Думками щодо ситуації на сході різні політичні сили обмінювалися досі через заяви у ЗМІ. Але потреба говорити про пожежу, яка пожирає мир та спокій насамперед Донбасу, спонукала владу організувати загальноукраїнський «круглий стіл» національної єдності. Крок, оцінений і українцями, і світом дуже позитивно, крок перший, і тому — дуже важливий як початок відвертої розмови. 

У стінах Верховної Ради позавчора було доволі гаряче. Додавали напруження й пряма трансляція в Інтернет-мережі та на одному з державних телеканалів, ущент забиті представниками вітчизняних і закордонних ЗМІ (приблизно 250 осіб) кулуари парламенту, а на вході до будівлі — кордони з міліціонерів...

«Круглий стіл» зібрав представників уряду, народних депутатів, кандидатів у президенти, керівників обласних адміністрацій та місцевого самоврядування, представників релігійних, міжнародних організацій, бізнес-кіл... Вести захід доручили президентам України Леонідові Кравчуку і Леонідові Кучмі.

Жити мирно заважає агресія РФ

Першим до слова запросили в. о. Президента, Голову Верховної Ради Олександра Турчинова, який підтвердив раніше зроблені заяви про готовність влади вести діалог із тими, хто діє у рамках Конституції і законодавства, має легітимні політичні цілі й готовий обстоювати їх законними засобами. Метою діалогу він назвав формування національного консенсусу з ключових для українського суспільства проблем. Напрацьовані пропозиції за участю всіх політичних сил вважає за потрібне імплементувати Верховною Радою — через механізми внесення змін до Конституції та чинного законодавства.

Нинішній пріоритет влади — розбудова демократичного суспільства, європейської держави, в якій кожен почуватиметься гідно, незалежно від місця проживання, мови, яку використовує в повсякденному житті, та релігійних уподобань. «Усі повинні бути рівними перед законом, всі повинні себе почувати громадянами власної країни, — резюмував Олександр Турчинов. — Кроки до стабілізації ситуації в країні були б упевненішими та швидшими, якби не цинічна підступна військова агресія Російської Федерації. Сама лише окупація АР Крим завдала Україні збитків на суму понад 100 мільярдів доларів».

Спроби нашого північного сусіди дестабілізувати ситуацію в Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській і Миколаївській областях він назвав провальними, а ситуацію на Донбасі аналізував з огляду на небезпеку для життя і здоров’я жителів Луганської та Донецької областей. Тож Антитерористичну операцію у цьому розрізі вважає найголовнішим рушієм захисту населення, зупинки терористів, злочинців. А ще — інструментом відновлення нормального життя у регіонах.

«Ми готові всіх почути, але щоб чути людей, не треба стріляти, грабувати, захоплювати будівлі. І парламент, і уряд готові до істотних змін у системі управління, зокрема в частині посилення авторитету місцевої влади, місцевого самоврядування. Ми говоримо про реальну децентралізацію влади, щоб усі регіони відчули свою силу, самостійність і авторитет, могли розв’язувати проблеми, мати реальне фінансове наповнення і забезпечення своїх владних повноважень, — означив свою конструктивну позицію Олександр Турчинов і оптимістично додав, що в Україні пануватимуть демократичне сильне суспільство, сильна центральна влада і сильні регіони. — Ми не дозволимо тероризувати, шантажувати як Донецький і Луганський регіони, так і всю Україну».

Київ чує, Донецьк прислухається

«Перед нами стоїть надскладне історичне завдання — зберегти мир і спокій у країні як єдиній цілісній державі, — наголосив у своєму виступі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. — За всю історію України важко назвати драматичніший період, ніж такий, що ми нині переживаємо, та виклики, з якими нині стикаємося. Започаткування діалогу важливе, тому що на нас лежить відповідальність за долю 45-мільйонної держави, яка знаходиться у центрі Європи».

До миру й спокою він пропонує рухатися дипломатично й політично. Проте на цьому шляху розпочинати діалог лишень із тими, хто не має зброї в руках, не стріляє і не вбиває мирних громадян.

