СКАРБНИЦЯ 

Надходження до бюджету області цього року на 37% вищі за торішні

Як повідомили у відділі економічного аналізу ДПА в області, внесок виробників до зведеного бюджету за перших три квартали становить майже 334 млн грн — це чверть від загальних  надходжень.

Значною мірою такий результат став наслідком політики підтримки і повної легалізації бізнесу, яку тривалий час послідовно проводить облдержадміністрація. Її голова Борис Клімчук зокрема неодноразово через ЗМІ і під час особистих зустрічей звертався до підприємців із проханням негайно повідомляти йому про факти затягування дозвільних процедур чи вимагання хабарів чиновниками.

Лідерами у сплаті податків у промисловому секторі є підприємства, що виробляють продукцію із деревини та меблі, зокрема для торгівлі. Проти відповідного періоду минулого року вони на третину наростили обсяги виробництва, а сплата податків ними зросла відповідно на 63% і 52%. Позитивні тенденції у нарощуванні обсягів виробництва та наповненні скарбниці спостерігаються і у легкій промисловості — тут сплата податків на 35% перевищує зростання виробництва. «Плюсує» і добувна, що збільшила бюджетні надходження  майже на 17%.

— Вважаю, що ідеальна модель відносин податкової служби з бізнесом — це ситуація, за якої сплата податків свідома і адекватна обсягам виробництва. Саме такий стан справ свідчить про соціально відповідальне ставлення бізнес-середовища до виконання обов’язку своєчасно наповнювати бюджет та якісну роботу податківців, —  прокоментував ці факти голова ДПА у Волинській області Микола Гринюк. — Значне збільшення надходжень це ще й  результат, на досягнення якого податкова служба під час  безпосереднього партнерського діалогу із представниками  бюджетоутворюючих підприємств працювала не один місяць. Бувало й таке, що окремим бізнесменам під час профілактичних бесід ми іноді малювали схеми, за допомогою яких вони раніше мінімізували податки. Та в результаті тривалих дискусій усе-таки знаходили спільну мову. І нині вони свідомо працюють у «білому» секторі економіки. До тих же, хто не зрозумів потреб держави, застосовуємо силу закону.