Під час виступу на IV Міжнародному чорноморському економічному форумі в Ялті глава уряду Микола Азаров заявив, що Кабінет Міністрів і надалі докладатиме зусиль для всебічного розвитку Кримського півострова.

«Ми приділяли і будемо приділяти увагу, перш за все, розвитку інфраструктури Криму: дорогам, якісному водозабезпеченню, чистому повітрю. Тут не будуватимуть екологічно шкідливих підприємств», — заявив Прем’єр.

Він додав, що Крим залишатиметься рекреаційною зоною України, й уряд створюватиме умови, зокрема на основі державно-приватного партнерства, для будівництва сучасних готелів. «Нам необхідно ще багато чого зробити, аби Крим перетворився на реальний курортний центр на зразок таких, які є в Туреччині, Болгарії, на Кіпрі», — сказав глава уряду.

Для цього держава виділяє значні ресурси. Так, за словами Миколи Азарова, повністю вирішене питання електрозабезпечення півострова. Крім того, уряд вирішує питання газозабезпечення Криму. Значна увага також приділяється очищенню стічних вод. «Ми досягнемо того, що в Чорне море не потраплятиме неочищена вода», — зазначив Прем’єр.

Крим навіює думки, аж ніяк не пов’язані з виробничою тематикою... Фото Андрія НЕКРАСОВА

Говорячи про економічний потенціал Криму, Микола Азаров заявив, що уряд приділятиме значну увагу розвитку морських торговельних портів автономії. Крім того, він висловився за доцільність будівництва мосту через Керченську протоку. Реалізація цього інфраструктурного проекту піде на користь не лише Україні та Росії, а й Грузії.

«Була нещодавно зустріч із Дмитром Медведєвим, прем’єр-міністром Росії. Він сам порушив питання будівництва мосту між Кримом і Росією, частиною Північного Кавказу. Це надзвичайно важлива транспортна комунікація, яка матиме дуже велике значення для Грузії і відкриє нам транспортні потоки в бік Азії», — сказав Микола Азаров. За його словами, і Україна, й Росія зацікавлені в реалізації цього складного проекту, повідомляє УНІАН.

Також Прем’єр торкнувся деяких актуальних зовнішньоекономічних питань. Зокрема він заявив, що для України очевидні значні економічні вигоди від підписання Угоди про асоціацію та створення всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС. Адже після підписання документа Євросоюз практично знімає ввізні мита з майже 97% товарних позицій. Водночас Україна зберігає певний рівень захисту, що діятиме упродовж п’ятирічного перехідного періоду, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Важливим для нашої держави є й створення зони вільної торгівлі з Туреччиною. «Ми завершуємо ці непрості переговори. Для нас зона вільної торгівлі з Турецькою Республікою надзвичайно важлива», — сказав глава уряду.

Він підкреслив, що Туреччина для України є стратегічним партнером. Зокрема турецькі компанії реалізують в Україні значну кількість інфраструктурних проектів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»