На порядок денний уряд виносить прості й зрозумілі речі. Кабінет Міністрів готовий виконувати напрацьовані за цей період «завдання єдності». Передовсім, зважатиме на фактор безпеки. «Люди бояться виходити на вулиці, вони бояться за своє майбутнє, за родину, за країну — того, що буде завтра. Потрібно, щоб Київ почув Донецьк, Донецьк — Львів. Щоб країна не просто слухала, а й прислухалася до регіонів, — сказав він та навів кон?кретний приклад. — У Слов’янську на блокпосту я поспілкувався із сім’єю, яка виїжджала звідти. Ніхто з членів цієї родини не ставив питань, які порушуються у парламенті. Ключові фрази: ми не хочемо, щоб було так, як раніше. Ми хочемо, щоб не було корупції, щоб ви сказали, як отримати якісну освіту, де нам працювати, і зробили так, аби ми не боялися виходити на вулиці».

Відтак, уряд вестиме боротьбу із корупційними схемами, працюватиме на забезпечення громадян робочими місцями. В гуманітарному розрізі порушуватиме під час діалогу питання мови, історії, релігії. «Ми багато в чому різні, але сильні тільки ті, хто може об’єднати свої різні сторони і продемонструвати єдність», — вивів формулу успіху Арсеній Яценюк.

На переконання глави уряду, зміни до Конституції України сприятимуть децентралізації влади й дадуть змогу надати територіальним громадам додаткові повноваження. Одне «але»: для цього слід збалансувати владу між центром і регіонами, унеможлививши її монополізацію жодною з державних інституцій. Не менш важливо досягти балансу, «за якого людина мала б змогу вплинути за потреби на дії регіональної влади та «запитати» з центральної».

Найголовнішою запорукою стабілізації процесів у державі стануть чесні, прозорі вибори. «Україні потрібен легітимно обраний Президент!» — наголосив Прем’єр. Від уряду він попросив у рамках наступних столів єдності охопити максимальну кількість областей. До процесу, зі свого боку, пообіцяв залучити весь склад уряду.

Наприкінці виступу Арсеній Яценюк відзначив роль міжнародного фактора у розв’язанні кризи на українському сході. Україна наполягає на тому, аби затвердження та ухвалення на законодавчому рівні додаткових домовленостей щодо нашої країни відбувалося в чотиристоронньому форматі: «Україна — ЄС — США — Росія». «Наші напрацювання, які реалізовуватимуться, має бути відображено в проекті нової Конституції і спільних рішеннях на міжнародному рівні. Наша позиція є і була публічною — ми не зійдемо зі шляху, який передбачає єдність країни з децентралізованою владою, видо?зміненою Конституцією, новим легітимним Президентом та європейською інтеграцією».

ОБСЄ допомагає, церква застерігає

Цю думку підтримав спеціальний посол голови ОБСЄ Вольфганг Ішингер. Від Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель та федерального міністра іноземних справ Франк-Вальтера Штайнмайєра він передав привітання. ОБСЄ вважає, що заходи такого рівня сприятимуть деескалації в країні, працюватимуть на стабільність і врешті-решт окреслять непохитну національну консенсусну позицію. «Це ваша країна, і цей процес повинна провести сама Україна, — наголосив він. — Переконаний, наша мета — зробити корисний внесок, аби процес виборів був інклюзивним, чесним і прозорим. Ви можете розраховувати на мене і мою команду. Я тут, щоб допомогти привести цю чарівну країну до Європи і сприяти забезпеченню її майбутнього».

Позицію духовенства озвучив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Патріарх Філарет: «Чому в Україні створилася така складна ситуація та завдяки кому? Винен той, хто звершив агресію. Агресію звершила Росія. Вона не задовольнилася Кримом — починає свою агресію на Донбасі. Ми знаємо, що ця країна поширюватиме свої агресивні наміри на Південь. Проте ми зараз говоримо, як розв’язувати наші внутрішні проблеми. Діалог церква підтримує, тому що це мирний шлях розв’язання складних питань. Але діалог можна проводити тільки в умовах безпеки! Коли Україна в небезпеці, то як такий діалог проводити?»

