Перша прес-конференція Надії Савченко на рідній землі відбулася в умовах аншлагу. Публічної появи і живого спілкування з нею журналісти, політики й пересічні громадяни чекали з інтересом і нетерпінням, і не лише в Україні. Адже за останні два роки, які Надія Савченко провела в російській в’язниці, пройшовши крізь голодування, допити, «медичні експертизи» та показовий судовий процес брехливої російської Феміди, вона стала для мільйонів людей символом незламного опору й перемоги України. Крім того, всі з нетерпінням очікували, якою буде позиція Надії Савченко як політика, депутата Верховної Ради щодо подій, що відбуваються у внутрішньополітичному житті України. І ледь не першим запитанням до Надії пролунало: «Коли ви станете нашим президентом?»

У журналістів до Надії було безліч запитань. Фото Укрінформу

Вчитися бути політиком

«Українці, якщо вам треба, щоб я була президентом, то я буду президентом!» — відповіла вона. Цю відповідь відразу підхопили російські інформагентства, трактуючи її як пряму заяву Надії Савченко на участь у президентських перегонах. Проте згодом Надія пояснила свої слова: «Я не готова прямо зараз іти на Банкову, бо не знаю зараз, що там робити». За її словами, вона ще не має ані політичного, ані управлінського досвіду, навіть не розуміє, що таке політика. Поки що у планах Надії — активно працювати і вчитися «бути політиком». «Я дуже люблю літати і хотіла б літати, але для України я робитиму те, що їй потрібно: якщо треба буде, піду в бій, але не зупинюся, бо моє життя — це Україна», — щирість цих слів ні в кого з присутніх не викликала сумніву.

Надія Савченко переконана, що підтримка кожної людини була для неї важлива, і лише завдяки цьому «вона вижила наперекір ворогам». За її словами, тільки психологічно нормальна людина може витримати те, через що їй довелося пройти. «Я з першого дня повела себе так, що мої тюремники боялися мене», — розповіла Надія. Вона особисто не може пояснити, який саме механізм її звільнення спрацював: обмін, помилування чи мінські домовленості. «Я не знаю, з чиєї волі мене викрадали, і так само у мене нічого не запитували, коли випускали на волю. Просто сказали: «С вещами на выход!», і я не знала, чи поїду в Україну, чи — по етапу в Магадан», — поділилася своїми спогадами про останні години перебування в російській тюрмі Надія. Вона збирається особисто працювати задля визволення всіх українців, яких незаконно утримують на території Росії і в полоні проросійських бойовиків на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. «Заради того, щоб вирвати з полону хоч одного нашого, я готова говорити хоч із чортом, іти на контакт з усіма, навіть із сепаратистами, я не буду тиснути їм руки, але переговори вестиму», — заявила Надія Савченко.

«Гризти Україну я не дам!»

Наступний тиждень — сесійний у Верховні Раді, і серед народних депутатів ми побачимо там Надію Савченко, яка пройшла до парламенту на минулих виборах за списками партії «Батьківщина». На прес-конференції вона сказала, що не збирається брати відпустку й відпочивати після пережитого в російській тюрмі, а обов’язково піде на роботу в парламент. «Я зніму з трибуни плакат зі своїм зображенням і замість нього повішу плакат з іменами всіх тих, хто ще залишається в полоні», — пообіцяла вона. Свою майбутню діяльність на посаді народного депутата вона збирається скерувати на контроль за забезпеченням армії. За словами Надії, вона добре знає всі недоліки армійської системи і те, що в ній треба міняти. В її планах — ініціювати створення комісії з питань логістичного забезпечення армії, «щоб наші хлопці розуміли, що в них міцний тил і що його не розікрали».

Мінські домовленості Надія Савченко не вважає ефективними, але переконана: «добре, що вони є, інакше було б набагато гірше». Вона також висловила думку, що виборів на окупованих територіях Донбасу не можна проводити доти, доки Україна повністю не поновить контроль над своїм державним кордоном. «Якщо у нас будуть відкриті кордони, то в нас там буде багато «радників», — пояснила вона. Надія Савченко переконана, що мир після війни в Україні може настати лише внаслідок компромісу. «Ми йтимемо до миру всіма шляхами, але не за будь-яку ціну і не через зраду, бо це наша земля, наша Україна, і гризти, ділити її я не дам!» — заявила вона.

Військовий штурман Надія Савченко, яку часто в ЗМІ називають українським «солдатом Джейн», вважає, що військові дії, які тривають на сході України, не зовсім точно називати антитерористичною операцією. «Для мене це — українсько-російська війна, в якій ворог — Росія, а російський солдат — людина зі зброєю, яка прийшла мене вбити», — чітко пояснила термінологію новітньої української історії Надія Савченко. Вона також розповіла, що вирішила йти воювати на Донбас після того, як Росія окупувала Кримський півострів. Вона переконана: українська влада не мала «віддавати Крим». «Ми втратили той момент, коли за Крим треба було воювати», — констатувала вона.

«За корито не тримаюсь»

Протягом прес-конференції Надія кілька разів вибачається, що не надто добре орієнтується в реаліях української політики, адже за останні два роки її єдиним «вікном» у широкий світ було лише російське телебачення. Саме воно переконало Надію, що не буває поганих народів, а бувають погані люди. Вона розповіла, що російська пропаганда вирізняє у світі лише дві країни: Росію та США, вважаючи решту держав — полем їхніх інтересів. Вона закликала сусідні з Україною країни об’єднатися і спільно захищати власні національні інтереси від зазіхань Москви. На запитання, що вона хотіла б сказати російському президентові, відповіла: «Путіне, відчепися від України! Не мордуй росіян і дай жити іншим країнам!»

Чимало експертів уже встигли висловити побоювання, що безкомпромісну Надію Савченко, яка має безперечний авторитет і підтримку українців, спробують використати у власних інтересах політичні сили чи окремі політики. Тому під час прес-конференції журналісти поцікавилися, чи готова Надія до випробовувань свободою і славою. «Може бути, що сьогодні я просто тисну руку якомусь політику, котрого навіть не знаю, а ви напишете «Ось, вони вже друзі». Повірте, я дуже не дурна, можливо, я буду помилятися, але в усьому розберуся, тому не поспішайте ставити на мені тавро, а робіть висновки за справами», — порадила Надія журналістам. Вона запевнила, що не тримається «за крісло і корито», тому в своїй діяльності політика орієнтуватиметься виключно на державні, а не власні інтереси.

Надія Савченко планує найближчим часом здійснити робоче турне Європою. «Європейські країни мають чути і розуміти одна одну, тим більше, якщо у них є сусід з гнилою душею і хворим розумом, якого треба зупинити, бо він їм не дасть жити», — сказала вона.

Поки що не відомо, чи планує Надія Савченко, яка входить до складу української делегації в ПАРЄ, відвідати Страсбург у червні під час літньої сесії асамблеї, що має відбутися 20—24 червня. Проте президент ПАРЄ Педро Аграмунд уже заявив, що депутати асамблеї будуть раді привітати в сесійні залі Надію Савченко, якщо стан її здоров’я дасть їй змогу прибути в Страсбург уже цієї сесії.