ДОБРА СПРАВА 

Громадськість Житомирщини і Сумщини отримала від уряду 74 новеньких шкільних автобуси 
 

Одразу здалося, що у внутрішньому дворі Бориспільського автозаводу вишикувалося не більше півтора десятка жовтих блискучих красенів. Насправді ж порахувати їх виявилося справою невдячною. Вся територія рясніла від свіжої фарби, очі розбігалися на всі усюди і спершу було незрозуміло, скільки ж автобусів виїде за межі підприємства, а скільки ще залишиться тут.   

Негода з рясним дощем трохи змінила плани організаторів, тому довелося перемістити урочистості з відкритої території заводу до одного зі складальних цехів. Однак свята дітям, їхнім батькам і вчителям зіпсувати нікому й нічому не вдалося. Найменших заздалегідь привели за руки до приміщення, осмикнули платтячка та піджачки й довірили дорогі букети квітів, які опісля діти вручать високим гостям події, головним ідеологом якої був безперечно Прем’єр-міністр Микола Азаров. 

От якби з Прем'єром і до школи... Фото Олега МАРКЕВИЧА

Для прибулих до села Проліски Броварського району Київщини сумчан і житомирян цей день справді став святом. Адже новий транспорт з гордовитими написами на бортах «Шкільний автобус» вони отримують не в середині навчального року, а в «міжсезоння». І 1 вересня для них розпочнеться, поза всяким сумнівом, із мажорної ноти. Поки що ж вони масово фотографувалися на фоні автобусів з тимчасовими номерними знаками в руках і усмішками на обличчях.

«За всі роки існування однойменної урядової програми вперше за ворота підприємства виходить така кількість автобусів, — розпочав своє привітання Микола Азаров.— Цьогоріч ми передаємо школам більше автобусів, ніж за весь попередній період. А в найближчі два роки ми взагалі закриємо цю проблему».

Загалом у бюджеті 2012 року на реалізацію програми «Шкільний автобус» передбачено 352 млн грн, за які буде закуплено тисячу одиниць техніки. Наступного ж року уряд налаштований придбати ще 1,4 тисячі таких автобусів.

Робиться це для того, аби кожен український школяр мав доступ до якісної освіти незалежно від місця свого проживання і відстані до навчальних закладів. Сучасні школи нині зводяться по всій країні, запевнив глава уряду, але близько третини дітей все ж таки потребують послуг підвезення до них.

«І якщо ви виготовлятимете якісні, надійні, безпечні автобуси, — звернувся Прем’єр до глави правління ПАТ «БАЗ» Володимира Бутка, чия продукція більше відома під маркою «Еталон», — уряд надаватиме пріоритет вітчизняним виробникам. Тим більше з огляду на програму імпортозаміщення й розвитку внутрішнього виробництва».

Усі присутні погодилися зі словами Миколи Азарова, що Україна здатна виробляти абсолютну більшість товарів для споживання на внутрішньому ринку. «Ми обов’язково цього досягнемо», — пообіцяв глава уряду.