Блиск усіх золотих батонів і розкошування страусів у резиденціях просто згасають на тлі оприлюдненої учора Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком інформації про знахідки фінансової розвідки. «Державна служба фінансового моніторингу виявила 42 компанії-нерезиденти, зареєстровані на Кіпрі, Сейшелах, у Панамі, Великобританії, Бейлісі, які напряму пов’язані з Віктором Януковичем та його найближчим оточенням», — повідомив Прем’єр, відкриваючи урядове засідання.

За даними фінансової розвідки, вищевказаними компаніями з 2010 по 2013 роки через рахунки, відкриті в банках однієї з сусідніх країн, загалом перераховано 16 мільярдів гривень. «Разом із фінансовими розвідками Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Латвії, Кіпру і Панами ми виявили всі вищезазначені офшорні компанії і знайшли всі прізвища високопосадовців і уповноважених ними осіб на управління компаніями та управління цими коштами», — повідомив глава уряду. За його словами, Державна служба фінансового моніторингу (ДСФМ) заблокувала кошти на рахунках 19 компаній-нерезидентів: «Загальна сума заблокованих коштів становить 1 мільярд 340 мільйонів доларів США».

Прем’єр також додав: «Матеріали передано до Генеральної прокуратури і рішенням суду підтверджено арешт відповідних коштів». Арсеній Яценюк доручив ГПУ, СБУ та судовим органам повернути арештовані кошти до Державного бюджету.

Глава уряду підкреслив, що значна частина цих коштів через офшорні компанії направлялася на придбання облігацій внутрішньої державної позики України: «Україна на вкрадені кошти платила до 19% річних доходу».

Арсеній Яценюк показав урядовцям схему офшорних оборудок. Фото з сайту kmu.gov.ua

Цікаві знахідки ще попереду?

Арсеній Яценюк звернувся до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України та судових органів: «Ми знайшли 1 мільярд 340 мільйонів доларів. Ваше завдання як прокурорської і правоохоронної системи — офіційно повернути арештовані кошти до Державного бюджету. У нас є всі докази того, що це вкрадені в українців кошти».

«Очікуємо на завершення судового розгляду і на найактивнішу роль органів прокуратури в завершенні розслідування і поверненні коштів у власність української держави», — зазначив Прем’єр-міністр.

Доповідь ДСФМ України охоплює результати тримісячної роботи, проведеної в закритому режимі. Арсеній Яценюк висловив вдячність Державній службі фінансового моніторингу, яка разом із західними партнерами встановила рахунки й компанії та знайшла кошти, викрадені з Державного бюджету України. Глава уряду зазначив, що робота у цьому напрямі триває.

Охорону газогонів посилять

Відкриваючи урядове засідання, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зобов’язав НАК «Нафтогаз України» і ПАТ «Укртрансгаз», правоохоронні й силові органи терміново посилити охорону української газотранспортної системи.

Щодо вибуху, який стався 17 червня на ділянці газотранспортної системи в Полтавській області, Арсеній Яценюк наголосив: «Ми прогнозували ще декілька тижнів тому, що будуть сплановані диверсії, мета яких — підірвати репутацію України як надійного транзитера і легітимізувати побудову «Південного потоку».

Глава уряду переконаний, що мета «Південного потоку» — не диверсифікація постачання газу в Європу, а вилучення з процесу України як країни, яка є одним з ключових транзитерів до Європейського Союзу. Тому цілком зрозуміло, хто зацікавлений у тому, щоб підірвати довіру до української газотранспортної системи.

«Україна заявляє, що є надійним транзитером. Ми виконували і виконуватимемо всі свої зобов’язання щодо транспортування природного газу», — наголосив Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк нагадав, що українська сторона запропонувала європейським партнерам спільно модернізувати й експлуатувати українську газотранспортну систему. Україна також висловила пропозицію, щоб постачання і прийом газу здійснювалися на кордоні Україна — Росія, а не на кордоні Україна — ЄС: «Це дасть змогу гарантувати, з одного боку, безперебійність постачання газу, з іншого — залучити наших європейських партнерів до функціонування української газотранспортної системи і демонополізувати російську газову монополію».

Глава уряду повідомив, що відповідні проекти законів уже розроблено Кабінетом Міністрів.

Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості разом з європейськими партнерами здійснити спільний облік постачання природного газу територією України: «Ми готові до того, щоб спільно обліковувати наявність газу в газосховищах України. Ми прозорі щодо цього і переконані, що європейські партнери, як справжні партнери, будуть у цьому зацікавлені».

У МВС є версія

Міністерство внутрішніх справ припускає, що під газопровід «Уренгой — Помари — Ужгород» на Полтавщині було закладено вибухівку. Про це заявив міністр Арсен Аваков, інформуючи урядовців про позаштатну ситуацію, що сталася 17 червня. «Під час вивчення обставин події головною причиною і головним аспектом нашої уваги, слідчих органів та ДСНС є зовнішнє втручання», — заявив керівник МВС.

«Ми припускаємо, що вибуховий пристрій було закладено під основу бетонної опори трубопроводу, після чого сталися два короткі вибухи, і потім — великий вибух. Слідство триває», — сказав міністр.

Він продемонстрував фрагменти знищеного трубопроводу і зауважив: на його думку, в місці, де з’єднуються чотири труби одночасно, вибухи випадково не трапляються.