Енергетична незалежність — один із головних пріоритетів держави. Уряд розробив чимало програм, які допоможуть українцям стати енергоефективними та платити менше за житлово-комунальні послуги. Приміром, ухвалено постанову Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року №231, якою для власників індивідуальних будинків передбачено відшкодування частини суми кредиту у розмірі 30% на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. Для ОСББ та ЖБК — 40%. До програми залучено «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк».

 

Фахівці урядової «гарячої лінії», роботу якої забезпечує Урядовий контактний центр, надають консультації із цієї теми. За інформацією управління взаємодії з громадськістю центру, з початку 2015 року щодо відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, звернулися сотні заявників. Вони просили проконсультувати про умови участі у програмі, допомогти отримати кредит, а також скаржилися на відмову в його наданні.

 

Приміром, пенсіонер із Черкас просив роз’яснити умови програми державної підтримки впровадження енергоощадних заходів, спрямованих на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для утеплення будинків. Цікавився також, чи може взяти участь у програмі, якщо він не член ОСББ.

 

Держенергоефективності надав заявнику перелік осіб, які можуть взяти участь у програмі, та розміри відшкодування вартості обладнання і матеріалів: 30% (до 10 тисяч гривень) для громадян, які проживають в одноквартирних будинках та квартирах багатоквартирних будинків, 40% (до 10 тисяч гривень на одну квартиру) — для ОСББ (ЖБК) для впровадження загальнобудинкових заходів.

 

Часткова теплоізоляція зовнішніх стін багатоповерхівки руйнує будівлю. Тому компенсацію надають за проведення теплоізоляції фасаду виключно всієї споруди, тобто утеплення за рішенням ОСББ (ЖБК).

 

Також надали перелік обладнання та матеріалів, які пропонують для придбання в межах програми, і уповноважених банків, за допомогою яких можна оформити обладнання та матеріали в кредит, аби потім отримати компенсацію від держави.

 

А заявниця із селища Бабаїв Харківської області цікавилася, чи може вона отримати від держави компенсацію частини вартості твердопаливного котла, придбаного у квітні 2015 року власним коштом (не в кредит). Жінці пояснили, що таке відшкодування можливе у разі, якщо котел оформлений в кредит через АТ «Ощадбанк». Адже компенсаційну суму переказують тільки на рахунки уповноважених банківських установ.

 

Також люди скаржаться на затримку виплат, передбачених Державною програмою відшкодувань. Скажімо, пенсіонерка з Чернівців ще в грудні 2014 року оформила в АТ «Ощадбанк» кредит на твердопаливний котел, а обіцяної компенсації не отримала й досі.

 

Держенергофективності повідомив: з набуттям чинності зазначеної постанови Кабміну розпочалася підготовка програми відшкодування 20% тіла кредиту на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу). Після її завершення кошти відшкодують усім громадянам, які отримали кредити в АТ «Ощадбанк» з листопада 2014 року.

 

Загалом за період з 17 по 23 серпня на урядову «гарячу лінію» надійшло 35 535дзвінків, через інтернет зареєстровано 225 звернень.

0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія» працює цілодобово

 

044-284-19-15 — для жителів м. Києва; +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном

 

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua