Публічну частину урядового зібрання Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк використав для того, щоб заслухати доповіді першого заступника голови Державної фіскальної служби щодо боротьби з несплатою податків і конвертаційними центрами, керівника Херсонської ОДА про ситуацію на кордоні з Кримом зокрема та в регіоні загалом і віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка щодо перебігу децентралізаційних процесів в областях.

Найбільше часу взяв на виступ керівник податкової міліції Сергій Білан. З його слів стало зрозумілим, що Державна фіскальна служба проводить слідчі дії в ПАТ «Центренерго» за підозрою в ухилянні від сплати податків. Про те, як кошти потрапляли до щонайменше чотирьох податкових ям і хто з керівництва компанії провинився найбільше, громадськість дізнається за кілька діб. Глава уряду попросив доповідача перевірити й інші державні компанії, які працюють через конвертаційні центри. При цьому звернути увагу на їхнє керівництво та осіб, які призначали на посади можливих корупціонерів.

Він порадив починати з Укрзалізниці і Енергоатому. «Вони працюють через конвертаційні центри, ухиляються від сплати податків і вимивають державні гроші з державних компаній», — означив стандартну схему незаконних оборотів Арсеній Яценюк.

Викрити винуватців ДФС допоможе управління боротьби з відмиванням доходів. «Ми обов’язково знайдемо остаточну фірму, яка безпосередньо займається конвертуванням, вимиває гроші, і тоді ми вийдемо як на організаторів, так і на виконавців», — додав Прем’єр.

А ще важливо, щоб усі кримінальні провадження таки дійшли до суду.

Окрім цього, ДФС разом із МВС та СБУ має створити спільну слідчо-оперативну групу та притягти до відповідальності посадових осіб правоохоронної системи і відповідних адміністрацій за покривання і безпосередню участь в організованому злочинному угрупованні з видобутку бурштину.

Керівник податкової міліції Сергій Білан звинуватив на засіданні уряду деякі держкомпанії у роботі через конвертаційні центри та в ухилянні від сплати податків. Фото з Урядового порталу

Сонячне каміння досі «в тіні»

За кілька хвилин уряд підтримав рішення направити Президенту звернення щодо звільнення голови Дубровицької районної державної адміністрації Рівненської області Сергія Киркевича, який, за словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, «очолив натовп обурених оперативними діями МВС та ДФС із затримання незаконних працівників та незаконно видобутого бурштину».

Арсеній Яценюк пояснив, що йдеться не лише про одну особу: «Схема покривається і правоохоронною системою, і органами державної виконавчої влади, і керівниками райадміністрацій, Службою безпеки, прокуратурою. Це організоване злочинне угруповання, до складу якого входять як бандити, так і ті, хто носить погони».

Швидко ДФС має відреагувати й на доручення Прем’єра про повну заміну керівників митних органів передовсім Закарпатської митниці. Він попросив й окремий звіт з поясненнями, чому там майже не відбулося кадрових змін. «Просто замінити керівництво і не замінити нижні рівні — це не вирішити проблему. Верх змінюється, а низ залишається на всіх корумпованих схемах», — наголосив він.

Присутніх у залі міністрів Арсеній Яценюк попросив якомога швидше доопрацювати раніше підготовлений урядом проект закону про Службу фінансових розслідувань, яка працюватиме в складі Державної фіскальної служби. Він переконаний: податкова міліція повинна відійти в минуле, тож до парламенту слід внести доопрацьований закон. За умови його підтримки у складі служби запрацюють «люди без автоматів, але з мізками», котрі готові відстежувати всі схеми ухилення від сплати податків. «Це мають бути фахівці: детективи, аудитори», — додав він.

Громадам радять об’єднатися

У засіданнях Кабінету Міністрів сталися нововведення: щосереди голови обласних державних адміністрацій доповідатимуть урядовцям у залі засідань про ситуацію в регіонах. Першопрохідцем був голова Херсонської ОДА Андрій Путілов. Він резюмував, що шість районів області, які територіально ближчі до узбережжя та Кримського півострова, продовжують дивитися російське телебачення, оскільки ретранслятор, який розповсюджує телевізійний сигнал, розташований на тимчасово не підконтрольній Україні території — у Красноперекопську. «Ми зверталися з цього приводу до СБУ, в усі міністерства та відомства, але питання невирішено», — сказав посадовець.

А ще він констатував, що в Херсонській області на районному рівні державні посади й дотепер обіймають чиновники з часів Віктора Януковича.

Посадовець окремо розповів, що на пунктах перетину адміністративного кордону немає жодних побутових умов для громадян України, які перетинають кордон з окупованим Кримом. Натомість на окупованій території умови для подорожніх значно кращі.

Прем’єр поставив голові Херсонської ОДА уточнювальні запитання, а потім доручив йому разом із міністром інфраструктури, керівником Державної прикордонної служби облаштувати прикордонні пункти перетину на адміністративному кордоні з окупованим Кримом до початку зими.

Також Кабінет Міністрів схвалив проекти планів формування Луганської, Херсонської та Дніпропетровської областей. Як децентралізаційні зміни почали використовувати на практиці області, розповів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. «Це перспективні плани формування перших територіальних громад, які вже дали згоду на об’єднання. Це ті громади, які можуть вийти на нові місцеві вибори вже з новим органом місцевого самоврядування і отримати після виборів нові виконавчі комітети, — пояснив він. — Вже 21 область схвалила свої плани. Чекаємо на рішення Закарпатської, Тернопільської та Київської областей».

Мінрегіон планує на кожному із засідань уряду подавати на затвердження по кілька проектів відповідних постанов. Геннадій Зубко заявив, що долю цієї реформи вирішуватиме Верховна Рада, коли відбудеться схвалення змін до Конституції в частині децентралізації. Очікується, що в результаті об’єднання кількість громад зменшиться з 11 800 до 7500.

Наприклад, перспективний план формування територій громад Луганської області передбачає створення 24 об’єднаних територіальних громад. На Херсонщині таких об’єднань буде 41 одиниця, а у Дніпропетровській області запропоновано створити 69 громад.