Учора пішов третій тиждень акцій протестів, центральні події яких розгортаються у столиці. Протягом цього часу напруга на вулицях і у владних кабінетах то спадає, то зашкалює. І якщо мітингувальники намагаються відстояти свою позицію, то чиновники докладають максимум зусиль для забезпечення стабільного функціонування державних установ, від чого залежить нормальне життя всіх без винятку громадян. Тож основну увагу під час чергового засідання уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров приділив поточній внутрішній соціально-політичній та економічній ситуації з акцентами на перспективи зовнішніх відносин, зокрема з Європейським Союзом і Російською Федерацією.

Уряд у складних нинішніх умовах відповідає за ухвалення життєво важливих рішень. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Силовий варіант не розглядається

Один із головних мотивів нинішніх протестів — вимога розслідувати події на Майдані Незалежності 30 листопада, знайти й покарати винних. «Так, це наша спільна мета, адже абсолютно зрозуміло, що силовий конфлікт 30 листопада був не на користь владі. Він спрацював проти, дав привід для ескалації протестів. Тому влада зацікавлена всебічно розслідувати ці події. Нам вкрай важливо з’ясувати, хто так «підставив» владу, хто понесе відповідальність», — заявив глава уряду.

Запропоновано тристоронній формат контролю розслідування за участю представників влади, опозиції та міжнародної спільноти. І відповідь на резонансні питання має дати не «революційний трибунал», а відповідальне фахове розслідування.

Микола Азаров також закликав не вірити чуткам та не піддаватися на провокації щодо можливого силового розгону Майдану. «Як Прем’єр-міністр я відповідально заявляю: ніякого застосування сили проти мирних мітингувальників ніколи не буде! Зрозуміло? Заспокойтеся. Йдеться тільки про розчищення доріг для забезпечення життєдіяльності столиці, тобто роботи «швидкої допомоги», пожежних машин, техніки. Нині зима, хто забув. Треба розчищати вулиці, треба, щоб наші люди мали змогу добиратися транспортом. Тому ще раз заявляю: ніякого застосування сили проти мирних демонстрантів! Але я прошу й опонентів: не штовхайте людей проти силових загонів, не штовхайте. Не штовхайте їх на провокації», — наголосив глава уряду.

У цьому контексті він звернувся до громадян із проханням дотримуватися законів, зберігати спокій, не піддаватися на провокації та не провокувати правоохоронців на зіткнення: «Нам всім потрібно заспокоїтися і знайти порозуміння в усіх складних питаннях, а головне — не створювати нових». Відреагував Прем’єр і на останні заяви закордонних дипломатів. Заяви мають враховувати реальні обставини, тому уряд готовий максимально роз’яснити ситуацію і ще раз підтвердити відсутність силових підходів до розв’язання проблем.

«Політичні канікули» завершилися

Тимчасове блокування Будинку уряду й інших держустанов спричинило перебої з виплати деяких соціальних допомог, перерахування дотацій та субвенцій регіонам, а також зрив розгляду життєво важливих питань. «Уряд має все це вирішити надзвичайно оперативно, саме ми з вами, шановні колеги, адже жоден із тих політиканів, які водили людей вулицями Києва, не візьме на себе відповідальність за тепло і світло в квартирах, за добробут людей, за їхнє здоров’я, за наповнення бюджету. Тому сьогодні в центрі уваги буде відновлення ритмічної роботи державного управління, щоб організовано завершити поточний рік і так само в штатному режимі розпочати новий», — заявив Прем’єр.

Першочергове завдання — це надолуження часу в роботі над проектом держбюджету на 2014 рік, відповідальність за що покладено на Мінфін, а також ухвалення проектів місцевих бюджетів. «Політичні канікули», що влаштували собі окремі місцеві органи влади, повинні негайно припинитися», — підкреслив глава уряду.