Позиція Святійшого однозначна: іноземні військові сили повинні спочатку залишити українську землю. Інакше зупинка боротьби із тероризмом даватиме виграшні козирі агресору. Церква вважає за потрібне захищати свою країну та її жителів у будь-який спосіб і будь-якими засобами, однак просить при цьому не забувати слів державного гімну.

«Ми повинні покласти душу й тіло за нашу свободу. Крім цього треба згадати, що Україна віддала свою ядерну зброю. І їй дали гарантію недоторканності США, Велика Британія, Росія. Росія напала на нас — гаранти повинні допомогти нам звільнити наші території. Як вони це робитимуть, справа їхня. Якщо цей договір не буде виконано, то підриваються авторитети всіх майбутніх міжнародних договорів». До США та ЄС Патріарх Філарет звернувся з проханням виконати все обіцяне, тобто допомогти зберегти територіальну цілісність нашої держави. «Коли на нашій території не буде іноземних сил, тоді ми, українці, у формі діалогу вирішимо свої внутрішні питання».

До речі, питання порядку дня, на кшталт мовного, він назвав надуманими. «Бог не може бути на боці неправди. Він стане на бік жертви, тобто України. І ми переможемо», — додав Патріарх.

Вали усе на собаку

Таке правило виголошують у старому анекдоті піймані на гарячому коти. Схоже, цим самим правилом керувався у своєму виступі пан Єфремов. Країна усе чекає від Партії регіонів суттєво нових конструктивних підходів та нового мислення, враховуючи вкрай непрості часи лихоліття та потребу в єдності. Однак «круглий стіл» показав марність таких сподівань. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов почав від царя Гороха і заявив, що розкол суспільства в Україні почався ще під час Помаранчевого майдану в 2004 році. «Саме тоді одна частина населення відчула перемогу, а друга половина країни відчувала, що принижена й ображена. Відтак почався розвал законності в країні, всі зміни до Конституції вносилися незаконно, ОБСЄ теж у цьому брала участь», — дуже дивно констатував він.

Нардеп заявив, що на сході багато людей вважають нинішню владу нелегітимною і навіть починають негативно ставитися до ПР за співпрацю з нинішнім керівництвом країни. Проте він не сказав, чому його партія нічого не робить, щоб сіяти, як-то кажуть, добре та вічне серед жителів Донбасу, пояснювати їм те, що в країні немає міфічних «бандерівців» та «фашистів», а Європа та весь цивілізований світ лише допомагають Україні будувати світле майбутнє. Ні словом не обмовився пан Єфремов і про те, що Росія розв’язала справжню війну перед?усім проти жителів Донбасу та півдня України. І — нічичирк про діяльність як своїх однопартійців, так і російської пропаганди, які зомбують жителів Донбасу, ведуть антиукраїнську пропаганду. 

Вперто «не бачать» регіонали і того, що сьогодні армія, яка прийшла на допомогу східним регіонам, взагалі не воює, а лише контролює ситуацію. А боротьбою з озброєними до зубів бандитами (не з населенням!!!) займається Національна гвардія та СБУ: «Дурістю, з моєї точки зору, є розв’язання проблеми за допомогою армії. Окрім загибелі мирного населення, це ні до чого не приведе. Людей, які взяли в руки автомати, підтримує населення. А їм потрібна просто гарантія на розв’язання проблем і щоб вони не відчували себе не сторонніми елементами, а громадянами держави», — сказав лідер фракції ПР.

Олександр Єфремов також у черговий раз розіграв стару як світ мовну карту. Так, він підкреслив, що на сході країни досі лишається проблема російської мови, не уточнивши, в чому ж вона таки полягає.

