючи економіку у прірву».

На думку Сергія Арбузова, суспільство чекало на цивілізоване вирішення наболілих питань – у стінах парламенту, а не на вулицях із застосуванням сили. Натомість держава отримала «маніпулювання свідомістю громадян та спробу силового захоплення влади». У жодній країні подібні методи не сприяли залагодженню конфлікту, призводячи лише до непередбачуваних наслідків.

«Мені прикро, що безлад призвів до людських втрат. Хотів би висловити свої співчуття сім’ям загиблих у цих протистояннях, — наголосив урядовець, запевнивши, що уряд зробить усе можливе для надання своєчасної медичної допомоги усім постраждалим, виділить необхідну допомогу сім’ям загиблих правоохоронців, які виконували свої обов’язки.

Тож у зв’язку з непростою ситуацією у центрі Києва Сергій Арбузов рекомендує громадянам наступне: усім державним установам та навчальним закладам Києва з розумінням ставитися до тих, хто через проблеми з транспортом не зміг потрапити чи запізнився на роботу або навчання; керівникам установ та компаній, що розташовані в епіцентрі подій, по можливості дозволити жінкам, а особливо матерям неповнолітніх дітей, не відвідувати роботу деякий час, доки ситуація не залагодиться. Крім того, він закликав усіх міністрів максимально сприяти представникам ЗМІ. А в разі потреби самим виїжджати на телеканали, щоб не наражати журналістів на небезпеку.

«Також просимо громадян з розумінням поставитися до рішення про обмеження руху транспорту в бік Києва. Воно спрямоване на недопущення ескалації конфлікту», — наголосив в.о. Прем’єра.

Збалансоване внесення доз мінеральних добрив — запорука доброго врожаю. Фото з сайту old.yarreg.ru

Люди не мають страждати

Він також не зміг не згадати про трагічну подію, яка сталася два дні тому на шахті «Північна» у Макіївці. Від себе особисто і від імені уряду Сергій Арбузов висловив глибокі співчуття сім’ям загиблих і постраждалих в аварії гірників. Водночас, він доручив віце-прем’єрам Олександру Вілкулу та Юрію Бойку, міністру охорони здоров’я та профільному міністру тримати цю ситуацію на особистому контролі. Адже люди не повинні залишитися наодинці зі своєю бідою: потерпілим слід забезпечити всю необхідну медичну допомогу, а їхні сім’ї — як і сім’ї загиблих —  мають отримати належну матеріальну допомогу.

Загалом країна, за словами урядовця, опинилася у складній ситуації. «Але Україна — це не тільки Майдан, вулиці Грушевського та Шовковична. Це мільйони громадян, яким не до цих подій. Їм треба працювати, водити дітей до школи, — зазначив урядовець. — Життя триває, тому уряд повинен зробити все для забезпечення нормального функціонування країни».

За будь-яких умов нині слід забезпечити своєчасні виплати заробітних плат, пенсій, соціальної допомоги. Потрібно готуватись до весни. А це і посівна кампанія, і можливе різке потепління, наслідком чого може бути весняне водопілля, і можливі весняні морози та снігопади.

Планового весняного ремонту потребують дороги, мости, будівлі, об’єкти транспортної та комунальної інфраструктури тощо.

Крім того, для уряду залишається принциповим питання виплати всіх соціальних платежів. «Завдання уряду на ділі довести, що країна працює, економіка стабільна, соціальні зобов’язання виконуються, — сказав урядовець. — Запевняю, всі пенсіонери вчасно отримають належні їм пенсії. Доручаю міністрам соціальної політики та фінансів тримати це питання на особистому контролі».

Посівну забезпечено насінням

Поза увагою Сергія Арбузова не залишилися й  погодні умови та надзвичайні ситуації, які може спричинити різке потепління. Всі елементи комунальної інфраструктури потрібно тримати у повній готовності.

За будь-якої погоди життя людей має бути безпечним і комфортним, переконаний Сергій Арбузов. У зв’язку з цим Мінрегіон, Мінінфраструктури, місцеві органи влади та інші профільні відомства отримали такі доручення: контролювати стан усіх елементів комунальної інфраструктури; у разі необхідності терміново провести ремонтні та профілактичні роботи, щоб комунальні системи були готові до погіршення погодних умов; посилити роботу з ліквідації заборгованості з послуг ЖКГ. Тримати це питання на контролі зобов’язано віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула.

До слова, актуальним є й питання підготовки до весняно-польових робіт. Уряд має максимально сприяти аграріям. Адже своєчасне їх забезпечення технікою, пально-мастильними матеріалами та добривами є запорукою вдалої посівної. До всього, країна потребує валютних надходжень від експорту сільгосппродукції. І цього року уряд прогнозує отримати їх на рівні 20 мільярдів доларів.

На сьогодні, за словами Сергія Арбузова, стан підготовки до посівної кампанії є більш ніж задовільним. Озимі на зерно посіяно майже на рівні минулого рекордного року — 96%. Сільгоспвиробників повністю забезпечено якісним насіннєвим матеріалом. Готовність тракторів становить 96%, грунтообробно-посівних машин — 98%. Погодні умови цієї зими сприятимуть хорошій врожайності. А в Державному резервному насіннєвому фонді є достатні обсяги насіння. Реалізується й державна підтримка аграрного сектору у 2014 році. Зокрема, тваринництва, якому в 2013 році вдалося закріпити зростання, садівництва й виноградарства. А також розбудовуються оптові ринки сільгосппродукції.

Важливою складовою розвитку АПК є стимулювання малих форм на селі та їх кооперації. Тут можна виокремити два соціальних проекти: пілотний проект заготівельно-збутової мережі «Рідне село» та проект «Якісна вода — у кожному селі».

Зупинився Сергій Арбузов і на розвитку будівельної галузі. В Україні лише протягом минулого року було прийнято в експлуатацію понад 11 млн кв. м. житла. Це найбільший показник за 20 років.

Розвиток житлового будівництва обумовлений, у тому числі, дерегуляцією галузі. Україна здійснила вагомий ривок у спрощенні дозвільних процедур у будівництві.

Торік у рейтингу Світового банку з ведення бізнесу Україна піднялася за цим показником на 145 пунктів (зі 186-го місця на 41-ше).

Відтак забезпечення громадян України доступним житлом є одним із головних завдань уряду. Так, у частині надання державної підтримки для придбання житла уряд намагається залучити якомога більше громадян до державних житлових програм. Для цього у бюджеті на 2014 рік загальний обсяг фінансування будівництва збільшено до 574 млн грн. Ці кошти дозволять розв’язати житлову проблему майже семи тисячам родин наших співвітчизників.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про затвердження Порядку використання коштів, вивільнених в результаті надання пільги з податку на прибуток підприємств від продажу на митній території України товарів власного виробництва у зв’язку із впровадженням енергоефективних технологій (проект Закону);

♦ Деякі питання використання у 2014 році коштів, залучених у 2013 році під державні гарантії Державним агентством автомобільних доріг (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження комплексного плану заходів із забезпечення інженерно-технічними засобами вітчизняного виробництва, які відповідають сучасному рівню науки і техніки, систем фізичного захисту ядерних установок, об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, інших джерел іонізуючого випромінювання (розпорядження уряду).

Відділ новин
«Урядового кур’єра»