Вкрай важливо внести корективи до графіка ліквідації затримок і заборгованості із соціальних виплат, що було порушено через політичні протистояння. Прем’єр доручив першому віце-прем’єр-міністрові Сергію Арбузову разом із міністром фінансів Юрієм Колобовим та міністром соціальної політики Наталією Королевською до кінця тижня подати на розгляд новий графік і щодня доповідати про його виконання.

Микола Азаров нагадав, що з 1 грудня 2013 року збільшено розміри державних соціальних стандартів, мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму і пов’язаних з ними соціальних та пенсійних виплат. Зокрема це стосується збільшення допомоги при народженні дитини (першої — на 1800 гривень, другої — на 3600, третьої і кожної наступної — на 7200); щомісячної виплати на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, а також на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (на 120—150 гривень залежно від віку); щомісячної виплати інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та дітям-інвалідам, захворювання яких пов’язані з аварією на ЧАЕС (залежно від віку та захворювання виплати становитимуть від 1180 до 2282 гривень); щомісячної виплати на дітей одиноким матерям (залежно від віку виплати становитимуть від 365 до 609 гривень).

«Доручаю Мінсоцполітики безумовно і вчасно виконати всі необхідні організаційні заходи для забезпечення підвищених соціальних виплат. Всі перерахунки та виплати уряд тримає під контролем», — наголосив Прем’єр.

Реалістично і без спекуляцій

Окремим завданням він визначив необхідність розгляду додаткових заходів щодо стабілізації роботи промисловості. «Наші громадяни без будь-якого політичного підтексту повинні усвідомити, що сьогодні тепло в квартирах, соціальні виплати з бюджету, фінансування ліквідації стихійних лих оплачує промисловість», — зазначив Микола Азаров. У цьому контексті він додав, що в понеділок у Луганську відбулося зібрання представників усієї промисловості України, де  різко засуджено спробу дестабілізації ситуації в країні.

Питання не тільки збереження, а й розвитку української промисловості є ключовим у порядку денному співпраці з ЄС. За словами Миколи Азарова, нині формуються директиви на переговори делегації уряду з Єврокомісією щодо укладення Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Україна враховує те, що необхідно створити умови для мінімізації ризиків для нашої економіки.

«Ми запропонували Єврокомісії розглянути, в яких умовах працюватиме наша промисловість, економіка загалом. Ми пропонуємо вирішити питання надання Україні фінансової допомоги і визначили приблизний обсяг — 20 мільярдів євро. Підкреслюю, що йдеться не про безповоротну допомогу з європейського бюджету. Ні, ми реалісти. Ми пропонуємо, щоб Євросоюз взяв участь в інвестуванні спільних взаємовигідних проектів», — сказав Прем’єр.

Водночас уряд інтенсивно працює над підготовкою документів на засідання Українсько-російської міждержавної комісії, яка відбудеться 17 грудня. Серед них: Протокол про поставки товарів за виробничою кооперацією в 2014 році, Меморандум про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку, Угода між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про практичне організаційно-технічне забезпечення спільного контролю в пунктах пропуску через українсько-російський державний кордон, а також  План дій з врегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі на 2013-2014 роки. «Ось ці питання ламають нашу двосторонню торгівлю. Всі ці питання, над якими ми працювали понад 2 роки. Нині ми близькі до їх вирішення… Відразу хочу припинити спекуляції: жодних розмов про Митний союз не буде, ніяких документів уряд не готує. Я наперед хочу попередити ці спекуляції. Тому зараз відповідально про це заявляю», — підкреслив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про Загальнодержавну програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2014 — 2024 роки (проект закону);

♦ Деякі питання реалізації проекту соціально-економічного розвитку «Оновлення рухомого складу тролейбусного парку в м. Чернігів» (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Деякі питання реалізації проекту соціально-економічного розвитку «Оновлення рухомого складу тролейбусного парку Хмельницького комунального підприємства «Електротранс» (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення зміни до Порядку надання інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційних послуг (постанова Кабінету Міністрів).