Цей рік виявився для України досить непростим: торговельно-економічні суперечності з Росією та високі ціни на газ на тлі світової фінансової кризи боляче вдарили по вітчизняних підприєм- ствах основних галузей, що створило відверто туманні перспективи для подальшого соціально- економічного розвитку нашої країни. На глобальну ситуацію Україна не могла вплинути, а ось урегулювати проблемні питання з північним сусідом було цілком реально і вкрай необхідно. Так і сталося: на шостому засіданні Українсько-російської міждержавної комісії, яке пройшло під головуванням президентів, домовлено про істотне зменшення ціни на блакитне паливо (268,5 дол. США за тисячу кубометрів), усунення всіх обмежень у двосторонніх торговельно-економічних відносинах, розвиток промислової кооперації, кредитування української економіки на вигідних умовах.

«Загалом було підписано широкий пакет угод, які відкривають для економіки України гарні перспективи на наступні роки, а уряду дають можливість прийняти бюджет соціального, підкреслюю, і економічного розвитку країни, що було до сьогодні просто неможливо… Можу твердо заявити: настав переломний момент, у нас з’явилася перспектива і тверда впевненість, що ми утримуємо як соціальну, так і фінансово-економічну стабільність. Ніщо не загрожує фінансово-економічній стабільності у країні, підкреслюю, ніщо, ніякий економічний чинник», — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Соціальна політика є важливою складовою Державного бюджету наступного року. Фото Володимира ЗAЇКИ

Чи не єдині у Європі

Саме домовленості, досягнуті у Москві, стали вирішальним чинником у розробці проекту державного бюджету на 2014 рік. Проект головного кошторису країни, за словами глави уряду, є реалістичним і збалансованим. Крім того, у документі закладено ресурси для продовження політики підвищення соціальних стандартів, збільшення зарплат, пенсій і рівня соціальних гарантій, чим не може похвалитися фактично жодна європейська країна.

Зокрема наступного року мінімальна заробітна плата підвищуватиметься в три етапи: з 1 січня, 1 липня та 1 жовтня, і її розмір буде майже вдвічі більшим, ніж отримували громадяни в 2009 році. Також у три етапи збільшуватиметься  розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки. Він буде на 18% більшим, ніж у грудні 2013 року, і вдвічі більшим, ніж 2009-го.

«Завдяки цьому середньомісячна заробітна плата на кінець 2014 року, наприклад дільничного лікаря-терапевта вищої категорії, зросте на 602 гривні проти грудня 2013 року, фельдшера — на 401 гривню, завідувача дошкільного навчального закладу —на 645 гривень, вчителя вищої категорії загальноосвітнього навчального закладу — на 602 гривні, старшого наукового співробітника — на 748 гривень», — повідомив Микола Азаров.

Крім того, щомісячна допомога на дітей, що перебувають під опікою чи піклуванням, у 2014 році в середньому зросте: до 6 років — на 159 гривень; віком від 6 до 18 років — на 200 гривень; щомісячна допомога на дітей-інвалідів у середньому збільшиться на 100 гривень; щомісячні виплати інвалідам з дитинства зростуть у середньому на 127 гривень; розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям на кожну дитину віком від 3 до 13 років збільшиться на 250 гривень, а на кожну дитину віком від 13 до 18 років — на 500 гривень.

«На 22%, або майже на 9 мільярдів гривень, наступного року збільшено субвенцію на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам і тимчасової допомоги дітям», — наголосив Прем’єр.

У проекті бюджету передбачено близько 400 мільйонів гривень місцевим бюджетам на додаткові виплати медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги; 625 мільйонів гривень передбачено на придбання машин швидкої допомоги; 300 мільйонів — на забезпечення служби швидкої медичної допомоги медикаментами та виробами медичного призначення. «На продовження реформи системи охорони здоров’я передбачено додатково 700 мільйонів гривень, з яких 300 мільйонів — для заохочення медичних працівників, які надають первинну медичну допомогу, за обсяг та якість виконаної роботи. 1 мільярд виділяється на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт і придбання обладнання високоспеціалізованих медичних закладів», — додав глава уряду.

За його словами, у бюджеті наступного року значну увагу приділено розвитку регіонів. Так, загальний ресурс місцевих бюджетів збільшено порівняно з 2013 роком на 15 мільярдів гривень. Передбачено й 594 мільйони гривень на розширення мережі дошкільних навчальних закладів, модернізацію дитячих спортивних майданчиків загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів. При цьому Державний фонд регіонального розвитку збільшено порівняно з 2013 роком майже в чотири рази, а загальний інвестиційний ресурс для соціально-економічного розвитку територій наступного року становитиме майже 16 мільярдів гривень.

Водночас Прем’єр повідомив, що державні капітальні видатки збільшено порівняно з 2013 роком на 2 мільярди гривень, а на реалізацію Державної програми активізації економіки передбачено надання державних гарантій обсягом 50 мільярдів гривень. Також уряд вирішив запропонувати Верховній Раді скоротити наступного року на 1% податок на прибуток, що, на переконання Миколи Азарова, стимулюватиме вкладання коштів у модернізацію підприємств.

Багатомільярдні перспективи

Окремо Прем’єр конкретизував перспективи відновлення виробничої кооперації з Росією. Зокрема це стосується виробництва літаків Ан-124 з українськими двигунами. Загальний обсяг спільного виробництва — 80 літаків, а сумарний обсяг від реалізації проекту становитиме, за попередніми прогнозами, 12 мільярдів 890 мільйонів доларів.

Українські підприємства — одні з головних претендентів для отримання замовлення на здійснення комплектної поставки устаткування машинного залу нової Курської АЕС-2 у складі 4 енергоблоків потужністю 1250 МВт кожний. У конкурсі, який незабаром оголосить російська корпорація «Росатом», цілком реально може перемогти харківський завод «Турбоатом». Також до складу групи підприємств, здатних забезпечити цей багатомільярдний контракт, входять українські «Енергомашспецсталь», Новокраматорський машинобудівний завод, Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, «Дніпроспецсталь», «ТММ-Енергобуд».

«Усе це — нові робочі місця у високотехнологічних секторах української економіки, а також доходи бюджетів усіх рівнів, що дадуть змогу виконувати соціальні зобов’язання та забезпечити розвиток держави… Нам ще доведеться повною мірою реалізувати всі можливості, які відкривають перед Україною домовленості двох президентів і засідання міждержавної комісії. Підкреслюю, це копітка і величезна робота, але це дає нам перспективи», — наголосив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання батькам-вихователям відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (проект закону);

♦ Про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» (проект закону);

♦ Про  призначення державних стипендій чемпіонам і призерам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор (проект указу Президента);

♦ Про затвердження проекту «Реконструкція мостового переходу через р. Дніпро на км 23+068 національної автомобільної дороги державного значення Золотоноша — Черкаси — Сміла — Умань, Черкаська область» (розпорядження уряду);

♦ Про підписання Угоди про фінансування Рамкової програми на підтримку угод між Україною та Європейським Союзом (розпорядження уряду).