Наша країна не змінюватиме політику, спрямовану на зменшення споживання імпортного газу та підвищення своєї енергоефективності у зв’язку із зниженням Російською Федерацією ціни на блакитне паливо.

«У нас уже в перші дні виникла ейфорія, що можна, якщо газ подешевшав, продовжувати його палити. Ні! Я вже зібрав усіх тих, хто відповідає за це питання, і вимагаю в жодному разі не згортати заходи, спрямовані на зниження споживання газу. Це обов’язково», — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров в ефірі одного з українських телеканалів.

Глава уряду підкреслив, що найближчим часом Кабінет Міністрів розгляне питання зниження ціни на газ для підприємств, для яких газ — технологічна сировина, для того, щоб якнайшвидше поновити їхню роботу. «Зниження ціни на газ — це величезний комплекс заходів із пожвавлення нашого реального сектору, житлово-комунальної сфери, бюджетної сфери тощо», — наголосив Микола Азаров.

Для багатьох наших підприємств газ є технологічною сировиною. Фото з сайту chemistry-chemists.com

Ефект стабілізації

Коментуючи в цілому угоди, підписані 17 грудня у Москві, Прем’єр-міністр зазначив, що ці домовленості вже найближчим часом збільшать на мільярд доларів США інвестиції в економіку України.

«За рахунок того, що ми вирівняли свою ситуацію, вже зараз ми плануємо збільшення майже на мільярд доларів інвестицій. Ми вирівнюємо ситуацію з Митним союзом, зберігаємо сприятливий режим у торгівлі, реалізуємо цілий ряд проектів промислової кооперації та отримуємо за кооперацією 2,5 мільярда доларів, зменшуємо негативне сальдо до мінус 5 мільярдів доларів, зменшуємо платежі за газ до мінус 6,5 мільярда доларів, отримуємо інвестиційний кредит і, в цілому, отримуємо плюс 5,1 мільярда доларів і збільшуємо свої валютні резерви», — розклав ситуацію Микола Азаров.

За його словами, на московські угоди позитивно відреагували ринки, а Україна отримала статус надійного позичальника. «Для нас уже відкрився фінансовий ринок. Уже не під 20%, під які ми не могли позичати, а під нормальні 7%. І ми далі працюватимемо з ринками. Тобто ця угода, навпаки, посилила наш суверенітет, посилила нашу незалежність», — наголосив глава уряду.

Прем’єр також повідомив, що перший транш російського кредиту піде на забезпечення соціальної стабільності в країні. «Це розміщення здійснюється за стандартними міжнародними правилами, в ньому немає жодних обтяжень. Це означає, що ми в праві розпоряджатися цими грошима так, як це передбачено нашим законодавством, законом про бюджет. Ви знаєте, що нам дано відстрочку із сплати платежів за газ, і тому перший транш — три мільярди — буде насамперед спрямовано на реалізацію того, що ми могли б спокійно профінансувати всі свої витрати», — підкреслив Микола Азаров.

Наші позиції посилилися

Водночас він наголосив, що після зниження ціни на газ та отримання кредиту від РФ Україна має сильніші позиції для проведення переговорів із Міжнародним валютним фондом.

«У нас тепер немає необхідності брати гроші у МВФ на їхніх умовах. У нас з’явилася сильна позиція для проведення переговорів з ними», — сказав Прем’єр, підкресливши, що Україна зацікавлена в продовженні переговорів із МВФ за новою програмою співпраці з фондом.

При цьому він зауважив, що в такій складній ситуації, в якій опинилася Україна, наша держава була зацікавлена в отриманні кредиту від світових фінансових інституцій — таких, як МВФ. Проте умови, які вони виставили для отримання кредиту, були неприйнятними. У цьому контексті Микола Азаров заявив, що очолюваний ним уряд ніколи б не погодився на значне підвищення тарифів на газ для населення, скасування державної підтримки сільгоспвиробників і девальвацію гривні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Говорячи про євроінтеграційні перспективи, глава уряду заявив, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС має відбуватися на вигідних для України умовах. «Ми повинні підписати угоду на вигідних для себе умовах. Ми повинні отримувати кредит МВФ на нормальних умовах. Ми не повинні ставити своїх людей в такі принизливі для них умови. Ми повинні домовитися з Європейською комісією та Європейським Союзом про адаптацію угоди, отримати для себе нормальні, вигідні умови і після цього підписувати угоду», — підкреслив Микола Азаров.

Прем’єр також укотре наголосив на тому, що курс на євроінтеграцію для України залишається незмінним, і уряд щотижня приймає документи, спрямовані на наближення українського законодавства до європейського. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»