Окреслюючи ситуацію, що склалася на Донбасі, виконуючий обов’язки Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зазначив, що федералізація для східних регіонів України є самознищенням. «Це крок у безодню для цих регіонів. Це ейфорія, яка може призвести до складних наслідків, і дуже багато людей ці наслідки вже відчувають, — сказав він в ефірі телепрограми «Шустер live». — Ті, хто виступають за самостійність, не розуміють, що це повна руйнація економіки, соціальних програм, загалом життя для більшості населення цих регіонів».

Запрошення до діалогу

За словами Олександра Турчинова, у Слов’янську, Краматорську не працює жодне підприємство. Він висловив занепокоєння намаганнями деяких сепаратистів перетворити Донецьк і Луганськ на зону постійних бойових дій, у зону, яка не має жодної перспективи, яка стане економічною руїною.

Керівник парламенту підкреслив, що влада готова сідати за стіл переговорів із представниками регіонів, зокрема Донбасу: «Ми чуємо Донбас, і зараз готові сідати за стіл переговорів». Адже разом із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком було оголошено  про проведення круглих столів по всій країні, зокрема найближчим часом у Києві.

Олександр Турчинов запросив до участі у круглих столах представників органів місцевого самоврядування, науковців Донбасу, представників культури, тих, хто репрезентує політичні рухи і громадські організації. «Ми запрошуємо за круглий стіл, але не терористів, завданням яких є знищення країни, завданням, яке поставили перед ними їхні господарі, — підкреслив Голова Верховної Ради. — Ми готові сідати і говорити, незалежно від того, що відбувається і які гасла проголошуються».

Україна, незалежно від усього, йде шляхом децентралізації. «Ми йдемо шляхом реального посилення місцевого самоврядування, посилення регіонів фінансового і політичного, — наголосив Олександр Турчинов. — Не може бути сильної України зі слабкими регіонами. Ми зацікавлені у сильних регіонах, які можуть формувати свої виконкоми, ухвалюють відповідальні рішення і відповідають за них. І таким шляхом ми йдемо, готуючи зміни до Конституції».

Те, що зараз відбувається на Донбасі, пояснити просто бажанням федералізації не можна. «Не можна вирішувати будь-які подібні питання зі зброєю в руках, — підкреслив високопосадовець. — Це неможливо, неприпустимо». Водночас він висловив готовність до відвертої розмови з тими, хто хоче шукати виходу з кризи, але не з тими, хто вбиває, катує, гвалтує. У цьому контексті він звернувся до тих людей, хто не брав участі у злочинах,  із закликом здати зброю, заявивши, що влада готова піти на амністію до них. «Ті ж, хто вбивав і катував, будуть покарані, — запевнив керівник парламенту. — Терористів буде покарано, і вони нестимуть відповідальність перед судом міжнародним і судом Божим».

При цьому Олександр Турчинов висловив переконання, що Україна може бути сильною європейською країною: «Ми самі можемо облаштувати наш спільний дім».

Не вірте іноземній пропаганді

Він також привітав ветеранів Другої світової війни з Днем  Перемоги та підкреслив, що Україна зробила дуже багато для перемоги у цій війні. Бо без наших українських героїв перемоги не було б. І сучасники у великому боргу перед цими людьми.

Самі ж ветерани, покладаючи квіти до Меморіалу Слави, наголошували, за словами Олександра Турчинова, що мріють про мир і спокій сьогодні, як і під час війни, повідомляє прес-служба Президента.

Керівник парламенту зазначив, що свято Перемоги в Україні пройшло гідно: у Харкові, Києві, Одесі, інших містах, за винятком східної частини країни, зокрема міста Маріуполь. «Під час святкування Дня Перемоги у Маріуполі терористи атакували управління МВС, була запекла бійка, загинули люди, — сказав посадовець, наголошуючи, що за цим стоїть керівництво Російської Федерації. — Мета,  яку ставить керівництво Російської Федерації, — дестабілізувати ситуацію в Україні». Найтрагічніше те, що внаслідок таких дій загинули цивільні люди.

Також, за словами керівника парламенту, ці «небезпечні злочинні дії руйнують економіку Донбасу: люди залишаються без зарплатні, зупиняються виробництва». На превеликий жаль, «вакханалія, страшний терор відбувається за підтримки великої кількості місцевого населення. Це найскладніша проблема, коли населення, обдурене пропагандою РФ, підтримує терористів», — сказав він і додав, що «все одно треба залишатися людьми, зберігати людське ставлення до того, що відбувається навколо тебе». Водночас, за словами глави парламенту, на сході дуже багато людей є патріотами України.

Повільне ж просування Антитерористичної операції Олександр Турчинов пояснив насамперед небажанням завдати шкоди мирному населенню. За його словами, можна було б легко знищити терористів, якби не було тих людей, які, обдурені пропагандою,  прикривають собою злочинців. «Це все дуже ускладнює досягнення мети Антитерористичної операції, — резюмував він. — Завдання Антитерористичної операції — у першу чергу, захистити людей від цього свавілля, від цього жаху і вбивств».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»