 На наступному «круглому столі» має бути озвучена дорожня карта щодо виходу зі складної ситуації. Фото з Урядового порталу

Хочете відповідати за себе — відповідайте

На закиди щодо нелегітимності нинішнього уряду віце-прем’єр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Володимир Гройсман відповів дуже чітко: «Вибачте, ми обрані більшістю українського парламенту. Кабмін щодня вносить пропозиції для врегулювання ситуації в країні, у тому числі щодо децентралізації влади та боротьби з корупцією». Люди розчаровані не стільки у сьогоднішній владі, як в українській владі в принципі. Особливо після того, як протягом останніх чотирьох років відбулося катастрофічне зосередження влади в одних руках — руках колишнього президента і його сім’ї.

Тому, зазначив В. Гройсман, люди хочуть від влади «визнання і каяття», а також присяги «служити вірою і правдою». «Люди тихо ненавидять владу, тому що вважають, що їм нав’язують рішення. І настав день, коли вони сказали: більше так не буде». Реалізація ж пропозицій влади щодо децентралізації допоможе зняти це напруження, — заявив В. Гройсман.

Закордон нам допоможе?

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко впевнена, що персональну відповідальність за те, що відбувається в Україні, несе президент Росії Володимир Путін. Вона запропонувала два шляхи подолання російської агресії: закликати світ допомогти Україні і виконати свої зобов’язання щодо забезпечення миру в нашій країні, а також провести друге засідання круглого столу національної єдності в Донецьку.

«Проблему треба поділити на дві частини: по-перше, зупинити агресію РФ шляхом потужної дієвої політики ключових лідерів світу, по-друге, ліквідувати соціальну основу для такої агресії на сході та півдні країни. Не треба себе вводити в оману і казати, що ми в двосторонніх перемовинах зможемо вирішити це питання. Україна ще раз має звернутися до країн-гарантів своєї цілісності, ЄС та світових лідерів із запитанням щодо шляхів виконання гарантій, які надавали Україні, й термінів введення третьої хвилі санкцій щодо Росії», — додала пані Тимошенко.

А Донецький міський голова Олександр Лук’янченко виступає за створення робочої групи за посередництва ОБСЄ для вивчення ситуації на Донбасі. «Я вважаю, що Київ повинен глибше подивися на те, що відбувається на сході. Думаю, що невідкладно треба створити групу, в яку ввійдуть народні депутати, представники Кабміну, силових відомств за посередництва ОБСЄ. Цій групі треба приїхати в Донецьк або Луганськ, вивчити ситуацію на місці та розпочати діалог», — вважає він.

Водночас посадовець упевнений, що центральна влада втратила важелі управління на сході країни. Леонід Кравчук як ведучий «круглого столу» дозволив собі репліку: «І не лише центральна, а й місцева влада». З чим, по суті, керівник Донецька погодився.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, на відміну від колег із Донеччини та Луганщини, не критикував безпідставно та незаслужено дії центральної влади, а висловив підтримку ініціативам уряду стосовно реформ, скерованих на децентралізацію. Він зазначив, що за останні 5 років це вже третя спроба реалізувати практично одні й ті ж самі концептуальні основи необхідних перетворень. Проте досі не було політичної волі. Тому С. Чернов закликав парламент нарешті зробити потрібні кроки. Уряд ці кроки вже зробив: «Минуло півтора місяці з часу, коли Кабмін ухвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, проте жодного закону в цьому напрямку так і не було прийнято», — додав він.

Людина з передової

Один із найвиваженіших виступів зробив голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута. Йому єдиному можна вибачити перевищення ліміту часу, бо, як він сам сказав про себе, «я людина з передової».

Описуючи ситуацію в регіоні, пан Сергій закликав учасників круглого столу і всіх політиків бути толерантними і спокійними. Тоді ця налаштованість передасться усій країні.

Голова ОДА заявив, що на Донбасі деструктивними силами та зусиллями сусідньої країни проводиться широкомасштабна спеціальна операція з дестабілізації ситуації в Україні, зі зриву президентських виборів, яка має на меті посіяти страх. У відповідь на це «ми маємо бути вищими за те, щоб через нас ці страхи передавалися далі. Нас має об’єднати любов до України. Більшість населення Донбасу — за єдину Україну».

