Миролюбні аж до щему українці насправді вправні талановиті воїни. Опинившись віч-на-віч з агресором, Україна  довела, що здатна боротися за свою незалежність, суверенність і територіальну цілісність. За кілька місяців ми фактично наново створили дієздатну армію, яка нині воює на сході країни. Ось де сучасні технології й організація оборони та війська за світовими стандартами могли б стати у пригоді.

Найкращим військовим блоком сьогодні, без сумніву, є Північноатлантичний союз, курс на тіснішу співпрацю з яким кілька років тому  перервали популістські вибрики в українському парламенті політичних сил, що їх  нині українське суспільство позиціонує не інакше, як п’яту колону Москви. Зближення України з НАТО — це те, чого боїться Володимир Путін.

Наші вояки давно порозумілися з натовськими колегами. Фото УНIAН

Вектор більше не змінюється

Кабінет Міністрів вносить на розгляд Верховної Ради законопроект про скасування позаблокового статусу України та про відновлення курсу країни на членство в НАТО. Про це  заявив учора, відкриваючи урядове засідання, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що 28 серпня під головуванням Президента України відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони: «Відповідно до рішення РНБО, уряд України вносить на розгляд парламенту законопроект про скасування позаблокового статусу Української держави та про відновлення курсу України на членство в НАТО».

Згідно з проектом закону, наголосив Арсеній Яценюк, «основна і єдина мета України в зовнішній політиці — це набуття членства в Європейському Союзі».

«Зазначений  законопроект забороняє Українській державі ухвалювати  рішення про членство в будь-яких інших економічних, політичних чи військових союзах, які суперечать основній меті України — членству в Європейському Союзі», — наголосив глава уряду.

Після ухвалення цього закону, за його словами, Україні буде заборонено членство і в Митному, і в Євразійському, і в інших різних так званих союзах, які, «по суті, є нічим іншим, як Радянським Союзом імені Російської Федерації».

Арсеній Яценюк звернувся до Президента України визначити цей законопроект як невідкладний, згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони, і до українського парламенту — негайно розглянути цей проект закону.

Транш виживання

Відкриваючи урядове засідання, український Прем’єр  висловив сподівання на успішне голосування Ради директорів Міжнародного валютного фонду.  Адже  всі попередні умови для отримання другого траншу  в рамках раніше схваленої дворічної програми кредитування української економіки виконано.

За його словами, рішення Ради директорів дасть змогу Україні вижити. «Нам украй важко. Країна у війні. Те, що ми не одержуємо доходів до бюджету  з Донецька й Луганська, — це вже мізер порівняно з тим, які мільярдні витрати ми несемо на війну, розв’язану російським агресором і російською державою. Тому для нас критично важливо одержати позитивне рішення МВФ. «Загалом Україна зможе отримати від Міжнародного валютного фонду і Світового банку суму близько 2 мільярдів доларів США», — нагадав глава уряду. Водночас Арсеній Яценюк повідомив, що японський уряд ухвалив рішення про виділення Україні 100 мільйонів доларів макрофінансової допомоги.

Арсеній Яценюк також наголосив, що очолюваний ним уряд робить усе для стабілізації ситуації в економіці й допомагає Національному банку стабілізувати ситуацію з валютообмінним курсом. А  міністр фінансів Олександр Шлапак поінформував, що Міністерство фінансів за останній тиждень перерахувало місцевим бюджетам 2,4 мільярда гривень і повністю погасило заборгованість за 2014 рік. «Якщо ситуація не погіршуватиметься, то і в наступні місяці місцеві бюджети отримуватимуть усе вчасно», — додав він, зауваживши, що нині ще існують проблеми за старими боргами, накопиченими до 1 січня 2014 року.

Міністр також повідомив, що всі виплати освітянам, і з загального, і зі спецфонду здійснено  в повному обсязі.