Перше засідання Кабінету Міністрів опісля виборів глави держави відбувалося в нестандартний спосіб і в непритаманному для цього заходу місці. Робочий вівторок Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав із міністрами у залі Будинку уряду, призначеній для селекторних нарад. Уже за кілька хвилин після старту щотижневого заходу присутні зрозуміли вмотивованість та необхідність вийти на прямий відеозв’язок із головами облдержадміністрацій та керівниками міст. А за півгодини до початку засідання Кабміну в цій залі не могли знайти собі вільного місця не те що представники ЗМІ, а й «кулуарні» працівники будівлі. Напруга спала, щойно Арсеній Яценюк узяв слово, однак повітрю в Малій залі засідань охолонути він не дав — теми порушував болючі, актуальні, а завдання урядовцям роздавав на найближчу перспективу.

«Вітаю всю Україну з обранням Президента нашої держави. Проведення чесних і прозорих виборів було однією із програмних засад Кабінету Міністрів. Завдяки спільній роботі можемо вважати цю виборчу кампанію однією з найпрозоріших, відкритих і чесних», — задав тон зустрічі Прем’єр.

На його переконання, протягом кампанії адміністративний ресурс не використовувався, саме тому 25 травня не відзначилося чорнилом, яке зникає на бланках, сотнями тисяч підроблених бюлетенів і перероблених протоколів.

Вітчизняні газові сховища пропонується заповнювати за новою схемою. Фото з сайту directmatin.fr

Президент — уряд — парламент

Від імені уряду Арсеній Яценюк привітав Петра Порошенка з перемогою у виборчих перегонах і висловив переконання, що новий глава держави, Кабінет Міністрів та Верховна Рада таки виконають вимоги народу, озвучені на Майдані. Окрім цього, Прем’єр сподівається, що Центральна виборча комісія якнайшвидше підіб’є підсумки волевиявлення громадян.

Щойно пролунає офіційний результат позачергових виборів, глава уряду офіційно оприлюднить свою позицію. В ній означить подальшу роботу і діяльність Кабінету Міністрів, взаємодію законодавчої, виконавчої гілки влади й інституту Президента.

А ось із поточними завданнями він не був настільки оптимістичним: ситуацію у країні назвав складною, проте контрольованою. Так Прем’єр перейшов до розгляду питання державного бюджету на 2015 рік і виконання цьогорічних поточних показників.

Разом із Мінфіном уряд вирішив забезпечити виплати за незахищеними статтями державного та місцевих бюджетів. «Протягом останніх трьох місяців ситуація була вкрай складною, вона і зараз непроста, але ми винайшли ресурс, який отримали від наших міжнародних фінансових донорів. 2,5 мільярда гривень розподілимо по всіх місцевих бюджетах. Знаю, що у вас накопичилася маса платіжних доручень, і це вперше за три місяці ми ухвалили рішення допомогти територіальним громадам», — дав зелене світло керівникам регіонів Арсеній Яценюк.

Він вважає неефективними стандартні й бюрократичні підходи, застосовуючи які протягом останніх 23 років, державотворці намагалися модернізувати економіку. Доручення Мінекономрозвитку та іншим відомствам пролунало у такий спосіб: «Разом із нашими європейськими партнерами ми створили групу підтримки України. В кожному міністерстві тепер буде фахівець із Європейського Союзу, який допомагатиме Україні виконувати Угоду між Україною і ЄС та наближатиме нас до ЄС і європейських стандартів. Буде оприлюднено рішення, що у всіх міністерствах запроваджується окрема посада заступника міністра з питань європейської інтеграції. Кожна реформа, необхідна для країни, яка відповідає європейському стандарту, виконуватиметься міністерствами. Ключовий центр буде у Кабінеті Міністрів. Цим питанням керуватиме відповідний заступник Міністра Кабінету Міністрів з питань європейської інтеграції, під яким є і буде відповідний департамент».

Газове питання переноситься у Стокгольм

29 травня добігає кінця термін доарбітражного врегулювання спору між НАК «Нафтогаз» і ВАТ «Газпром». Якщо до четверга між структурами не буде підписано угоди, яка  відповідала б передарбітражній вимозі, українська та російська газові сторони матимуть зустріч у Міжнародному комерційному арбітражному суді у Стокгольмі.

«Ми готові заплатити за придбаний газ, тільки передовсім слід підписати документи, щоб заплатити за зобов’язаннями. Ми хочемо почути від Росії, як вона повертатиме Україні 2,2 мільярда кубічних метрів газу, вкрадених через Чорноморнафтогаз. За цінами «Газпрому» це мільярд доларів. Уже не кажу про сотні мільярдів доларів, украдених в українських громадян через анексію Криму», — наголосив глава уряду.

До речі, переговори з Росією Україна вестиме виключно у присутності США і ЄС. Мотивує позицію Арсеній Яценюк різними правовими базами країн, зокрема Україна є учасником Енергетичної хартії та виконує третій енергетичний пакет. Вихід із газової кризи він вбачає у перебудові енергетичного ринку Європи. Згідно з новою моделлю, російський газ продаватиметься на кордоні між Україною і Росією. А вітчизняну ГТС спільно експлуатуватимуть і модернізуватимуть європейські партнери і партнери зі США.

«Наші сховища повинні бути наповнені газом, який має належати українським, європейським, американським компаніям. Якщо хоче Росія заходити — будь ласка, ми дамо всім доступ так, як цього вимагає міжнародне законодавство», — резюмував Прем’єр, а потім дав слово міністрові фінансів Олександрові Шлапаку.

Його доповідь стосувалася фінансових показників країни за чотири місяці року. Так, протягом січня — квітня доходи державного бюджету перевищили торішні (за відповідний період) на 14%, дефіцит загального фонду держбюджету становив 7,7 мільярда гривень. Станом на цей період заборгованість перед місцевими бюджетами дорівнює 3,5 мільярда гривень, відплив депозитів у банківській системі вже сягнув за 75 мільярдів гривень. «Нестабільна ситуація в роботі банківського сектору призводить до браку кредитного ресурсу і нестабільності валюти, — сказав Олександр Шлапак. — Брак кредитних ресурсів позначається на показниках державного бюджету, оскільки Мінфін не може вийти на внутрішні ринки запозичень».

До речі, Національний банк України вже перерахував до державного бюджету 21 мільярд гривень.

Також ішлося про зниження обсягу переплат за податками (станом на 1 січня показник був на рівні 37 мільярдів гривень) порівняно з початком цього року на 11 мільярдів — до 26 мільярдів гривень.

Завершив доповідь міністр фінансів словами про те, що уряд має достатній ресурс для виконання державних фінансових зобов’язань до кінця 2014 року (це майже 9 мільярдів доларів, які Кабінет Міністрів планує залучити на зовнішніх ринках).