РЕФОРМА

У стислі терміни керівники сфери ЖКГ мають перевести її на європейські стандарти

Зустріч Президента Віктора Януковича з міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолієм Близнюком та представниками Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг у Криму була присвячена необхідності врегулювання тарифів на послуги ЖКГ та забезпеченню єдиного підходу до їх формування.

Тарифи будуть справедливими

«Дуже важливо, щоб ми зламали ту практику, яка вже пустила коріння в усю систему ЖКГ, — коли безвідповідально формуються тарифи. Це стало звичкою», — зауважив Президент. Він мав на увазі, що у тарифи на житлово-комунальні послуги не повинні закладатися позиції, за які має платити держава. «Ми не повинні перекладати проблеми держави на людей. Нам треба терміново впорядкувати все, що можливо. На цей та наступний роки подивитися, що ми можемо взяти на облік. Ми зобов’язані це зробити, щоб люди не платили зайві кошти», — зазначив Віктор Янукович.

Він переконаний: українці стали заручниками такої державної політики у ЖКГ. Тож галузь зазнаватиме перевтілень вкрай швидкими темпами, із використанням найкращого світового досвіду управління та тарифоутворення. У цьому контексті важливо налагодити жорсткий облік житлово-комунальних послуг, які надає держава чи підприємства різних форм власності.

Окремо Президент звернув увагу членів нацкомісії на необхідність передбачити у держбюджеті на 2012 р. низку позицій щодо покращення ситуації у ЖКГ, говорячи про завершення роботи над концепцією державної політики в цій сфері.

Президент говорив і про перехід галузі на європейські стандарти якості: «Як це зробити — я хотів би, щоб ви запропонували. Я готовий разом із вами працювати над цими питаннями. Вважаю, настав час рішучих дій. Ви — єдина команда, яка повинна виконувати найважливішу функцію держави —  забезпечення якісного життя людей».

Вже по завершенні зустрічі керівник Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг Валерій Саратов сказав, що Президент вимагає від цієї структури оперативного встановлення економічно об∂рунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги. «Основне завдання: комунальні тарифи в Україні мають бути справедливими, — заявив він. — Тарифи не повинні залежати від стану справ у державі. Люди мають знати, за що платять, платити своєчасно. Але при цьому має бути забезпечено відповідну якість послуг». Вже визначено стислі терміни для розгортання повноцінної роботи комісії та аналізу чинних тарифів ЖКГ по всій країні.

Доступне житло — обов’язок

Під час реформування житлово-комунального господарства наша держава має використати найкращий світовий досвід. «Президент говорить, що треба розглядати кращі світові практики і втілювати їх у житлово-комунальне господарство нашої країни», — сказав міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Тут йдеться про підхід, коли за реформами галузі влада має бачити конкретних людей із їхніми потребами.

Урядовець також розповів, що Віктор Янукович доручив членам комісії та Мінрегіонбуду найближчим часом запроваджувати ефективну систему житлово-комунального господарства. «Тому ми як одна команда будемо виконувати ті доручення, які дав Президент», — сказав Анатолій Близнюк.

Окрім цього, його міністерство має проводити постійну ефективну роботу над забезпеченням громадян доступним житлом. «Президент дав завдання не чекати, а вирішувати питання забезпечення житлом інвалідів, надання доступного житла молодим сім’ям. Це система, яка повинна працювати зараз, і тут не може бути ніякої перерви», — зазначив міністр.

Наступне завдання Віктора Януковича стосувалося повного завершення процесу встановлення всіх видів лічильників для населення. З цього приводу член нацкомісії Юрій Хіврич навів невтішні факти: лічильниками на воду обладнано лише 40% квартир, на тепло — 23%. «Це дуже мало, тому в цьому та наступному роках планується стовідсотково перейти на облік, аби люди бачили, що вони споживають, у якій кількості та якої якості. Це дуже важливе завдання», — передає його слова прес-служба Президента.