Тарута не приховував гіркої правди: «Донбас при цьому проти нинішньої київської влади. Але розберімося — чому. Склалися одночасно дуже багато чинників. У тому числі чинники, які назбиралися не сьогодні, не сьогоднішньою владою, а роками нерозв’язання соціально-економічних проблем. Найцікавіше, що при порівнянні минулої і нинішньої влади, наприклад у 2012 і 2014 роках, бачимо, що цього року центральна влада зробила значно більше. Усі зобов’язання щодо своєчасного перерахування коштів як захищених, так і незахищених статей набагато краще виконані. Сьогодні будь-які звернення з регіону дуже швидко розглядають — і, як правило, з позитивним рішенням.

Треба зрозуміти, якою є реальна ситуація. Люди в регіоні дезорієнтовані. Так, навіть викладачі вишів, коли йдуть і голосують на так званому референдумі, насправді не розуміють, за що голосують. Ми не бачимо концепції ні економічної, ні політичної так званої Донецької республіки. Натомість бачимо горе, автомати, вбивства». 

Голосування на цьому референдумі — результат зомбування людей зовнішніми чинниками, зовнішнім телебаченням. «І моє прохання до всіх наших західних партнерів: закликайте російське телебачення, російські ЗМІ бути толерантними і максимально об’єктивними. Комісія із журналістської етики уже визнала, що Кисельов каже неправду. Друге: усі наші політики теж не розуміють ситуації, коли заявляють, що Донбас здали. Ніхто Донбас не здав, і, я впевнений, ніхто не збирається здавати. Коли деякі кандидати у президенти приїжджають у регіон і кажуть про здачу, як це чути людям, які виступають за цілісність країни, є патріотами Донбасу? І це викликає гостру реакцію.

Тому будьмо заради любові до нашої країни толерантними і даватимемо тільки позитивні сигнали. Про те, що всі разом — і чинна влада, і політики, і громадянське суспільство — вірять, що ми усе це здолаємо. Не повинно бути паніки у виступах жодного політика.

Парламентарії мають бути відповідальними. Ми — представники донецької влади — глави адміністрацій, керівники міст — ще місяць тому звернулися до центральної влади з проханням провести одночасно з президентським виборами референдум-опитування, щоб знизити градус напруги і щоб справді прозвучав голос Донбасу.

Я розумію, як гостро сьогодні сприймається слово «референдум», але ми мали на увазі консультативне соціологічне опитування, яке б дало відповідь на питання децентралізації влади, щоб через це люди відчули, що вони краще розпоряджатимуться своїм щастям і своєю роботою. І друге — статус офіційної мови. Ми звернулися до уряду — уряд підтримав. Ми звернулися до в. о. Президента — було засідання РНБО, на якому нашу ініціативу теж підтримали. Парламент, на жаль, нас не почув. І це було безвідповідально», — зазначив посадовець.

За словами Сергія Тарути, на Донбасі Національну гвардію сприймають як «Правий сектор». З цим треба рахуватися. Рахуватися з питанням: чому у Києві можна ставити Майдан, а тут — не можна? Чому подвійні стандарти?

Тому треба домовитися з тими патріотами, які стоять у Києві: приберіть намети з Хрещатика. Це одразу ж багатьох протестувальників на Донбасі заспокоїть.

Треба домовитися із засобами масової інформації, щоб вони були дуже толерантними і не розпалювали агресію.

Справді, потрібен ще один круглий стіл. І вже йдуть переговори з потенційними учасниками. Але треба розуміти, з ким сідати за цей круглий стіл: з «того боку» постійно міняються лідери. Коли будуть представники, яких уповноважать протестувальники, — от з ними слід вести діалог. Якщо вони готові відповідати за свої дії. Наступний круглий стіл, за словами керівника Донеччини, потрібно робити швидко — тільки-но буде безпечно.

