Учорашнє зібрання Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк присвятив переважно соціальним питанням. Розділив порядок денний на три блоки, перший з яких стосувався пільг, субсидій та компенсацій для громадян України, другий —учасників АТО, третій — тимчасово переміщених осіб. У медичній сфері Арсеній Яценюк виокремив катастрофічну ситуацію із закупівлею препаратів. Так, із загального обсягу ліків, прописаних у плані уряду на цей рік, Міністерство охорони здоров’я придбало лише 25%. За це міністра охорони здоров’я Олега Мусія відсторонено від виконання обов’язків (його місце тимчасово обійматиме керівник апарату Василь Лазоришинець), а його першого заступника Руслана Салютіна взагалі знято з обійманої посади. МОЗу та Мінфіну Прем’єр дав 21 день на завершення процедур закупівель. Тим часом бездіяльність керівництва відомства розслідуватиме Генеральна прокуратура.

Матеріальним забезпеченням переселенців займаються і держава, і волонтери. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Чутливість соціальної сфери

Заслухавши доповідь міністра соціальної політики Людмили Денісової про компенсації, запроваджені урядом, Арсеній Яценюк резюмував: «Ситуація з бюджетом вкрай складна. Він військовий, ми діємо фактично в умовах воєнного стану. Від Донбасу ми не отримали 2 мільярди гривень доходів. Триває постійна тенденція скорочення сплати податків. Цього місяця ми зібрали доходи за серпень. Оскільки в серпні ситуація погіршилася, то в вересні ми очікуємо ще меншого обсягу зібраних доходів з Донецької та Луганської областей».

Ситуація з російськими терористами у цих двох регіонах жахливо впливає на економіку нашої країни. Наприклад, Укрзалізниця отримує лише 40% від доходів з перевезень на сході (зруйновано мости, дороги, немає платежів до бюджету та коштів на зарплату, за електроенергію). «Уряд розуміє проблеми українців. Важко керувати економікою, коли на нашій території стоять російські танки, терористи й триває стрілянина», — резюмував Прем’єр.

На населення списали — промисловості продали

Українці зможуть отримати пільги та компенсації, а ще оформити субсидії після того, як звернуться до відділів соціального забезпечення. На це в бюджеті загалом виділено 8,8 мільярда гривень. З них — 3,8 уже використано, решта 5,5 мільярда гривень до кінця поточного року в держави є. Тож громадянам, які підпадають під пільги та субсидії, у невідкладному порядку слід звернутися до управління соціального захисту та оформити державну допомогу.

Уряд уже переглянув нормативи споживання природного газу та електроенергії для населення. Разом з іноземними партнерами українські фахівці провели своєрідний аналіз-розслідування у домогосподарствах і з’ясували, що норматив, встановлений майже 20 років тому, завищений наполовину.

Міністр соцполітики та міністр фінансів отримали доручення «подивитися на реальність рішення уряду щодо третьої хвилі компенсацій для населення». У нас є компенсація, яка запроваджується з 1 липня, субсидія, яка запроваджується з 1 жовтня, і третій момент: або проіндексуйте грошові доходи для найменш малозабезпечених, або запропонуйте інший варіант компенсації у зв’язку зі зростанням цін і тарифів. Ресурс до 2 мільярдів гривень з’явився — зробіть перерахунки та подумайте». Відповіді на ці запитання глава уряду планує почути вже в п’ятницю. «Ми можемо покривати 10 мільйонів сімей, а фактично покриваємо лише п’ять», — додав він.

Правда про протези

Міністерство оборони, Служба безпеки, Міністерство внутрішніх справ, Національна гвардія, Державна прикордонна служба, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації мають пришвидшити процес подання списків учасників АТО. Наразі Мінсоцполітики отримало заявки на присвоєння статусу учасника бойових дій лише 152 особам.

Окрім цього, Арсеній Яценюк наголосив, що протезування можна робити нашим бійцям і на українських підприємствах. Нині в державі працюють 70 заводів та підприємств, які мають ліцензії на виготовлення протезів. Тож Людмила Денісова отримала завдання зібрати керівників усіх цих структур і, як зауважив Прем’єр, «просто розказати правду про українські протези». При цьому слід звернути увагу на такі пункти, як якість, придатність до використання та категорія осіб, кому ці протези підходять.

До кожного бійця, який потребує протезування, слід відправити працівника соціальної служби, який згідно з медичним призначенням, вирішив би, які іноземні (в особливих випадках) чи вітчизняні протези держава має придбати для постраждалого. «Рішення уряду таке: ми фінансуємо і національні, і іноземні протези, залежно від медичного висновку», — резюмував Прем’єр.

Для 350 тисяч українців Кабмін ввів процедуру реєстрації тимчасово переміщених осіб, аби знати, хто, де перебуває та в яких умовах проживає. Нині переселенці, яким призначено окремі види державної допомоги, можуть іти до відділів соцзабезпечення та отримувати допомогу не в Донецькій чи Луганській областях, а безпосередньо в місці, де вони тепер тимчасово проживають.

Окрім цього, Кабмін підтримуватиме переселенців державною допомогою протягом шести місяців. На кожного непрацездатного щомісяця держава виділятиме 884 гривні, а на кожного працездатного — половину від цієї суми. Також якщо людина хоче отримувати державну допомогу, вона має стати на облік у центрі зайнятості, щоб працевлаштуватися при першій нагоді. Загалом на родину державна підтримка не перевищуватиме 2400 гривень (витрати державного бюджету уряду допоможуть компенсувати міжнародні донори).

Україна віддає борги

Умова інвестицій в Україну — зупинка війни, очищення України від російських терористів і танків, реальна реалізація мирного плану. Так, Арсеній Яценюк наголосив, що для впровадження нових реформ має з’явитися й новий парламент, який їх підтримуватиме.

«Незважаючи на вкрай складну ситуацію, світ дуже ретельно спостерігає за діями уряду щодо виконань боргових зобов’язань всередині країни і щодо виплати зовнішніх зобов’язань», — наголосив він.

1 жовтня настав термін сплати євробондів, виданих НАК «Нафтогаз України» під державні гарантії на мільярд 670 мільйонів доларів. Разом із цією структурою, уряд розпочав процедуру погашення суми. «Для нас довіра іноземних інвесторів і кредиторів вкрай важлива. Уряд виконуватиме всі свої внутрішні й зовнішні зобов’язання, незважаючи на неймовірну складність», — означив позицію Арсеній Яценюк.