Мінприроди за участі бізнесу та громадськості підготувало зміни до двох ключових постанов Кабінету Міністрів, якими регулюється надрокористування. А саме: «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» та «Про затвердження Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами». Про це на брифінгу повідомила заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць.

Зокрема ці зміни передбачають рівні умови для усіх надрокористувачів при отриманні спеціальних дозволів. Наприклад, більше не буде преференцій (йдеться про надання дозволу на користування надрами без аукціону) для спільних підприємств, в яких частка державних компаній становить від 25%. «Ми проаналізували ефективність надання таких дозволів за 10 років. Жодне з цих починань не було успішним, — сказав радник міністра екології та природних ресурсів Олексій Гончарук. — Зазвичай через тиждень-два після отримання такого дозволу державна частка власності починала розмиватися, і далі увесь прибуток отримували лише бізнесмени».

Нагадаємо, що днями завдяки громадськості виявлено спробу саме за схемою «25 відсотків» роздерибанити газо- та нафтоносні ділянки на шельфі Чорного моря, вартість яких оцінюється у мільярд гривень. За дорученням віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського проводиться розслідування цієї оборудки. А громадськість, за словами Олексія Гончарука, уважно стежить за тим, як Держгеонадра виконують це доручення.

Ще одна новація — прибрано норму про право отримувати ліцензію без аукціону для власників «цілісного майнового комплексу». «Часто таким комплексом виявлялося кілька сараїв та бетономішалок», — зауважив пан Гончарук.

Також у проектах змін до постанов збільшено термін прийняття заяв. Відтепер він становить не 15, а 75 днів після опублікування оголошення про проведення аукціону. До речі, це відповідає вимогам директив ЄС. «Це зумовить збільшення конкуренції за лоти, — вважає радник міністра екології та природних ресурсів і один з авторів новацій Юрій Драганчук. — І дасть змогу залучатися до конкурсів великим міжнародним компаніям, які мають складні й доволі тривалі внутрішні процедури ухвалення рішень. Адже оцінити доцільність участі у багатомільйонному аукціони потребує часу — на аналіз, узгодження тощо».

Після ухвалення Кабінетом Міністрів запропонованих змін інформація про аукціони та конкурси стане відкритою, її можна буде оперативно отримати. Адже всі важливі рішення невідкладно публікуватимуть на сайті Державної служби геології та надр. А проведення аукціону транслюватимуть в режимі онлайн. Після визначення переможця аукціону ліцензія, договір та програма робіт також будуть опубліковані на сайті.

На запитання «УК» щодо технічної готовності Держгеонадр виконувати вимоги майбутніх постанов уряду Світлана Коломієць повідомила, що представники цього відомства брали участь у розробці цих документів на всіх етапах і не мають нині жодних заперечень. А Олексій Гончарук додав, що відомство потребує кадрового оновлення. Йдеться як про призначення голови Держгеонадр (там вже тривалий час лише в. о.), так і залучення до роботи в ньому професійних геологів (нині  там таких лише 5%).

Поза сумнівом, підприємці оцінять і такі кроки уряду, як спрощення доступу до геологічної інформації, визначення порядку і правил користування ділянкою до, а не після отримання дозволу чи ліцензії тощо.

Передбачений також громадський контроль у цій галузі, зокрема участь представників третього сектору у формуванні правил роботи та складу аукціонного комітету. Розробка змін відбулася на виконання Програми дій уряду на 2015 рік та програми дерегуляції. На ухвалення цих давно очікуваних антикорупційних новацій урядом сподіваємося вже найближчим часом.