На два дні готель «Редіссон Блу», що на столичному Подолі, відчинив двері понад 70 амбітним студентам і громадським активістам із Бельгії, Німеччини, Словаччини, Грузії. Нашу країну на III Київському безпековому форумі представляла молодь зі столиці, Львова, Одеси, Дніпропетровська. Відкривав захід організатор Фонду «Відкрий Україну» Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Цього року його головний меседж стосувався членства України в Північноатлантичному альянсі. Однак про це можна буде говорити після того, як у країні сповна запрацюють реформи і народ скаже своє «за» у відповідь на питання щодо вступу в НАТО під час референдуму. Тож глава уряду не втрачає віри, що Північноатлантичний альянс поповниться «ще одним членом, який разом із вільним світом захищає свободу і демократію від агресорів».

Прем’єр переконаний, що завдяки подіям 2008 року в Бухаресті, коли Україні не дали змоги підписати План дій щодо членства в НАТО, російська воєнна агресія проти Грузії не отримала адекватної відповіді. «Через те що протягом останнього десятиліття Альянс і наші західні партнери були трішки сліпі й трішки глухі до Росії і до мільярдів доларів, які витрачали на російську оборону, ми втратили Крим і отримали російські війська й танки на території України. Ми втратили шість тисяч людських життів через імперські амбіції Росії та її вищого керівництва, яке ніяк не може усвідомити, що у світі треба навчитися жити мирно і свої внутрішні російські проблеми не можна розв’язувати так само, як їх розв’язував Радянський Союз, — за рахунок зовнішньої агресії», — продовжив тему Арсеній Яценюк.

Він послідовний у цьому питанні, тому нагадує, що 2008-го як Голова Верховної Ради ставив підпис під зверненням про приєднання до Плану дій щодо членства України в НАТО: «Вважаю, що Україна повинна стати частиною євроатлантичної безпеки. Вважаю, що Україна бореться за мир і безпеку в усій Європі, адже Росія загрожує Україні, Європейському Союзу, членам Альянсу. І неадекватна агресивна мілітарна політика Росії — порушення міжнародного права і міжнародного порядку, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ. — З усією повагою до наших західних партнерів, основа позиції повинна лежати в українському інтересі. На даному етапі це сильна і модернова українська армія, якій треба допомогти».

На думку Прем’єра, слід не дати російській агресії розширювати кордони, зокрема Україна крокуватиме згідно з програмою реформ у 2015 році, намагатиметься стабілізувати фінансову систему. За допомогою коштів міжнародних фінансових організацій уже запущено економічні механізми. Їх Арсеній Яценюк назвав «ін’єкцією». Планується, що 2016-й стане «роком першого зростання для країни».

Прем’єр не вважає доцільним створення вільних економічних зон. Таку практику Україна вже застосовувала. Однак позитивного ефекту економіці це не дало, зони стали нічим іншим, як центрами корупційних дій.

А ще йшлося про те, що із загального обсягу газу, який Україна закуповує, лише 30% надходить безпосередньо з Росії. Своєрідним анонсом стала прем’єрська заява про скорочення в нашій країні, щоправда після проведення атестацій та перевірок, кількості вищих навчальних закладів. «Друкарські верстати, які видають сертифікати про вищу освіту, а не надають вищу освіту, зникнуть з освітньої карти країни», — наголосив він.

Уже наприкінці виступу глава уряду резюмував, що Україна використала всі квоти на аграрну продукцію у рамках зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Наступний крок — DCFTA (договір про поглиблення зони вільної торгівлі) з Європейським Союзом. «Нам потрібні нові ринки. Ми використали вже всі надані квоти на аграрну продукцію. Далі проводимо переговори і відкриваємо європейські ринки для українських товарів», — пояснив глава уряду.