«Уряд виділяє з резервного фонду 865 мільйонів гривень на зведення лінії безпеки на кордоні. Головне — не дати можливості російським терористам незаконно перетинати цю лінію безпеки. Ми повинні бути готові до всіх сценаріїв, які можуть розвиватися», — такою заявою відкрив захід Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Вже потім він доручив віце-прем’єр-міністру — міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадію Зубку і міністру оборони Степану Полтораку розпочати технічний процес втілення в життя проекту на українсько-російському кордоні. Державна прикордонна служба має зі свого боку прискорити будівництво інженерних споруд. Наступне завдання Прем’єра стосувалося прискорення виконання оборонного замовлення, закладеного в державному бюджеті на 2015 рік. Слід перенести терміни виконання контрактів, зокрема на пос?тачання озброєнь та закупівлю військової техніки, з 3-4 кварталу на 1-2. «Давайте виробляти і постачати техніку. Приймаємо рішення, повністю відкриваємо авансові платежі, підписуємо контракти, працюють нехай у три зміни. Те ж саме стосується Національної гвардії. Все, що можна купити, — купуйте. В рамках держоборонзамовлення треба негайно підписати контракти і профінансувати необхідний обсяг асигнувань», — звернувся до керівництва силового блоку країни глава уряду. — Міноборони вже підписало близько 100 контрактів, і ми перерозподілили 2,5 мільярда гривень на фінансування на цей і наступний місяць».

Уряд надає 865 мільйонів гривень на зведення прикордонних ліній безпеки. Фото з сайту ukravtodor.gov.ua

Коли запустять економічний двигун?

Арсеній Яценюк переконаний: своїми послідовними кроками Україна доводить, що боротиметься всіма засобами і методами за встановлення миру та відновлення контролю на територіях Донецької та Луганської областей у рамках мінських домовленостей. Надмірного оптимізму щодо виконання мирного плану бойовиками він не має, наразі лишень закликає Росію негайно створити умови для проведення вільних місцевих виборів на окупованих територіях.

А ще в ході заходу йшлося про висловлювання президента РФ Володимира Путіна і тамтешнього міністра оборони щодо анексії Криму та здійснення військової інтервенції проти України у документальному фільмі «Крим. Шлях на батьківщину», які засвідчують порушення міжнародного права. Ці висновки вже зробив Київський НДІ судових експертиз. Міністерство закордонних справ оперативно підготувало проект заяви згідно зі статтею 11 Римського статуту. Документ невдовзі надійде до Гаазького трибуналу.

Міністерство охорони здоров’я та керівництво українських фармацевтичних підприємств того дня отримало доручення опрацювати механізми допомоги в забезпеченні ліками малозабезпечених громадян України. На таку адресну допомогу, за словами Прем’єра, гроші у бюджеті є. Однак і фармацевтичні компанії повинні зробити вагомий крок: «Є дві пропозиції: програма компенсації для малозабезпечених при купівлі лікарських засобів і друга — «широкий жест» українських фармацевтичних компаній у допомозі малозабезпеченим купувати за низькими цінами ті препарати, які найбільш необхідні». Списки осіб та перелік потрібних їм препаратів уточнять МОЗ, Мінфін і Мінсоцполітики.

Арсеній Яценюк звернувся й до парламентаріїв з проханням ухвалити п’ять законопроектів, які працюватимуть на поліпшення інвестиційного клімату в країні та дадуть змогу отримати 500 мільйонів доларів кредиту від Світового банку та 300 мільйонів доларів від уряду Японії. Ці кошти уряд спрямує на реалізацію інфраструктурних проектів і загальний розвиток економіки. А ще він закликав Верховну Раду повернутися до розгляду законопроекту «Про юрисдикційні імунітети й відповідальність іноземних держав», який дозволить розглядати в українських судах позови до іноземних держав за незаконні дії щодо українських громадян або компаній. «Цей закон відповідає європейським стандартам, ми повинні навчитися захищати своїх громадян», — наголосив Прем’єр.

Чотири позиції зростання

Про те, що Кабінет Міністрів скасує обов’язкову сертифікацію харчових продуктів та збір з утилізації відпрацьованих мастил з запланованою економією до 2,7 мільярда гривень для бізнесу та усуне державне регулювання цін на продовольчі товари повідомив вже під час представлення затвердженого урядовим комітетом плану з дерегулювання до 2017 року міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

Окрім цього, уряд планує забезпечити збереження номера телефону при зміні мобільного оператора. Ідеться про так звану mobile number portability (портативність номера телефону). Іще значно спроститься підключення бізнесу до електромереж за рахунок скорочення з 10 до 3 необхідних процедур.

Говорив Айварас Абромовичус і про намір спростити процедуру та терміни оформлення будівництва, власності і зовнішньоторговельних операцій, про зменшення терміну оформлення документів для експорту з 29 днів до 8 і для імпорту — з 28 днів до 11.

Перед тим як передати слово міністру аграрної політики та продовольства Олексію Павленку, Прем’єр означив чотири головні завдання для відомства: пально-мастильні матеріали, добрива, кредитний ресурс, ринки збуту. Вже в травні на розширеній нараді за участі представників фермерських господарств щодо цих векторів роботи ухвалюватимуть конкретні рішення.

У свою чергу міністр звітував, що посівна кампанія стартувала в 24 областях України. «Наша загальна оцінка, що 98% — це стан кондиції наших посівів порівняно з минулим роком. Наразі посіяно 184 тисячі гектарів, або 8% загальної планової площі. Волога в грунті є, її показник найкращий за останні 7 років», — запевнив він.

Міністр юстиції Павло Петренко говорив про «електронні нововведення». Так, затверджений урядом пілотний проект щодо впровадження електронної системи отримання документів з державного реєстру допоможе перевести 1,3 мільйона документів в онлайн-режим. Сервіс запрацює з квітня.

До речі, за умови підвищення на 20 пунктів у рейтингу Doing Business Україна планує залучити близько 12 мільярдів доларів інвестицій. Нашу країну Павло Петренко порівняв із Грузією та країнами Східної Європи: «Коли в рейтингу країни піднімаються на один пункт, це означає залучення інвестицій в середньому на 600 мільйонів доларів. Є величезні перспективи до травня отримати новий рейтинг для України за чотирма позиціями: за реєстрацію бізнесу з 76 місця ми маємо шанси підняти до 12 місця, реєстрацію власності — з 59 до 35 місця, вирішення питань неплатоспроможності — зі 142 на 108 місце, забезпечення виконання контрактів — із 43 на 27 місце. Тільки якщо ми поліпшимо ці 4 показники, у нас є шанси піднятися з 96 на 79 місце». За оцінками експертів, якщо такі показники зберігатимуться до 2020 року, можна буде створити близько 50—70 тисяч робочих місць та залучити 30 мільярдів доларів інвестицій.

А наступного тижня Кабінет Міністрів дозволить переселенцям повторно звертатися по допомогу до органів соціального захисту населення. А під кінець цього — озвучить результати роботи комісії з розслідування діяльності керівництва Державної фіскальної служби.