За підрахунками Пенсійного фонду, на непідконтрольних Україні районах Луганщини і Донеччини залишаються з різних причин більше половини пенсіонерів: 1,2 мільйона із загальної кількості зареєстрованих на територіях. В окупованих населених пунктах не працюють управління Держказначейства, Пенсійного фонду, відділення «Ощадбанку». З грудня минулого року уряд припинив виплачувати пенсії там, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. А отримувати пенсії громадяни можуть у найближчих районах або ж в інших областях країни, зареєструвавшись як переселенці для тимчасового місця проживання. Пенсію тим, хто й досі мешкає в зоні АТО, продовжують нараховувати, але виплачувати її людям зможуть лише тоді, коли регіон буде звільнений від терористів та російських найманців. 

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 р. № 637 «Про здійснення соціальних виплат особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» (із змінами, внесеними згідно з постановою КМУ № 715 від 12.12.2014) продовження виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), усіх видів державних соціальних допомог та компенсацій здійснюється за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується довідкою, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції.Громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію» з проханням пояснити ситуацію з нарахування, переоформлення, виплати пенсії у зв’язку зі зміною місця проживання чи допомогти у відновленні пенсійного забезпечення, відшкодуванні тимчасових невиплат пенсій за попередній період. Також заявники турбуються щодо нарахування основного розміру пенсії з урахуванням суми індексації.

Таких звернень на номер 0-800-507-309 від січня цього року надійшло понад 18 000.

Так, пенсіонерка з Луганська, яка переїхала до Полтавської області, просила посприяти в отриманні пенсії за липень 2014 р. Після розгляду клопотання Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області повідомило, що заборговану пенсію разом з поточною перераховано на банківський рахунок заявниці. 

Пенсіонерка (дитина війни, ветеран праці) з м. Антрацит Луганської області, яка тимчасово проживає у м. Ізюм Харківської області та після переведення пенсійної справи отримує пенсію за новим місцем перебування, також клопоталася щодо виплати пенсії за липень минулого року. Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області поінформувало, що громадянку взято на облік в управлінні Пенсійного фонду України в Ізюмському районі і проведено нарахування відповідно до матеріалів її електронної пенсійної справи. Заборговану пенсію було виплачено разом з поточною. Це підтвердилося зворотним зв’язком.

Від імені пенсіонера з м. Стаханов Луганської області, який виїхав із зони бойових дій до Кіровоградської області, зверталася його донька. Вона опікувалася переоформленням та виплатою батьківської пенсії за період з липня 2014 р. по квітень 2015 р. за його новим місцем проживання. За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України у Кіровоградській області, відповідний запит до управління Пенсійного фонду України в м. Стаханові Луганської області зроблено, електронна пенсійна справа надійшла. Виплату заборгованої пенсії разом з поточною здійснено через установу ПАТ «Державний ощадний банк України», що підтвердилося зворотним зв’язком. Надалі пенсіонер буде отримувати пенсію згідно з графіком виплати.

Про подовження пенсійних виплат за новим місцем проживання просив переселенець з м. Дебальцеве Донецької області, який у березні 2015 року переїхав до Черкаської області та у зв’язку зі зміною місця проживання подав необхідний пакет документів для переоформлення пенсійного забезпечення до районного управління Пенсійного фонду. Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області поінформувало, що на підставі електронної пенсійної справи громадянина прийнято на пенсійний облік. Кошти на виплату пенсії перерахували Канівському відділенню АТ «Ощадбанк». Виплату заборгованості пенсіонер підтвердив.

Загалом за періодіз 13 по 19 квітня на урядову «гарячу лінію» надійшло 192 552 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 320 звернень.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва.
+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА
для «Урядового кур’єра»