Недоправда гірша за брехню

Здивували виступи нинішніх і колишніх членів Партії регіонів. Таке враження, що вони інформацію отримують з тих самих російських брехливих телеканалів.

Так, Інна Богословська криком кричала про те, що на сході «не розуміють української». «УК» вже не раз писав про абсолютну хибність такої точки зору (наприклад, у статті «За русский просят не волноваться» за 29 квітня 2014), тож варто таким політикам просто перечитати наші архіви або поїздити регіоном, особливо по селах.

А Нестор Шуфрич запереживав, що на круглому столі відсутні комуністи: «За них же проголосувало понад 10% виборців». При цьому пан Нестор не згадав, у яких умовах отримали «перемогу» комуністи й регіонали на виборах 2012 року, зокрема — про сотні знайдених після Майдану в офісах ПР печаток дільничних комісій. А закликаючи вести перемовини з усіма без винятку протестувальниками, Шуфрич чомусь скромно промовчав, що головнокомандувачем так званої ДНР назвав себе громадянин Росії — диверсант і офіцер ГРУ ГШ РФ, який оголосив війну Україні і всьому цивілізованому світу. Це з ним — людиною, яка організовує захоплення, катування і вбивства українських громадян, — треба вести переговори???

Від редакції. «Круглий стіл» справді став знаковою подією. Про нього мова в усіх ЗМІ, його обговорюють пересічні люди в транспорті та за чашкою кави (такі вже часи — ми стали надполітизовані). Багато хто хитає головою: все одно нічого, мовляв, не вирішили. Так, за дві з половиною години й не можна розрулити таку складну ситуацію. Але чітко висловлені позиції уже багато чого варті. Як і заява влади щодо готовності почути та врахувати усі конструктивні думки і пропозиції. Як і болюча правда про ситуацію від того самого Сергія Тарути.

Поки що маскуються за загальними словами і обтічними фразами політики, які призвели до конфлікту своєю недолугою, а то й відверто антиукраїнською політикою у роки правління Януковича, але чим далі, тим важче їм буде ховатися за масками.

Бо наступний «круглий стіл» може відбутися уже найближчої суботи. Якщо буде безпечно — у Донецьку. І на нього, за пропозицією Леоніда Кравчука, буде винесено проект дорожньої карти щодо виходу зі складної ситуації. Сигнал від влади прозвучав. З тими, хто його почув, вестимуть переговори. З тими, хто планує грабежі й диверсії, розмови будуть інші.

Дипломати сповнені оптимізму

ПОЗИЦІЯ. Свою точку зору щодо започаткування загальноукраїнського діалогу національної єдності висловило у відповідній заяві вітчизняне зовнішньополітичне відомство. У документі зазначено, що діалог відбуватиметься шляхом проведення у столиці й регіонах серії «круглих столів» на принципах широкого залучення, передусім, представників політичних партій (на загальнодержавному та регіональному рівнях), регіональних органів влади й місцевого самоврядування, громадянського суспільства та наукових кіл.

Заходи високого рівня відбуватимуться під головуванням колишніх президентів України Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми. Підтримку їм надаватиме спеціальний представник чинного голови ОБСЄ посол Вольфганг Ішингер у співпраці з координатором проектів ОБСЄ в Україні та спеціальною моніторинговою місією цієї організації.

Діалог передбачатиме тематичні блоки, які стосуються конституційного процесу, зокрема, щодо децентралізації, місцевого самоврядування, захисту національних меншин, балансу гілок влади, у тому числі реформи системи юстиції та відносин між державою і громадянином.

Результати та рекомендації діалогу буде представлено Верховній Раді, Кабінету Міністрів, органам місцевої влади та громадянському суспільству для імплементації на практиці, зокрема, для підготовки змін до законодавства, повідомляє прес-служба МЗС.

Олег ГРОМОВ, Олег ЛИСТОПАД, Катерина МАЦЕГОРА, «Урядовий кур’єр»