Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів нараду з питань реформування системи охорони здоров’я та цінової ситуації на ринку фармацевтичної продукції. Її проведення обумовлене системними проблемами в галузі і питаннями, що виникли внаслідок ухвалення пакета антикризового законодавства, який, зокрема, зачепив галузь лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Реформа медичної галузі розпочалася з реалізації пілотного проекту реформування системи охорони здоров’я у чотирьох областях. Заслухавши відповідну інформацію представників галузі, глава уряду доручив Міністерству охорони здоров’я разом із Вінницькою, Дніпропетровською, Донецькою обласними та Київською міською держадміністраціями за участю громадських організацій, вітчизняних і міжнародних експертів проаналізувати стан реформування системи охорони здоров’я. За результатами цієї роботи Прем’єр запропонував надати уряду пропозиції для вдосконалення цього процесу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Крім того, Арсеній Яценюк доручив профільному міністерству напрацювати проект змін до закону про реформу в пілотних регіонах з урахуванням проблемних моментів.

За його словами, під час реформування медичної галузі важливо знати, як населення ставиться до тих чи інших ініціатив. Для цього слід провести відповідне опитування і подальші кроки здійснювати вже з урахуванням громадської думки.

Також глава уряду доручив МОЗ напрацювати проект закону «Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування», де, зокрема, передбачити чіткий механізм визначення вартості медичних послуг.

Окремо Арсеній Яценюк наголосив на необхідності дерегуляції відомства. У зв’язку з цим він доручив його керівникові Олегу Мусію у стислі строки напрацювати і подати на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції щодо того, які функції міністерство може віддати лікарському самоврядуванню.

А проблеми у фармацевтичній галузі, що виникли після запровадження ПДВ на імпортні лікарські засоби та вироби медичного призначення, обговорено на засіданні комітету Громадської ради при МОЗ з питань розвитку фармацевтичної галузі, у якому взяв участь Олег Мусій, повідомляє прес-служба відомства.

Міністр повідомив, що уряд затвердив зміни до Закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», відповідно до яких 7% ПДВ запроваджено і на ввезення, і на реалізацію лікарських засобів та медичних виробів. «На жаль, нині існує неточність, допущена під час підготовки антикризового закону. Це стосується ставки 20% ПДВ  на імпорт ліків. Кабмін виправив цю похибку, і я наполягатиму на негайному внесенні законопроекту на розгляд парламенту, оскільки без відповідних змін, на мою думку, з дня на день ринок фармацевтичних виробів може бути паралізовано», — зазначив Олег Мусій.

Учасники наради наголосили, що через брак чітких і зрозумілих роз’яснень з боку Міністерства фінансів постачальники не знають, за якою ставкою податку (7% чи 20%) розмитнювати імпортні ліки. Фахівці констатували, що фактично виник колапс, поставки ліків призупинено, і така ситуація може призвести до зриву забезпечення громадян життєво необхідними препаратами, тому й вимагає невідкладних змін. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»