Під час засідання українсько-російської міждержавної комісії, яке відбудеться сьогодні у Москві, документи про приєднання України до Митного союзу не розглядатимуть. У цьому глядачів телеканалу «Інтер» запевнив Прем’єр-міністр Микола Азаров. 

«Усі міждержавні документи проходять через розгляд уряду. У тих документах, які прийнято й направлено на розгляд міждержавної комісії, немає жодного, який навіть побічно мав би стосунок до Митного союзу, — це спекуляції», — уточнив Микола Азаров.

Крім того, всі заплановані до розгляду документи будуть доступні громадськості, оскільки жоден з них не має грифа державної секретності. «Тому вони у відкритому доступі, відкриті для обговорення. Наголошую, йдеться про виключно важливу зустріч, тому що за три з половиною роки у нас з’явилася можливість вирішити ті питання, які були основним негативним чинником розвитку економіки України», — продовжив Прем’єр.

Під час візиту буде підписано дорожню карту з усунення розбіжностей між Україною та РФ, яка зніме обмеження у взаємній торгівлі. Планується також врегулювати відносини у газовій сфері, зокрема щодо встановлення справедливих європейських цін на газ.

«Настав момент, коли сторони дійшли думки, що час врегулювати це питання. Ми не просили для себе жодних знижок, говоримо тільки про європейські ціни, європейські принципи у підходах до ціноутворення, і, сподіваюся, це питання остаточно вирішимо на цій зустрічі», — анонсував Микола Азаров.

Україна також має намір порушити питання про відновлення переговорів зі створення тристороннього консорціуму для забезпечення прозорих умов прокачування газу й управління українською ГТС. Це питання надзвичайно важливе, оскільки останнім часом значно зменшилося прокачування російського газу через українську ГТС до Європи, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

До слова, у Міністерстві закордонних справ підтвердили інформацію, що в ході засідання Українсько-російської міждержавної комісії під головуванням президентів двох країн не підписуватимуть документів про вступ України до Митного союзу. Цю позицію оприлюднив заступник керівника зовнішньополітичного відомства Андрій Олефіров.

«Я бачив документи: меморандуми, протоколи про наміри, угоди, вони були в Інтернеті й жодним чином не стосуються вступу до Митного союзу», — цитує УНІАН слова дипломата. В документах ідеться про двосторонню взаємодію переважно в економічному напрямку, який, зокрема, стосується розбудови прикордонних пунктів пропуску. На його думку, найбільша загроза у зовнішній і внутрішній політиці полягає у надмірних очікуваннях, а потім у розчаруваннях.

«Чи були у нас надмірні очікування від підписання Угоди про асоціацію з ЄС? Ми всі казали, що це тільки початок, який дасть змогу нам розвивати тісніші відносини з ЄС», — зазначив Андрій Олефіров, висловивши сподівання, що найближчим часом зникнуть різні фактично образливі для однієї чи іншої сторони емоційні заяви щодо призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Сторонам слід просто продовжувати активну співпрацю з усіх актуальних питань.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»